Al doilea site acuzat de autorități de fake news putea fi încă accesat joi în unele rețele: Ce amenzi riscă furnizorii de internet dacă nu blochează imediat accesul la conținut

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2020, 13:06 Actualitate | Coronavirus


fake news panica
Foto: Hotnews
Toți furnizorii de internet din România sunt obligați să blocheze imediat accesul utilizatorilor din România, cu informarea acestora, la conținutul site-lui breackingnews.xyz., se arată într-o decizie semnata joi, 26 martie, de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Decizia a fost trimisă astăzi către 683 de societăți, iar furnizorii sunt în plin proces de blocare a accesului la acest site. Nerespectarea măsurii dispuse constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 70.000 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică a solicitat miercuri, 25 martie, ministrului Afacerilor Interne, blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz. Solicitarea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica. Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați.

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a emis joi, 26 martie 2020, o decizie în care cere tuturor furnizorilor de internet să blocheze accesul la acest site. Decizia este în curs de implementare, în unele rețele fiind încă permis accesul.

HotNews.ro a putut accesa joi pentru o perioadă conținutul în rețeaua unui furnizor de internet, care între timp a blocat accesul.

Iată un alt exemplu de 'fake news' propagată pe acest site:Click pentru a deschide


În scurt timp probabil va fi blocat accesul în toate rețele furnizorilor de internet.

 • Ce conține adresa ANCOM către furnizorii de internet și ce amenzi riscă aceștia dacă nu blochează conținutul:

Având în vedere că, potrivit celor menționate în analiza realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, precum și în adresa transmisă de către Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul pe site-ului http://breackingnews.xyz/ sunt diseminate o serie de articole care „prezintă știri de tip Fake News, având scopul de a produce panică și a dezinforma”, astfel:
 • „- 24 de ore pentru a părăsi Capitala:cetățenii care nu au viză de reședintă în capitală trimiși acasă în carantină, publicat în data de 18.03.2020;
 • Italia a început experimentul pe oameni 50% din populație vor fi afectați cu covid-19, publicat în data de 17.03.2020,
 • Ultima oră! În capitală o ambulanță cu doi pacienți a fost incendiată de un grup de persoane, publicat în data de 16.03.2020;
 • Video!!! Un curier infectat de covid-19 a scuipat în pizza apoi a livrat-o clientului. Acum riscă ani grei după gratii…, publicat în data de 15.03.2020”

Având în vedere că, astfel cum rezultă din analiza Grupului de Comunicare Strategică, informațiile care pot fi accesate/vizualizate de un utilizator sunt doar cele menționate în titlul articolelor, existând doar aparența înșelătoare că prin accesarea articolelor sunt disponibile informații suplimentare, precum și faptul că scopul acestui site pare a fi acela de a colecta informații de la utilizatorii Facebook și de a realiza o targetare ulterioară a acestora pentru transmiterea de noi informații false, în același registru, menite să genereze panică, să cultive teoria conspirației și să afecteze credibilitatea autorităților în privința măsurilor luate pentru combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19),

Având în vedere dispozițiile art. 54 alin. (4) și (5) din Anexa nr. 1 „Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă” la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212 din 16.03.2020, potrivit cărora „(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.
(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.”,

Având în vedere faptul că eliminarea la sursă nu este fezabilă deoarece site-ul http://breackingnews.xyz/ asociat IP-ului 104.18.32.221 este găzduit de către Cloudflare Inc., 101 Townsend Street, San Francisco, 94107, Statele Unite ale Americii,

Președintele Autorității pentru administrare și reglementare în comunicații emite prezenta decizie:

Art. 1. – Societățile având calitatea de furnizori de rețele de comunicații electronice destinate publicului menționate în Anexa la prezenta decizie au obligația să blocheze imediat accesul utilizatorilor din România, cu informarea acestora, la conținutul site-ului http://breackingnews.xyz/.

Art. 2. – (1) Nerespectarea măsurii dispuse prin prezenta decizie constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 70.000 lei.
(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către persoanele împuternicite de ministrul afacerilor interne.

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi atacată în contencios administrativ, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009, la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 zile de la comunicare, fără parcurgerea procedurii prealabile prevăzute la art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 4. – Anexa face parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 5. – Prezenta decizie se afișează pe pagina de internet a ANCOM (www.ancom.ro) și se comunică societăților menționate la art. 1 prin intermediul aplicației prevăzute în Decizia președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 336/2013.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4542 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  si voi? (Joi, 26 martie 2020, 13:43)

  gigilone [utilizator]

  voua nu va e teama ca o sa va inchida?

  daca va treziti cu reclamatii de la niste idioti?

  de unde mai luam noi informatia adevarata?
 • +6 (6 voturi)    
  hmmm... (Joi, 26 martie 2020, 14:00)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  dar continuati investigatiile sa aflati cine sta in spatele acestor site-uri...

  ***
  http://whois.domaintools.com/breackingnews.xyz
  ***

  Site-ul are bani in spate, e hostuit si in CDN cloudflare...

  ***
  Registrar of Domain Names REG.RU, LLC
  IANA ID: 1606
  URL: https://www.reg.ru/
  Whois Server: whois.reg.ru
  ***

  inregistrat la rusi... mare surpriza.
  • 0 (4 voturi)    
   hm (Joi, 26 martie 2020, 14:23)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   pe cine poate statul roman sa fac sa blocheze domeniile respective? Pe furnizorii de servicii? Da, daca rezolutia dns si traficul nu se face criptat, dar cum cele mai multe site-uri(vasta majoritate) folosesc criptografie de unde poate sti isp-ul ce contin pachetele respective ca sa le poata filtra? Trebuie sa intercepteze traficul si sa intercaleze alte certificate ceea ce nu e tocmai conform iar de multe ori nici macar acceptabil. In orice caz trebuie terminat cu atitudini din astea cu cenzura internetului ca nu e o cale ok. Cineva se crede dumnezeu(sau guvernul chinei) sa creada ca internet-ul pote fi restrictionat dupa pofta romaniei. Site-urile pornografice nu au acelasi payload potential nociv? De cand e treaba guvernantilor ce anume aleg sa citesca oamenii. Daca vine unul si zice ca si-a cumparat de la chiosc revista urzica in care se zice de nush ce leac intre altele ii spui sa nu mai citeasca? maine pot parea 1 milion de astfel de site-uri, nu le vei putea opri. si nu avem atat posturi tv cat si publicatii interne(digital si tiparit) in care apar tot felul de minciuni fake news interpretari de toate felurile - mult mai usor de oprit dar acolo nu face gargara nimeni.Un pic de realism, lucrati la educatie acum ca e timp berechet!
  • +4 (4 voturi)    
   evident ca rusi (Joi, 26 martie 2020, 14:25)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Domain Name: BREACKINGNEWS.XYZ
   Registry Domain ID: D172725289-CNIC
   Registrar WHOIS Server: whois.reg.ru
   Registrar URL: https://www.reg.ru/
   Updated Date: 2020-02-26T09:31:01.0Z
   Creation Date: 2020-02-21T09:26:54.0Z
   Registrant Country: RU
   Registrant Phone: +7.4955801111
 • +3 (5 voturi)    
  Fake news şi fake news (Joi, 26 martie 2020, 14:28)

  Soarele [utilizator]

  Mai scapă şi casele mari câte o prostie senzaţionalistă, gen ştirea despre coronavirusul care supravieţuieşte 17 zile pe suprafeţe. De fapt CDC au zis că au găsit urme pe suprafeţe dar nu îndeajuns pentru contaminare. În schimb toţi de la CNBC la Digi24 au decretat "cercetătorii americani au stabilit că virusul trăieşte pe suprafeţe 17 zile". E ok să sperii puţin populaţia inconştientă, dar asta a fost o mare gogoaşă.
 • +3 (3 voturi)    
  Lol (Joi, 26 martie 2020, 15:33)

  mitg [utilizator]

  Pai cretinii astia mai multa publicitate primesc daca guvernul anunta ca-i inchide, dar de fapt nu face nimic. Sa lanseze un atac de denial of service, ca daca-i stare de urgenta, urgenta sa fie.
  • 0 (0 voturi)    
   mah zici tu ceva (Joi, 26 martie 2020, 20:22)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   cam toate DoS-urile origineaza in china si rusia. Ce naiba nu le dam si noi(restul) inapoi? Nu guvernul, nu ma fa sa rad. La stat lucreaza cei ce nu au habar de informatica, vezi doar ce software au si cum functioneaza. Si asta nu e din cauza hardware-ului. Daca au reusit cu 'un ups' sa puna la pamant un cluster oracle singurul ajutor ni l-ar putea da daca i-am trimite acolo sa le faca si lor administrarea IT ;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by