Coronavirus România: 12 decedați

de Redactia.     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2020, 23:43 Actualitate | Coronavirus


Spitalul de la Suceava - multe cazuri de infectari cu coronavirus
Foto: Google Street View
Un al 12-lea caz de deces a unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) a fost raportat marți seară în România. Este vorba de un bărbat de 74 ani, din județul Ialomița, internat la Bacău în Spitalul Comănești, secția ATI, unde a primit oxigen pe mască.

Pacientul suferea de obezitate, HTA, și insuficiență renală cronică.

Este al cincilea deces raportat într-o singură zi.

Istoric decese coronavirus România
 • Primul deces

Pacient din Filiași, întors din Franța pe data de 6 martie (nu din zonă roșie). Pe 15 martie, medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe din Filiași au solicitat testarea pentru COVID-19, fiind refuzați de DSP Dolj: pacientul nu corespundea definiției de caz. A fost testat în urma insistențelor medicilor, pe 17 martie, și declarat pozitiv pe 18 martie. Decesul s-a produs duminică, 22 martie. 23 de cadre medicale din Filiași sunt în izolare.

 • Al 2-lea deces
Al doilea român ucis de coronavirus - bărbat de 74 de ani care făcea dializă la Spitalul Universitar. Lunea trecută, el s-a prezentat la Spitalul Universitar cu febră și tuse. Medicii au cerut testarea lui pentru coronavirus, dar au fost refuzați - "nu prezintă context epidemiologic" și "nu corespunde definiției de caz". Stă 4 zile internat în Spitalul Universitar București până când este testat și confirmat cu coronavirus, vineri. Este transferat apoi în stare gravă la Spitalul Victor Babeș, unde moare două zile mai târziu, duminică.

 • Al 3-lea deces
Bărbat de 70 de ani din Piatra Neamț, fără istoric recent de călătorii, fără contact identificat cu persoană COVID-19 pozitivă. Nu corespundea definiției de caz dată de autorități pentru a fi testat.

 • Al 4-lea deces
Femeie în vârstă de 72 de ani, din Suceava, fără context epidemiologic (nu a călătorit în zonă roșie, nu a avut contact identificat cu pacient COVID-19 pozitiv). Nu corespundea definiției de caz pentru a fi testată.

 • Al 5-lea deces
Bărbat de 71 de ani din Suceava, fără context epidemiologic (nu se încadra pentru a fi testat). Posibil contact al unei alte paciente COVID19 pozitivă, transferată anterior la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
 • Al 6-lea deces
Bărbat de 64 de ani, din Arad. El a fost internat pe 20 martie, în stare gravă, la Spitalul Județean Arad, fiind intubat în secția de terapie-intensivă. Bărbatul a fost confirmat positiv cu coronavirus luni, în ziua decesului, dar autoritățile spun că a fost testat anterior. Potrivit surselor HotNews.ro, nici acest bărbat nu se încadra în definiția de caz pentru a fi testat de autorități. El a fost testat într-un târziu, la insistențele medicilor arădeni.

 • Al 7-lea deces
Bărbat în vârstă de 65 de ani internat la Spitalul Universitar București. El a fost internat în același salon cu bărbatul de 74 de ani care a murit duminică, după ce a fost transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București la Spitalul Victor Babeș și care a așteptat 4 zile internat în Spitalul Universitar până să fie testat (al doilea deces provocat de coronavirus în România). Bărbatul a fost testat și confirmat pozitiv sâmbătă, la o zi după ce fusese testat și confirmat pozitiv colegul său de salon de la care se presupune că s-a infectat cu coronavirus. Cum al doilea român ucis de coronavirus, de la care se presupune că s-a infectat și al șaptelea, a fost testat abia după 4 zile de spitalizare, cel mai probabil și colegul său de la salon, care a luat virusul de la el, a fost testat cu întârziere.

 • Al 8-lea deces

Un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat cu coronavirus în 19 martie. Pacientul se întorsese în 7 martie din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest moment în autoizolare.
Pacientul a fost internat în 19 martie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.
 • Al 9-lea deces
Un bărbat de 59 de ani, internat la Spitalul din Suceava, care a murit pe 22 martie, dar a cărei confirmare pozitivă la coronavirus a fost făcută a doua zi după deces.
 • Al 10-lea deces
Femeie, 80 ani, pacientă în Spitalul Județean de Urgență Suceava, fără posibilă expunere.
 • Al 11-lea deces
Femeie, 64 de ani, din județul Suceava, internată în stare gravă în Spitalul Județean Suceava - secția ATI, unde a fost intubată. Femeia a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat astăzi. Pacienta suferea de boli asociate (HTA, cardiopatie ischemica, fibrilatie atrială) și a avut istoric de călătorie în perioada 13-29 februarie a.c. în Insulele Mauritius, Seychelles, Dubai.

