Cum pune Guvernul în pericol viața a milioane de bolnavi cronici, lăsați să stea la cozi la medici în plină pandemie de coronavirus: Renunțarea la cardul de sănătate, eliberarea de rețete online și consultațiile la distanță zac în sertar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 martie 2020, 11:20 Actualitate | Coronavirus


Coada la medic
Foto: AGERPRES
Medicii de familie le-ar putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice, i-ar putea consulta prin telefon sau online, iar pacienții ar putea merge cu rețetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. Este o măsură vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici - cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces. Măsura apare într-un proiect care zace în transparență pe site-ul CNAS și care s-a aflat pe agenda ultimei ședințe de Guvern, de săptămâna trecută, dar nu a fost aprobat, cu toată că este cerut insistent de medici, de săptămâni întregi.

În tot acest timp, una dintre Ordonanțele militare adoptate în această perioadă interzice grupurile de oameni mai mari de 3 persoane.


Pacient în România


Info pe scurt:


 • De 3 săptămâni, medicii de familie cer insistent suspendarea obligativității utilizării cardului de sănătate, introducerea consultațiilor medicale la distanță (telefonic sau online) și eliberarea de rețete medicale online.
 • Motivul: statul la cozi la cabinetul medicului în această perioadă pune în pericol viața pacienților cu afecțiuni cronice - de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.
 • În România sunt, oficial, în jur de 3 milioane de bolnavi cronici, care își riscă viața în această perioadă, dacă stau la coadă la medic.
 • Nu există însă cadru legal - proiectul zace de o săptămână în transparență pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și, cu toate că a ajuns pe agenda ultimei ședințe de Guvern, de joia trecută, nu a fost aprobat. CNAS este în subordinea Guvernului, astfel că poate doar elabora proiectul, dar acesta trebuie aprobat de Guvern.
 • În prezent, în lipsa acestei modificări legislative, medicii de familie din România nu pot acorda rețete și consultații la distanță, din cauză că serviciile nu le sunt recunoscute legal și decontate, a explicat, pentru HotNews.ro, Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
 • Rețetele pentru bolnavii cronici - cancer, diabet, boli cardiovasculare etc. - ar urma să fie eliberate de medicii de familie și de medicii specialiști online, iar consultațiile să poată fi acordate online sau prin telefon sau online, acolo unde prezența pacientului nu este neapărat necesară în cabinet. De asemenea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune suspendarea obligativității utilizării cardului național de sănătate, pe perioada stării de urgență, măsură prevăzută în același proiect.
 • Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat lunea trecută în transparență decizională un proiect de hotărâre în acest sens, după cel puțin două săptămâni de bâlbâieli ale autorităților și după apeluri disperate ale medicilor de familie și medicilor specialiști.
 • La CNAS nu știe însă nimeni când ar putea fi aprobat acest proiect. Contactată în repetate rânduri de HotNews.ro în ultimele săptămâni, Adela Cojan, președintele CNAS, a transmis printr-un SMS că este în concediu medical și a promis că "vă voi contacta când mă voi simți mai bine".
 • Medicii de familie spun că, deși proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Guvern, el nu a fost nici măcar discutat: "Nu știm de ce nu a fost aprobat și - din informațiile noastre - nici măcar discutat proiectul în ședința de Guvern de joi, 26 martie, ora 17:00", declară medicii de familie.


Medicii de familie au cerut măsura de acum 3 săptămâni, autoritățile se bâlbâie


Medicii de familie au făcut primele demersuri încă de acum 3 săptămâni. Acum exact 3 săptămâni, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut prima solicitare scrisă către Ministerul Sănătăţii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru consultația la distanță și eliberarea de rețete la distanță. "Și iată că și luni, 30 martie, situația tot nu este reglementată din punct de vedere contractual. Luni, 30 martie, ar trebui să continuăm să solicităm prezența în cabinet a pacienților care nu pot amâna obținerea documentelor necesare (rețete compensate și gratuite, certificate de concediu medical) care fac parte din actele de suport ale unei consultații și nu pot fi eliberate în absența unei consultații. Înainte de a fi furnizori de servicii medicale și manageri ai cabinetelor noastre, suntem medici și ne asumăm deciziile pe care le luăm în interesul pacienților care ne-au ales să îi îngrijim. Fiecare medic decide pentru sine și pacienții săi cum procedează. În măsura în care vor exista în anii următori noi litigii cu casele de asigurări de sănătate și pe aceste teme, patronatele medicilor de familie afiliate Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie vor încerca să sprijine cabinetele membre", arată reprezentanții Federației.

Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie atrag însă atenția că "opinia publică trebuie să știe că medicii - cabinetele, furnizorii de servicii medicale - aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, care încalcă prevederile contractuale și au transmis deja prin e-mail sau alte mijloace electronice de comunicare la distanță aceste documente, cu sau fără consultație înregistrată în sistemul informatic, se expun sancțiunilor contractuale ulterioare. Chiar și în aceste zile o casă de asigurări de sănătate a trimis medicilor de familie adrese scrise, prin poștă, despre sume de bani pe care medicii le-ar datora casei de asigurări în urma unor rapoarte ale Curții de Conturi."


Ce prevede proiectul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate


"Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, prelungirea și prorogarea unor termene, și pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României" a fost publicat în transparență pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate lunea trecută, pe 23 martie. Două zile mai târziu, pe 25 martie, a fost modificat ușor, la solicitarea medicilor de familie, și republicat în tranparență. Joi, 26 martie, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern în vederea aprobării, însă medicii de familie spun că el nu a fost nici măcar discutat.Medicul Sandra Alexiu

Bolnavii cronici sunt cei mai expuși la infecția cu coronavirus și la dezvoltarea unor forme grave ale bolii, în cazul în care se infectează cu virusul. În această perioadă, este vital ca acești bolnavi să evite aglomerațiile și cozile și să rămână cât mai mult izolați.

Cele mai multe decese provocate de coronavirus în alte țări s-au înregistrat la bolnavi cronici, iar în țara noastră, majoritatea deceselor de până acum sunt la bolnavi cronici.

Medicii de familie și medicii specialiști au lansat numeroase apeluri în ultimele 3 săptămâni pentru ca această măsură să fie aprobată. Momentan, legislația nu le permite să elibereze rețete online, nici să își consulte pacienții la distanță, online sau prin telefon, din cauză că nu își pot deconta aceste servicii - nu pot fi plătiți pentru ele, iar rețetele pacienților nu pot fi decontate/compensate, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro. Sandra Alexiu a lansat numeroase apeluri la autorități să urgenteze această măsură.

CNAS a publicat lunea trecută în transparență decizională un proiect de act normativ care prevede o serie de modificări și completări ale unor acte normative în domeniul sănătăţii, precum si prelungirea și prorogarea unor termene și reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență. Măsurile au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor si interacțiunii cu alte persoane.


Setul de măsuri postate în transparență de CNAS:


 • Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul și tratarea cazurilor cu COVID 19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență și se suportă din bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate, după caz.
 • Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescriptie medicală în continuare, fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost- volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului - scrisoare medicala si/sau a confirmării înregistrarii formularului specific de prescriere. Sunt cuprinse in proiectul de act normativ reglementari privin modul de acordare a unor tratamente necesare in anumite patologii care necesita masuri speciale.
 • Pe perioada stării de urgență, în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică.
 • Medicii de familie și medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
 • Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate, precum si obligativitatea transmiterii în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a servicilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum și a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora.
 • Formele farmaceutice cu administrare orală, precum şi formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară ale medicamentelor prescrise de medicul de specialitate, utilizate in cadrul programelor naționale de sănătate publică și curative - cu exceptia Programului naţional de sanatate mintală - care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi, pot fi eliberate și unei persoane care ridică medicamentele în numele bolnavului, urmare a evaluării bolnavului de medicul de specialitate din spital prin orice mijloace de comunicare. De asemenea, materialele sanitare consumabile utilizate în cadrul Programului national de diabet zaharat şi Programului naţional de tratament pentru boli rare – epidermoliză buloasă, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare pot fi eliberate si unei persoane care ridică materialele sanitare consumabile în numele bolnavului, sau pot fi transmise la domiciliul bolnavului in situaţia in care unitatea sanitara are aceasta posibilitate.
 • Se va prelungi cu 90 de zile termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a prescripţiei medicale pentru dispozitive medicale, al deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.
 • Proiectul prevede prelungirea termenelor de aplicare ale actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi a Contractului-cadru, precum si al programelor nationale de sanatate pana la data de 14 aprilie 2020.
 • De asemenea, sunt cuprinse în acest proiect o serie de reglementări referitoare la modul de finanțare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgență.


