Medicii pot elibera rețete online și pot da consultații la distanță, prin telefon sau online. Se renunță la cardul de sănătate pe perioada stării de urgență

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 martie 2020, 20:43 Actualitate | Coronavirus


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
Medicii de familie le vor putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice și îi vor putea consulta prin telefon sau online, iar pacienții vor putea merge cu rețetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. În plus, obligativitatea utilizării cardului național de sănătate se suspendă pe perioada stării de urgență. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, o Hotărâre de Guvern în acest sens. Măsura era cerută insistent de medici de cel puțin 3 săptămâni.

Măsura este una vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici - cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.

Medicii de familie și medicii specialiști au lansat numeroase apeluri în ultimele 3 săptămâni pentru ca această măsură să fie aprobată. În lipsa acestei modificări, legislația nu le permitea să elibereze rețete online, nici să își consulte pacienții la distanță, online sau prin telefon, din cauză că nu își puteau deconta aceste servicii - nu puteau fi plătiți pentru ele, iar rețetele pacienților nu puteau fi decontate/compensate, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro. Sandra Alexiu a lansat în ultima perioadă numeroase apeluri la autorități să urgenteze această măsură.

Proiectul care aduce noi reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență a fost elaborat de CNAS și fusese publicat în transparență pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în urmă cu o săptămână.

Hotărârea de Guvern aprobată astăzi are ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane.


Ce prevede Hotărârea de Guvern:


 • Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență.
 • Tot pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră.
 • De asemenea, în vederea asigurării managementului pacienților simptomatici de către medicii de familie și medicii de specialitate din specialitățile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada stării de urgență pacienții beneficiaza de consultații, inclusiv la distanță, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României, chiar dacă nu sunt asigurate.
 • Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
 • Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.
 • Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.
 • Pentru emiterea prescripției medicale se pot acorda consultații la distanță în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.
 • Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile. Detalierea modalității de prescriere va fi stabilită prin norme.
 • Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale și a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.
 • Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
 • A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum și la programele naționale de sănătate, pe toată perioada stării de urgență.
 • Actul normativ cuprinde și o serie de reglementări referitoare la modul de finanțare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgență. Astfel, pentru unitățile de specialitate care acordă servicii medicale, investigații paraclinice, medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate publică, cât și pentru unitățile sanitare care vor derula programe naționale în perioada stării de urgență, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21915 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  hotentot (Luni, 30 martie 2020, 21:17)

  nevada [utilizator]

  "Medicii de familie le vor putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice" Ce este aceasta aiureala. Cum sa arate reteta cu care teoretic pacientul trebuie sa se prezente la farmacie? Asa cum iese tiparita din programul CAS -SIUI? Programul nu permite transferul intr-un fisier in calculator intr-un format PDF care ulterior sa fie transmis pe mail unui pacient ( sa zicem de 75 ani) care sa aiba un calculator, cont mail, si pe urma si imprimanta. Ca doar cu ce se prezinta la farmacie. Sau pacientul de 80 de ani scrie el la dictare telefonica reteta? Cand citesti cele scrise (si prevazute ) in acest material iti dai seama de faptul ca cei care au conceput aceste insiruiri de prevederi habar nu au despre ce se intampla intr-un cabinet medical. Sunt atatea incat nici nu poti comenta totul. Se amesteca o serie de termeni care pot insemna sau nu acelasi lucru. Oricum iti dai seama ca respectivii diriguitori nu au vazut cum se obtine si cum arata o reteta, un bilet de trimtere la laborator sau la specialist. Medicii de familie sunt sunati la orice ora, si cand sunt acasa, dupa program. Asa ca cu ce si unde sa consemneze consultatia?
 • 0 (10 voturi)    
  Hai că se mişcă ceva sub ăştia ... (Luni, 30 martie 2020, 21:28)

  Sparafucile [utilizator]

  Da' ia sa fi ramas Dăncilă Obersturmbannfuhreriţă ? Cu şpăgara Pintea la Sanatate. Se alegea prafu' de tot.
 • +9 (11 voturi)    
  Fara Card (Luni, 30 martie 2020, 21:44)

  robyzs [utilizator]

  Fara Card inseamna liber la Frauda cu Retete false, au fost numeroase cazuri de combinatii intre Medicii de Familie si Farmacisti, medicii scriau retete in numele unor pacienti care de fapt nu veneau la cabinet dar medicul genera o reteta falsa ce era decontata de un farmacist care isi lua partea din bani.

