​#izolatidarimpreuna

Efectele coronavirusului asupra plămânilor. Dr. Maria Dede: Răspunsul este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice

de R.F.     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2020, 14:55 Izolați, dar împreună


Maria Dede
Foto: Hotnews
​Numărul de cazuri continuă să crească, spitalele sunt sub presiune pentru că bolnavii cu forme severe au nevoie de îngrijiri de urgență. Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explică cum apare pneumonia, ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați și cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile grave. În contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.

Ce știm și ce nu știm despre noul coronavirus?Avem de-a face cu un virus nou de coronavirus, SARS- CoV-2 cu mecanisme patogenice încă neînțelese pe deplin, care s-a transmis inițial de la animal la om - zoonoza, apoi între oameni provocând boala numita COVID 19 pentru care nu există un tratament specific.

Transmiterea interumana este prin contact direct pe calea aerului prin strănut, tuse sau vorbit la distanțe mici de până în doi metri și contact indirect cu suprafețe contaminate - când o persoană atinge suprafețe infectate și apoi își atinge nasul, gura sau ochii.

Deși aproximativ 80% dintre persoanele infectate fac forme ușoare, există un areal de 15% care ajung la forme severe și 5% la forme critice (insuficiență respiratorie, șoc, disfuncție multiplă de organe) cu o mortalitate de circa 3%. Cei care au predispoziție spre formele severe sunt persoanele în vârstă și cei care asociază comorbidități precum hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare și boli pulmonare cronice.

Cum apare pneumonia și ce se întâmplă în plămâni când suntem infectațiAfecțiunea la debut seamănă foarte mult cu o infecție virală respiratorie obișnuită și poate să se vindece spontan fără ca pacientul să știe că fost infectat, dar este contagios pentru cei din jur.

În cazul în care răspunsul imunitar nu este cel adecvat, boala progresează și se îndreaptă spre formele severa cu febră persistentă mai multe zile, tuse seacă importantă și respirație dificilă în agravare. În această situație apare pneumonia virală care poate evolua spre sindrom de detresă respiratorie acută.

Plămânii și răspunsul sistemului imunitar la infecția cu coronavirus

În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digera și țesuturile normale ale plămânilor. Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile gazoase (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge).

Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare (infiltrat inflamator) și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă și se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii.

Cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile severeÎn funcție de severitatea insuficienței respiratorii se intervine gradual cu:

1. Oxigenoterapie în flux crescut pe mască sau cort.

2. Ventilație non-invaziva (în cazul pacienților cu bronhopneumopatie obstructiva cronică).

3. Ventilație mecanică invaziva – suport ventilator oferit de către aparate speciale care trebuie să ventileze blând cu volume și presiuni mici ca să nu accentuează injuria pulmonară, cu pacientul în decubit dorsal și ventral pentru a recruta cat mai multe teritorii alveolare, cu administrare de perfuzii în cantitate mica pentru a nu accentua edemul pulmonar.

4. ECMO - oxigenare prin membrana extracorporeală doar în centre specializate, este o procedura mai delicată prin care sângele pacientului trece printr-un circuit în afara corpului unde se încarcă cu oxigen și apoi este reintrodus oxigenat în organism (se șuntează plămânii).

De asemenea la pacienții simptomatici, se utilizează diverse medicamente, unele fiind încă în faza de studiu clinic, scopul fiind acela de a gasi soluția terapeutică eficientă: tratamente antivirale utilizate în alte afecțiuni (HIV, gripă, Ebola), antiparazitare, terapii moleculare cum ar fii anticorpii monoclonali.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, pentru a putea stopa pandemia, lumea medicală de pe întreg mapamondul face eforturi intense și continue în acest sens existând multe studii în derulare în ceea ce privește prevenția și tratamentul bolii.

În scopul prevenției se lucrează în diverse centre de cercetare la obținerea unui vaccin și de aceea s-a trecut peste faza de testare pe animale de laborator și s-a început testarea pe oameni pentru obținerea unui rezultat cât mai rapid.

Bineînțeles că în contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate.

Informație greșită: Tratamentul gripei tratează covid 19

Există scheme care includ oseltamivir utilizat în tratamentul infecției cu virus gripal, dar nu este eficient singur și nici în combinații cu alte terapii. Încă nu s-a găsit schema ideală de tratament, dar se lucrează la acesta. Mai mult decât atât, medicamentele se iau în funcție de severitatea bolii, nicidecum profilactic sau fără indicația medicului.

Informație greșită: Spălarea nasului cu ser hiperton îndepărtează virusul

Este utilă în cazul altor infecții, dar în infecția actuală nu ne bazăm pe supoziții sau pe ce funcționează în alte situații. Este nevoie de timp pentru a ști mai multe despre patogenia virusului. El oricum ajunge și în căile respiratorii inferioare, iar mai departe sistemul imunitar al fiecăruia face diferența.

Informație greșită: Dacă nu vin în contact cu alte persoane, nu pot să iau boala

Boala se poate face prin contactul cu diverse suprafețe infectate de persoane bolnave și având în vedere că virusul supraviețuiește ore bune chiar zile la rând, o persoană sănătoasă care atinge o suprafață pe care există viruși viabili si apoi nu-și spală mâinile și-și atinge ochii, nasul sau gura se va contamina cu virusul.

Informație greșită: Grupa de sânge contează

Există speculații cum că o anumită grupă de sânge ar fi predispusa la contactarea infecției cu noul coronavirus. Nu există o legătură între prezența unei infecții și grupa sangvină până la momentul actual, cel mai probabil este o constatare statistică care nu are legătură cu boala.

Alte abordări terapeutice împotriva COVID-19

Oamenii încearcă să-și întărească imunitatea cu diverse leacuri, cum ar fi: siropuri după ”rețeta bunicii”, acupunctură, terapii bioenergetice sau homeopate. Imunitatea depinde de mulți factori și scade în anumite situații: vârstă înaintată, de nutriție, lipsa cronică de somn, rezidență - exemplu cămin de bătrâni, boli asociate, dar și de materialul genetic al fiecărui individ. Așadar răspunsul în fața infecției este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice.

În același timp, au diverse surse de informare, mass media, rețele de socializare, diferite site-uri, dar nu întotdeauna găsesc informații corecte, ceea ce-i determină să aibă o atitudine greșită în dublu sens, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.

În ceea ce privește personalul medical, lucrurile stau diferit pentru că există acces personalizat către jurnale și publicații de specialitate unde informația este filtrata și se bazează pe dovezi științifice.

Există surse de informare corectă si pentru publicul larg pe site-urile oficiale ale statului și citez câteva exemple:

www.insp.gov.ro https://www.insp.gov.ro/

www.mai.gov.ro https://www.mai.gov.ro/

www.sts.ro https://www.sts.ro/

www.dspb.ro http://www.dspb.ro/

https://fiipregatit.ro/ https://fiipregatit.ro/

-----

Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolați, dar împreună. Susținut de medici și specialiști, demersul este menit să informeze corect și să ofere suport medical și emoțional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbește despre solidaritate și despre cum putem acționa responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă și prin dedicare, cu empatie și căldură, putem depăși acest impas.

Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22767 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  Afectiuni neuro? (Marţi, 31 martie 2020, 17:57)

  Mihai Panet [anonim]

  Mai nou se banuieste ca virusul asta afecteaza si creierul:

  https://www.the-scientist.com/news-opinion/lost-smell-and-taste-hint-covid-19-can-target-the-nervous-system-67312
  • +11 (11 voturi)    
   Da,afectiuni neuro daca credem orice zboara pe net (Miercuri, 1 aprilie 2020, 16:17)

   drupal [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   Alt articol menit sa creasca isteria globala.
   PVOL (Post Viral Olfactory Loss) e cunoscut demult. Se poate intampla dupa o banala gripa. Deci fiind tot un virus, ce surpriza, SARS-CoV2 nu face exceptie.
   https://www.fifthsense.org.uk/post-viral-olfactory-loss/
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2020, 18:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Mihai Panet

 • -9 (11 voturi)    
  Deci asistam la un paradox (Marţi, 31 martie 2020, 21:08)

  Sparafucile [utilizator]

  Ca nu virusul ne omoara, pina la urma,  ci propriul nostru sistem imunitar. Cu cit e  mai viguros, cu atit bombardamentul cu CITOKINE e mai violent.  Pai atunci sanse mai mari de salvare par a avea bolnavii  cu un sistem imunitar mai  fleşcăit , care exercita bombardament cu citokine mai  atenuat. N-ar expica,oare, asta si de ce copiii nu prea se imbolnavesc de covid-19?  Fiindca ei au un sistem imunitar mai slab iar deficitul de citokine mai degraba ii protejeaza. Rezulta ca pentru a fi protejati in fata virusului trebuie sa ne slabim sistemul imunitar nu sa-l intarim.
  .
  • +1 (5 voturi)    
   . (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:00)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   Eu cred ca un sistem imunitar prea agresiv poate fi foarte bun la inceputul infectiei si foarte rau la sfirsitul ei. Un sistem imunitar slab e foarte rau la inceput, deci mai departe poate ca nu mai ajungi. Dar nu-s de meserie.
 • +2 (10 voturi)    
  Scepticism fata de afirmatii (Marţi, 31 martie 2020, 22:40)

  Victtor [utilizator]