Citește și:

 • VIDEO Bolnavii de cancer stau la cozi de zeci de metri pentru tratament: Sunt cei mai expuși infectării cu coronavirus. Ce face statul român e crimă colectivă
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11320 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  Să îndrăznim? (Luni, 30 martie 2020, 11:27)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sa spunem că e un guvern...? Nu, că ne cenzureaza de pe site. E cel mai intelept guvern, cu un excelent ministru al Sanatatii, care nu e doar un activist de partid, ci un individ cu multa experienta, egala cu a lui Arafat, care nu e un simplu birocrat depasit etc etc.. Si ideea cu imnul - excelenta! Hai sic.!
  • -1 (3 voturi)    
   Îndrăznesc să spun. (Luni, 30 martie 2020, 14:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Că nu guvernul te pune să stai la coadă.Greșeala este a medicului care trebuia să-și anunțe pacienții că face programări la telefon și respecta programarea.Sunt multe astfel de situații când lumea stă la coadă și medicul cu asistenta,eventual și vreo cunoștință stau la taclale și cafele.Nu îndrăznești să-i spui că se supără și cine știe ce tratament îți dă !
  • -1 (1 vot)    
   N-are treaba guvernul!! (Luni, 30 martie 2020, 23:06)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am obtinut consultatie de la medicul de familie prin telefon. Deci se poate. Atunci de ce mintiti atata?? Am intrebat vecina -pensionara, de ce se mai duce la cabinet? Ca sa afle noutati! mi-a spus!
 • +4 (12 voturi)    
  Nu suntem in stare (Luni, 30 martie 2020, 11:30)

  galeo [utilizator]

  Nu suntem in stare sa eliminam birocratia tampita.
  Ne place sa ne acoperim de hartii inutile pentru a ne justifia munca si pentru ca nu avem incredere in noi si in ceilalti.
  Ce sa-i faci, asta ne e nivelul, atat putem...
 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 martie 2020, 11:58)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   Zi merci... (Luni, 30 martie 2020, 12:32)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca nu-l aveti pe Ciolacu & co la guvernare!
   Ca va mancau cainii!
  • -2 (2 voturi)    
   Ne reformează peneliștii lui Werner (Luni, 30 martie 2020, 16:48)

   Dan Greceanu [anonim] i-a raspuns lui

   D'aia era mai buna Dancila ca prim-ministru, ca in cateva zile sa NU mai puteti comenta din motive de preot si ödihneasca-se'n pace !"
   Altceva decat Ciolacu NU meritati.
   Daca mintea majoritatii romanilo tot de prostie va fi guvernata. Ciolac vom avea....
 • -1 (7 voturi)    
  Desigur... (Luni, 30 martie 2020, 12:25)

  spirache [utilizator]

  Când resursele sunt limitate și toate părțile ar vrea sa fure...cardul asta de sănătate de când a fost introdus, le-a stat în gât medicilor de familie ...decontări fictive mai puține ..alea..alea..ba că nu merge sistemul, ba că cine plătește internetul ( 20 de lei abonament pe luna?!!!)etc. Pe de altă parte, Bucureștiul nu îi lasă sa fure că sa fure el mai mult. Acum cu SU achizițiile sunt la liber, de ce nu ar fi și decontările fictive la liber?
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 martie 2020, 12:26)

  [anonim]

 • +3 (7 voturi)    
  Tu stii ce scrii ? (Luni, 30 martie 2020, 12:39)

  ovidiu17 [utilizator]

  Tot felul de parerologi autorizati se aseaza in fata tastaturii si informeaza ei natiunea.
  Cardul de sanatate nu se mai foloseste de o saptamana.
  Iar consultatiile la distanta au fost autorizate. Ofsaid mare.
  Sanatate !
  • 0 (2 voturi)    
   huh? (Luni, 30 martie 2020, 13:53)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu17

   Poti sa dai detalii, cand, cum? Pe masura detaliilor oferite de articol?
   Atlfel parerologul ramai tu...
 • +6 (8 voturi)    
  Am nevoie de reteta pentru tatal meu de 70 ani (Luni, 30 martie 2020, 12:48)

  OvidiuIsare1 [anonim]

