Coronavirusul poate supraviețui pe suprafețe până la 17 zile, arată un studiu publicat luni de către Centrul de Control și Prevenire al Bolilor și care a pornit de la analiza cabinelor navelor Diamond Princess din Japonia și Grand Princess din California. Virusul a fost ”identificat pe o varietate de suprafețe din cabinele pasagerilor infectați simptomatici și asimptomatici la 17 zile după ce cabinele au fost eliberate”, scrie CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul a examinat eforturile guvernului japonez și al celui ameircan de a controla focarele de COVID-19 de pe Diamond Princess, în Japonia, și Grand Princess în California. Pasagerii și membrii echipajului au fost carantinați la bord după ce clienți, care nu aveau simptome în timp ce erau la bord, au fost testați pozitiv la Covid-19 după ce au debarcat.

Virusul a ”fost identificat pe o varietate de suprafețe în cabinele pasagerilor infectați simptomatici și asimptomatici până la 17 zile după ce cabinele lor de pe Diamond Princess au fost eliberate, dar înainte să fie făcute procedurile de dezinfecție”, au scris cercetătorii, adăugând că asta nu înseamnă în mod obligatoriu că virusul se răspândește prin suprafețe.

”COVID-19 de pe nave reprezintă un risc pentru răspândirea bolii, provocând epidemii la persoane vulnerabile, și sunt necesare eforturi agresive pentru a controla răspândirea”, a scris CDC.

Potrivit unui studiu anterior al Institutului Național de Sănătate al Statelor Unite, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Universitatea din California, și al Universității Princeton publicat săptămâna trecută în The New England Journal of Medicine, sindromul respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) este detectabil în aerosoli până la 3 ore, până la 4 ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și 2-3 zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Noul studiu a vrut să determine modul în care ”transmiterea a avut loc în timpul mai multe curse pe mai multe nave”. Ei au notat că de pe 17 martie, erau cel puțin 25 de curse de croazieră cu cazuri confirmate de COVID-19 care au fost detectate fie în timpul fie după ce cursa s-a încheiat.

Aproape jumătate, 46%, din infecțiile de la bordul Diamond Princess erau asimptomatice la momentul testării, explicând astfel parțial ”rata mare de atac” a virusului printre pasageri și membrii echipajului.

Cei 3.700 de pasageri și membri ai echipajului de pe Diamond Princess au fost carantinați în portul japonez pe 4 februarie, după ce un fost pasager a fost diagnosticat cu Covid-19 după ce s-a întors la Hong Kong. Nava a devenit rapid cel mai mare cluster cu cazuri de Covid-19 din afara Chinei, cu peste 800 de pasageri și membri ai echipajului infectați.

Nouă oameni au murit, după debarcare. Guvernul japonez și alte națiuni și-au evacuat ulterior cetățenii.

Cercetătorii au găsit că 713 din 3.711 oameni de pe Diamond Princess, sau 19,2%, au fost infectați cu noul coronavirus.

Cealaltă navă inclusă în studiu, Grand Princess, a fost forțată să acosteze după ce doi pacienți care debarcaseră în California au fost testați pozitiv. Un total de 78 de cazuri au fost ulterior legate de nava de croazieră în două curse diferite. După mai multe zile, oficialii din California au adus nava la Oakland, unde pasagerii au debarcat și au fost transportați în claidiri speciale pentru carantinare.

Peste 800 de cazuri de Covid-19 au fost numărate pe Diamond Princess și Grand Princess, inclusiv 10 decese.