  Cand un medic normal isi aroga titlul de doctor se discrediteaza singur.
  In prezent nu se cunosc detaliile bolii dar unii lucratori din domeniu se grabesc sa emita opinii.
  • +4 (6 voturi)    
   Sigur (Miercuri, 1 aprilie 2020, 9:39)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Toata lumea știe că titlul de doctor este a lui Ponta Victor Viorel.
 • +3 (11 voturi)    
  Precizari importante (Miercuri, 1 aprilie 2020, 17:14)

  drupal [utilizator]

  Informatia esentiala legata de intarirea sistemului imunitar: tratamentul profilactic cu vitamina C si vitamina D lipseste cu desavarsire. Coincidenta sau nu?

  ECMO - oxigenare prin membrana extracorporeală doar în centre specializate - este utila doar teoretic, pentru ca practic implica sterilizarea aparatului dupa circularea sangelui unui pacient cu SARS-CoV2. Deci e amintita cam degeaba.

  Acupunctura, terapiile bioenergetice sau homeopate NU sunt leacuri magice. "Magic" este ca in secolul 21 un medic alopat isi permite sa desconsidere ramuri importante ale medicinei antice, validate de mii de ani, inainte ca "desteptaciunea" omului modern sa-i confere aura aroganta a cunoasterii depline.

  Referitor la comentariul "Deci asistam la un paradox" e important de mentionat ca NU sistemul imunitar puternic este pericolul si NU sistemul imunitar ne omoara. Raspunsul agresiv al citokinelor NU este aleator, el este determinat de agresivitatea subconstienta a subiectului. Ceva ce medicina alopata inca desconsidera, din aroganta si auto-suficienta. Comentariul este GRESIT pentru ca induce falsa concluzie ca "pentru a fi protejati in fata virusului trebuie sa ne slabim sistemul imunitar nu sa-l intarim."
  • +1 (5 voturi)    
   Magie (Joi, 2 aprilie 2020, 8:25)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui drupal

   Pai cum sa nu fie magie daca nu sunt dovedite prin teste clinice ? Si terapiile cu vitamine sunt tot vraji daca se fac pe indivizi fara probleme in privinta lor .

   E ca o masina , daca n-ai ulei in motor e belea mare dar daca insisti sa torni 10 litri in baia de ulei o sa obtii o belea si mai mare . Daca faci vraji si incantatii in jur si pui magneti in rezervor ca sa o "energizezi" tot degeaba . E plin netul de "mecanici" vrajitori mari experti in corpul uman ca deh e mai complicat decat o masina si mai greu de vazut ridicolul .
 • +1 (3 voturi)    
  Preventia este totul.... (Joi, 2 aprilie 2020, 10:27)

  CD [utilizator]

  ..iar reventia poate fi realizata pe faza :

  a)-acceptarii inevitabile a contaminarii,chiar daca se poarta masca si manusi ;

  b)- in preventie trebuie folosit albastru de metilen (vechi medicament cu virtuti antimalarice recunoascute dar
  fara a fi facute publice ,deci antiviral ) in forma gargarei cu 3 lingurite pe zi :dimineata ,la pranz si seara care se si inghite ,astfel incat zona faringelui ,gatului sa nu permita avanasarea virusului ;
  c)-inhalatiile cu apa fierbinte cu 3-4 picaturi de ulei de :scortisoara ,cuisoare,arbore de ceai, eucalipt,rozmarin,oregano,cimbru,lamaie oricare dintre ele la intrarea in casa asigura distrgerea virusului inclusiv daca a patruns in plamani . A se citi si articolul din www.adevarul.ro intitulat :Jurnal de boala ; cum si -a revenit unul dintre primii pacienti din Wuhan infectati cu corona virus .
  Acest britanic Conor Red de 25 de ani ,profesor in Wuhan stia bine ce stia despre antibiotice si a preferat inhalatii cu ... balsam chinezesc Wil Tiger Balm (rosu) pus in apa fierbinte dua care ritualul cu prosopul in cap(nebulizatorul nu este recomandat ),metoda clasica . Iar la sfarsit un indem :
  -strigati traiasca Big Farma si medicamentele :remdesevir/lopinavir/ritonavir/ hidtroxiclorochina / care produc,in caz de vindecare ,o afectare definitiva a capacitatii pulmonare cu 30 % ...;
  -strigati traiasca sistemul medical din Roamnia ;
  -invatati rapid limba chineza, rusa si coreeana ...
  Sanatate multa !
 • +1 (5 voturi)    
  Ati pomenit de sistem imunitar (Joi, 2 aprilie 2020, 11:11)

  TrickyWicky [utilizator]

  Ce cauta iodul impus prin lege in toata alimentatia?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by