  Chiar azi am vorbit cu medicul de familie al tatalui meu in varsta de 70 ani, pentru o reteta de medicamente (tratament hipertensiune) si mi-a zis ca pot sa vin si eu cu cardul de sanatate si pin-ul. Ca sa ma ajute sa nu stau la rand (intre cei care asteapta un cosult) sa vin sa le las cardul si pinul si sa revin intr-o alta zi sa iau reteta.
  Daca scap de COVID-19, ma car din tara asta cu sotie si copii, pentru ca Statul te omoara cu birocratia lui. Avem un STAT ucigas.
  • +5 (5 voturi)    
   Noroc (Luni, 30 martie 2020, 13:24)

   lulu22 [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuIsare1

   Tu ai totusi noroc ca esti in tara si poti sa faci asta pt tatal tau, dar pentru mine cu mama este imposibil eu fiind plecata din tara. Pe de-o parte nu vrem sa stea persoanele in varsta afara din casa, dar pe de alta parte nu oferim nicio solutie pentru a elimina motivele pentru care trebuie sa iasa din casa. Este criminal! Singura optiune pe care am gasit-o pana acum este sa ii dea totusi medicul reteta pe e-mail si sa incerc sa ii cumpar eu medicamentele sa i le trimit prin posta. Pentru mancare etc ii pot comanda eu online, dar pentru medicamente... este absolut revoltatoare situatia!
 • +8 (8 voturi)    
  sa trecem la treaba (Luni, 30 martie 2020, 12:53)

  Anisoara Micu [anonim]

  Facem un grup puternic - si ne implicam in asa fel incat toate acestea sa ramana valabile si dupa aceasta pandemie
  Nu este NORMAL sa stam la rand la medic pt niste hartii
  Sa mearga la medic doar cei ce trebuiesc a fi consultati
  Retetele lunare, adeverintele, trimiterile pt boli cronice, orice alta hartie sa fie transmise on-line, se pot vizualiza in sistem si de la farmacii, sau alte spitate
  sa terminam odata cu mizeriile astea
  Noi platim, noi sustinem financiar sistemul, sa fie facut un sistem care sa ne apere sanatatea noastra, nu birocratia si posturile lor!
  • +3 (5 voturi)    
   Oricum va fi o revolutie globala. (Luni, 30 martie 2020, 13:29)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Anisoara Micu

   Aceasta revolutie va fi data de faptul ca multe din joburile "de moft", pe care oranduirea vestica le-a inventat ( gen tuns catei, unghii false, etc ) vor cadea. Ne vom restrange, cel putin o vreme, la strictul necesar.

   Energie, hrana, sanatate. Restul, cum ziceam, sunt mofturi, iar aceste domenii vor pica. Insa, in aceasta oranduire vestica, 80-90% din joburi erau de umplutura. La fel, majoritatea veniturilor se duc pe "mofturi".
   Majoritatea din cei care lucreaza pe astfel de joburi vor spune: cine esti tu ba, sa cataloghezi lumea asa ? Ei bine, nu eu am facut-o, ci un antropolog:

   https://www.strike.coop/bullshit-jobs/

   In schimb, noi ne amagim cu democratie si hai sa fie bine pentru toti, da-o dracu' de natura, planeta.

   Nu ca nu imi place democratia, dar nu asa, nesustenabila.
 • -3 (5 voturi)    
  poate (Luni, 30 martie 2020, 13:12)

  pop_ica [utilizator]

  Poate asta este si planul,echilibrarea bugetului casei de pensii,prin micsorarea numarului de beneficiari.
 • -3 (5 voturi)    
  Impozitul de solidaritate sanitara (Luni, 30 martie 2020, 13:22)

  spirache [utilizator]

  Pe de altă parte, concomitent cu de-coruptizarea și de-domnirea sistemului medical, ar fi timpul că după molima asta să apară obligativitatea platii unui cass minim și de cei care de obicei nu platesc: diasporeni sezonieri, boschetari etc, se știu ei( sunt aia care umplu urgențele și pe timpuri mai bune).Daca min de cass este acum cca 2600 lei pe an, sa plătească și ăștia macar 1500 de lei pe an pe baza CNP de adult sau 26 de ani ( studenți). Impozitul de solidaritate sanitara...pt că altfel e rau, iar ingratitudinea oricum e uriașă. De-domnirea e necesara pe personalul medical pentru a le reaminti că sunt oameni și sunt muritori, că au cam devenit imuni la suferința.
  • -1 (1 vot)    
   practic (Luni, 30 martie 2020, 18:02)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Nu de bani ducem lipsa. Ne lipses: educatia si spiritul de organizare.

   ===

   Cum ar putea sa plateasca boschetarii CASS?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by