  Intrebarea mea ca platitor de CAS, de ce nu pot vedea in anul 2020 online ce retete s-au decontat in numele meu? cine are de castigat ca nu exista un site unde sa introduc numarul de pe card si o parola? CNAS are aceste informatii intr-o baza de date deci nu ar fi dificil de realizat o pagina de genul acesta.

  Poate ca ar trebui ca PNL prin Ludovic Orban si Klaus Iohannis sa permita celor care platesc taxe si impozite sa verifice ce s-a decontat in numele lor.
  • 0 (2 voturi)    
   dar gandeste=te (Marţi, 31 martie 2020, 0:41)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   ca vin din afara RO unii care nu au nici de nici una si astia pot sa fie primii care pot raspandi virusul si/sau sunt bolnavi - ce le faci astora???

   Nu ai de ales acum... Parerea mea.

   Mai tarziu poti sa faci o analiza sa vezi ce merge si cum merge si sa actionezi in consecinta.

   In ceea ce priveste accesul la ce ai folosit tu si ce au folosti altii in numele tau cred ca este posibil si un alt mecanism - te inregistrezi si platesti suplimentar la CNAS ca vrei sa confirmi de fiecare data veridicitatea retelelor eliberate pe numele tau printr-un mecansim de SMs-uri. Asa blochezi orice tranzactie care s-ar putea face in numele tau - dar se inregistreaza oare in timp real retetele eliberate???
   • 0 (0 voturi)    
    De ce te complici? (Marţi, 31 martie 2020, 2:35)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    In 2020 sa folsoesti solutii offline e penibil. Varianta propusa de robyzs este mult mai buna. Ceva real-time.

    SMS-urile ar putea fi fallback pentru cine nu are laptop sau smartphone, maxim. Dar nu ar trebui sa fie solutia unica.
 • +2 (2 voturi)    
  hmmm (Marţi, 31 martie 2020, 0:55)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  eu credeam ca ne spun ca au trecut totul in cloud la sts si sa stam linistiti ca sistemul si-a triplat capacitatea de reactie...si ca daca tot avem un card cu niste coduri pe el, trec codurile alea in sistem in loc de trecut cardul prin cititor si asta e...iar asiguratilor li se trimite prin posta "extras de cont" cu decontarile lunii anterioare pentru conformitate! asta am crezut ca vor anunta :))))
 • 0 (0 voturi)    
  :)))) (Marţi, 31 martie 2020, 7:21)

  spirache [utilizator]

  Sunteți amuzanți! Evident că medicii de familie in cârdășie cu farmaciștii vor avea liber la prescris, vândut, furat. De ce tu, CASS-ist nu poți vedea transparent ce rețete se emit in dreptul CNP tau? Pai, tu crezi că toate vilele, copiii școlarizați prin UK se plătesc din salariu? De milioane de ani societatea umana e construită așa: mulți muncesc , puțini de bucura de roadele muncii.
  • +1 (1 vot)    
   retete de zeci milioane (Marţi, 31 martie 2020, 8:46)

   nevada [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Nu medicii de familie au copii scolarizati in UK. Nu ei prescriu ratite de zeci de milioane (exista si asa ceva). Aceste retete se scriu de catre medicii specialist din spitale. Cat despre ambulatorii, multe s-au inchis, asa ca treaba lor a ramas pe medicii de familie. Sarcinile incep sa fie impinse tot mai jos catre cei de la baza- medicii de familie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by