 • Al 12-lea deces
Bărbat, 74 ani, din județul Ialomița, internat la Bacău în Spitalul Comănești, secția ATI, unde a primit oxigen pe mască. Bărbatul a manifestat simptome în 19 martie a.c. și a fost internat în 22 martie a.c. în stare gravă. Pacientul suferea de obezitate, HTA, și insuficiență renală cronică.

 • România va testa mai mulți suspecți de coronavirus

România ar urma să testeze mai mulți suspecți de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a decis luni să lărgească categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Practic, toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus. În țara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic. În alte țări, numărul persoanelor testate este de ordinul zecilor de mii.

Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sanatate, subliniază Institutul Național de Sănătate Publică.


Cine va fi testat - ce înseamnă caz suspect, potrivit noii definiții date de autorități:
 • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei - creșterea frecvenței respiratorii - ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
 • SAU
 • 2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
 • SAU
 • 3) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea), potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:
 • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
 • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
 • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
 • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
 • 5. Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).

Institutul Național de Sănătate Publică informează, de asemenea, că în acest moment nu există în România dovezi de transmitere intra-comunitară susținută a virusului: "În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata", arată Institutul Național de Sănătate Publică.


Cine era testat până acum, potrivit criteriilor autorităților:
 • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
 • ȘI
 • În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
 • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
 • SAU
 • A avut istoric de călătorie internațională.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25189 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  Media de varsta 69.3 (Miercuri, 25 martie 2020, 2:04)

  alxxx [utilizator]

  Media de varsta a celor decedati 69.3 (primul nu se specifica). Deci mortii sunt cei batrani. In Italia nu se mai trateaza cei peste 65 de ani.
 • -5 (15 voturi)    
  E clar deja ca nu-i bine (Miercuri, 25 martie 2020, 2:28)

  andypandy [utilizator]

  Avand in vedere ca o parte din diaspora reintoarsa in tara s-a sustras carantinei pe proprie raspundere, cred ca e safe sa zicem ca la noi virusul nu este "controlat" si anchetele epidemiologice si-au ratat scopul (sa contina/controleze posibilitatea de contaminare). Deci avem un virus "in libertate" si se fac teste doar in conditii foarte stricte (eventual daca se vede ca e cu risc major de deces) ... am o senzatie macabra ca cei de la guvernare au adoptat miseleste o tactica menita sa rezolve problema cu fondul de pensii.
  • +2 (4 voturi)    
   aha (Miercuri, 25 martie 2020, 9:22)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

   traiasca teoriile conspiratiei...
   sunt mai populare acum decat aerul!
   • -1 (1 vot)    
    Nu e vb de teoria conspiratiei (Miercuri, 25 martie 2020, 14:21)

    andypandy [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Teoria conspiratiei presupune ca cineva a plasat coronavirusul si apoi asteapta diverse efecte secundare "benefice". Nu cred ca guvernul nostru a facut asa ceva ... ci doar suspectez ca exploateaza in mod imoral o tragedie ... sau poate sunt doar incredibil de incompetenti sau chiori si nu vad ce se intampla in lume.
 • -4 (6 voturi)    
  Citat din 12.03.2020, Presedintele Romaniei: (Miercuri, 25 martie 2020, 7:56)

  mihaipricop [utilizator]

  ”Am două veşti care mi s-au părut bune despre criza generată de coronavirus: M-am interesat de starea celor declaraţi bolnavi şi am constatat că starea lor este bună, mulţi dintre ei nu au niciun simptom. Unii au simptome de răceală, unii de gripă. Până şi persoanele în vârstă au o stare acceptabilă. Asta ca să demitizăm boala, fiindcă am citit câteva articole unde se vorbea despre un virus ucigaș într-o manieră foarte apocaliptică. La noi avem noroc şi cei găsiţi cu coronavirus au o stare mai bună decât s-au aşteptat unii”
  • +2 (2 voturi)    
   realizezi ca (Miercuri, 25 martie 2020, 9:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   omu vb pe 12.03 de situatia DE ATUNCI si acum e 25.03, nu?!
 • +1 (1 vot)    
  13300 Romani au murit (Miercuri, 25 martie 2020, 9:05)

  Traian2015 [utilizator]

  De la 6 Martie până în prezent din cauze "naturale", adică moarte obișnuită. 12 dintre aceștia au murit în contextul unei infectii cu covid. Deci care e situația?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by