VIDEO Prima noapte de carantină: Poliția a început controalele / Ce documente trebuie să avem la noi

de Redactia.     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2020, 22:57 Actualitate | Coronavirus


Carantina. Politia controleaza masinile
Foto: MAI
Luni, la o săptămână de la instituirea stării de urgență în România din cauza coronavirusului, au intrat în vigoare, de la ora 22.00, noile restricții de circulație în afara locuinței, iar Poliția a început controalele.

Românii care ies din casă în intervalul 22.00 - 06.00 trebuie să aibă la ei, pentru a le prezenta polițiștilor sau jandarmilor, o adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, după caz, și actul de identitate.

Primarul Nicolae Robu a anunţat, luni seara, că 80 de echipaje de poliţie vor patrula toată noaptea prin Timişoara, pentru a asigura respectarea ordonanţei militare privind interzicerea circulaţiei pe timp de noapte.

"80 de echipaje de poliţie vor patrula toată noaptea prin Timişoara, pentru a asigura respectarea interdicţiei de circulaţie instituite pentru intervalul orar 22:00 - 6:00. Vă rog, stimaţi timişoreni, staţi acasă! Cu înţelepciune, vom reuşi. Marţi vom avea o nouă şedinţă a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, în cadrul căreia vom lua un nou set important de măsuri", a anunţat Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.
sursă: Imagini MAIAceste măsuri sunt cuprinse în ordonanța militară adoptată sâmbătă și intră în vigoare luni seară, la ora 22.00.

Ce prevede ordonanța:
 • Art. 3 - (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane.
 • (2) Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
 • Art. 4 - În intervalul orar 06:00 - 22:00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
 • c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
 • e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
 • Art. 5 - (1) În intervalul orar 22:00 - 06:00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
 • (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
 • (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
 • (4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
 • (5) Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică.
Astfel, după ora 22:00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, românii sunt obligați să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, după caz, precum și actul de identitate.

Declarația pe propria răspundere pe care românii trebuie să o completeze pentru a-și justifica prezența pe stradă între orele 22:00 - 06:00 poate fi completată integral "de mână”. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot fotografia documentele (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei, conform autorităților.
Începând de duminică, în România s-au înregistrat 7 decese din cauza coronavirusului. De asemenea, luni s-a ajuns la un număr record de noi cazuri - 143 -, astfel că bilanțul îmbolnăvirilor atinge 576, potrivit ultimelor informații transmise la ora 13:00.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat luni că autoritățile vor lua măsuri și mai dure în cazul în care se vor dovedi necesare pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus. Acesta a arătat că măsurile restrictive care au fost adoptate până acum de autorități "au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate”.

"Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund. Generațiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privațiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile și libertățile decenii la rând înțeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie ușoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor acestora”, a arătat șeful statului. Însă în prezent "ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20140 vizualizari

 • +12 (30 voturi)    
  Politia cauta COVIDU noaptea (Luni, 23 martie 2020, 23:03)

  Kivek [utilizator]

  se stie ca COVIDU iese la atac noaptea de la 22 la 6 dimineata si face ravagii

  noroc cu militia
  • +8 (20 voturi)    
   Exagereaza (Marţi, 24 martie 2020, 0:03)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Nu prea inteleg logica...
   Ziua ai voie sa mergi in autobuz,la munca,pot lua contact cu sute de persoane dar dupa ora 22 cand nu mai este nimeni pe strada si totul este inchis ai interzis sa iesi... ?
   • +6 (14 voturi)    
    isi dau si ei in petic... (Marţi, 24 martie 2020, 1:51)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    .. au mania asta.. sa controleze, sa faca pe sefii. nu-i bai, toata treaba e sa aveti pregatita spaga.
   • +7 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 martie 2020, 2:25)

    [anonim] i-a raspuns lui Fanel01

  • -1 (5 voturi)    
   scopul este altul (Marţi, 24 martie 2020, 9:12)

   macg [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Aici in Suedia, viata continua aproape normal. Nu e stare de urgenta/restrictii de circulatie. Se merge normal la supermarket, fara masuri speciale. Nu ai nevoie de bilet de voie de la guvern sa iesi afara. Singurele schimbari observate: cateva rafturi goale, f multe zboruri anulate, scoli gradinite inchise. In Romania se urmareste de fapt altceva, obisnuirea opiniei publice cu vremurile ce vor veni...
 • +2 (14 voturi)    
  Mazeta ! (Luni, 23 martie 2020, 23:10)

  un domn [utilizator]

