Președintele Klaus Iohannis le-a spus marți managerilor de spitale că este esențial să fie pregătit un plan în scenariul extrem în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus. "Am văzut ce s-a întâmplat în alte țări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp și au apărut probleme majore. (...) Este bine să fim pregătiți pentru orice scenariu", a afirmat președintele. De asemenea, el le-a transmis reprezentanților spitalelor că acum, în criză majoră, "trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem".

Izolare de coronavirus in RomaniaFoto: Profimedia Images

Klaus Iohannis a prezidat marți o videoconferință cu managerii de spitale, cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii Afacerilor Interne, Sănătății, Apărării și Transporturilor.

El a spus că sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean, dar acum ne aflăm într-un moment de criză majoră, în care "trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem".

  • "Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților.
  • Este esențial să avem elaborat un plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.
  • Este un scenariu extrem, știu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiți. Am luat și luăm în continuare toate măsurile de prevenție, de restricționare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu.
  • Am văzut ce s-a întâmplat în alte țări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp și au apărut probleme majore. Deci, pe scurt – este bine să fim pregătiți pentru orice scenariu", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a insistat că experiența internațională, dar și situațiile înregistrate în țara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecției cu coronavirus, astfel că medicii, asistenții medicali, farmaciștii sau personalul din laboratoare trebuie protejați cu prioritate, prin toate mijloacele posibile.

Soluțiile expuse de Iohannis în videoconferința cu managerii spitalelor:

  • Redirecționarea echipamentelor și materialelor sanitare către medicii și asistentele care luptă în prima linie și asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.
  • Amenajarea unor zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală.
  • Instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor, pentru a preveni situații inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România.
  • Un program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariției unor stări de epuizare fizică și psihică.

El le-a dat asigurări managerilor de spitale că Guvernul face achiziții "în aceste ore", pentru a veni în sprijinul personalului din spitale.

"Și se va termina (criza coronavirus), și va depinde de noi toți câți români vor fi feriți de această infecție. La fel cum depinde și de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alții și să respecte măsurile de igienă recomandate de medici. (...) Sunt alături de dumneavoastră, sunt alături de tot personalul din unitățile dumneavoastră și vă asigur: împreună vom face față acestei crize", a adăugat Klaus Iohannis.