Majoritatea bolnavilor afectați de coronavirus care au fost internați prezintă o pneumonie severă care afectează ambii plămâni, marca formei grave a bolii, potrivit OMS.

Plămâni afectați de coronavirusFoto: Captura video

Adeseori agravarea intervine brutal, la circa 7 zile după apariția primelor simptome. În mod regulat, apare un sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA). În această situație, plămânii nu mai furnizează suficient oxigen pentru organele vitale și este nevoie de ventilare artificială.

Ce se întâmplă în plămânii afectați de coronavirus

„​În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digera și țesuturile normale ale plămânilor. Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile gazoase (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge). Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare (infiltrat inflamator) și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă și se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie.