În plină pandemie de coronavirus, agenția de știri a Patriarhiei Române, Basilica.ro, a publicat marți pe site-ul propriu o știre potrivit căreia ”este puțin probabilă infectarea cu o boală” prin împărtășirea din același Potir euharistic, citând ceea ce este prezentat ca fiind ”un studiu al unor cercetători americani”. Asta, în contextul în care bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 762, 8 persoane au decedat din cauza Covid-19, iar Direcţia de Sănătate Publică din Constanța a recomandat printr-o adresă Arhiepiscopiei Tomisului să folosească pentru împărtășanie lingurițe de unică folosință.

Articol Basilica.roFoto: captura Basilica.ro

Pe 18 martie imagini cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care oferea cuminecătură credincioşilor care sorbeau din aceeași lingurităță au devenit virale și au iscat groaza populației, în contextul pandemiei de coronavirus care afectează și România, scrie

Adevărul.

Luni, pe 23 martie, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a emis către Arhiepiscopia Tomisului o adresă prin care recomandă interzicerea folosirii linguriţei pentru împărtăşire, scrie Agerpres.

„În contextul epidemiologic actual, dar şi pentru respectarea normelor elementare de igienă, vă solicităm să impuneţi urgent interzicerea folosirii unei linguriţe pentru împărtăşitul mai multor persoane. De asemenea, este important ca pentru distribuirea/porţionarea împărtăşaniei, recipientul să permită turnarea în linguriţă şi nu scufundarea acesteia în pocal, manoperă ce poate duce la contaminarea conţinutului cu risc pentru sănătatea persoanelor prin transmiterea unor boli infecţioase. În sensul asigurării unei practici corecte, care să elimine riscul de îmbolnăvire, vă recomandăm utilizarea linguriţelor de unică folosinţă", se arată în adresa DSP Constanţa.

Ca reacție, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, marţi, că o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sfântului Sinod. Mai mult, potrivit Arhiepiscopiei, respectiva adresă este tardivă şi fără scop.

"Adresa este tardivă şi fără scop, întrucât Ordonanţa militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioşilor la slujbele bisericeşti. Ne miră foarte tare conţinutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfăşoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului şi de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcţionarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de ameninţările penale ale lui Emil Moise. Reprezentanţii DSP ar fi trebuit să ştie că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română şi că Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod. Prin urmare, o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sf. Sinod", se menţionează în comunicat.

Cu toate acestea, marți, Agenția de știri a Patriarhiei Române, Basilica.ro, publică pe site-ul propriu o știre potrivit căreia ”este cel mai probabil sigur să participăm la slujbele la care se utilizează un potir comun” și că ”este puțin probabilă infectarea cu o boală” prin împărtășirea din același Potir euharistic, citând ceea ce este prezentat ca fiind ”un studiu al unor cercetători americani”.

”În cele din urmă, în 1998, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a raportat că niciodată nu a existat o răspândire a infecției legată de potirul euharistic. Ei au făcut referire la un studiu din 1997 în care 681 participanți care s-au împărtășit zilnic din potirul comun nu au avut un risc mai mare de infecție decât cei care au participat mai rar la slujbele creștine sau care absentau total de la ele.

Ei au concluzionat că este cel mai probabil sigur să participăm la slujbele la care se utilizează un potir comun, cu menţiunea ca orice membru al comunităţii cu boală respiratorie activă sau cu leziuni ale buzelor sau gurii să se abţină de la împărtăşire.

În concluzie, există dovezi bazate pe experimente care sugerează că împărtăşirea dintr-un potir comun contaminează vinul şi potirul. Însă, nu a fost niciodată un caz documentat de boală cauzat de împărtăşirea din potir şi care să fie menţionat în literatura de specialitate”, arată articolul Basilica.ro.

Luni, un studiu publicat luni de către Centrul de Control și Prevenire al Bolilor - și care a pornit de la analiza cabinelor navelor Diamond Princess din Japonia și Grand Princess din California - arată că coronavirusul poate supraviețui pe suprafețe până la 17 zile.

Asta după ce un studiu de săptămâna trecută arăta că sindromul respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) este detectabil în aerosoli până la 3 ore, până la 4 ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și 2-3 zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Subliniem că de duminică, 22 martie, prin prisma noilor restricții anunțate de autoritățile române, ”se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.

Marți bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 762 potrivit comunicării de marți.

Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.