  I m the boogie man ! I m coming to get ya !
 • +7 (7 voturi)    
  intervalul (Luni, 23 martie 2020, 23:10)

  sunstorm [utilizator]

  Pana la urma intervalul cu pricina este intre 22:00-6:00 sau 6:00-22:00. In articol este precizat primul, iar politistul vorbeste de al doilea.
  • -1 (11 voturi)    
   Esti Nou (Luni, 23 martie 2020, 23:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui sunstorm

   Superficial
   Apai
   La ora
   Asta
   De ce nu dormi ?
  • +4 (8 voturi)    
   . (Luni, 23 martie 2020, 23:32)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui sunstorm

   _ În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor...
   _ În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru...
  • +4 (6 voturi)    
   E vorba de 24h dar cu reguli diferite pe intervale (Luni, 23 martie 2020, 23:43)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui sunstorm

   Problema este cum a fost scrisa ordonanta, adica in stil romanesc. D-aia nu e foarte clara pentru multi. Ce intrebi tu se refera la articolele 4 si 5, insa de fapt sunt 3 parti acolo, nu 2 (asa cum ai crede) dupa cum urmeaza:

   Articolul 4 prezinta o serie de criterii si motive pentru care cineva ar gasi justificare sa iasa din casa (ignora intervalul orar momentan). Pe scurt spune ca fie e nevoie absoluta (gen urgente medicale, aporvizionare), fie trebuie (documente de luat/dus sau nu poti lucra remote), fie sunt cazuri indirecte (gen plimbatul animalului). Si acolo explica cam ce motive considera ei ca se justifica. Nu, nu e vorba ca doar d-aia sa iesi sau nu. Ideea este ca se recomanda statul acasa pentru a nu se imprastia virusul, insa daca trebuie iesit, acelea sunt motivele pentru care vad ei ca ar iesi cineva si sunt de bun simt.

   A doua parte din articolul 4 este intervalul orar: 6-22. Mai exact ideea e asa: toate motivele pentru care ai putea iesi (enumerate in art 4) le poti face intre orele 6-22. Iar in acest interval orar enumerarea motivelor reprezinta recomandari.

   Deci articolul 4 are doua parti asa cum am zis.
   A treia parte este descrisa in articolul 5 si nu mai reprezinta recomandare, ci obligatie legala. Mai exact: in intervalul 22-6 NU AI VOIE SA IESI DIN CASA APROAPE DELOC. Insa... daca totusi trebuie sa iesi din casa, nu poti decat pentru motivele de la articolul 4. Nu ai voie pentru alte motive. In plus, daca iesi pentru vreunul din motive, trebuie sa le justifici.

   Realist vorbind, nu cred ca iese nimeni la 3 dimineata sa plimbe catelul sau sa ia salam, dar naaa. Pentru asta dai declaratie pe propria raspundere daca te prinde la control ca umbli de nebun pe strada.
   Dar mult mai probabil este ca iesi ca sa te duci la munca. Caz in care daca te ia la control trebuie sa ai legitimatia de birou la tine, adeverinta de la angajator sau declaratia pe propria raspundere.

   Sper ca e putin mai clar acum :)
 • +10 (14 voturi)    
  ... (Marţi, 24 martie 2020, 7:03)

  cartograful [utilizator]

  Carantina pe timp de noapte e de un retard total. Carantina pe timp de noapte isi are originea in timpul razboiului cand umblatul pe timp de noapte predispunea la folosirea farurilor si/sau aprinderea luminilor si astfel la identificarea oraselor din bombardiere pe timp de noapte. Dar impotriva virusului nu ofera nici o protectie. Din contra, in mod normal lumea trebuia sa iasa pe strazi cat mai imprastiat, astfel incat sa fie cat mai putin pe strada si in magazine la un moment.
  • -1 (5 voturi)    
   posibila explicatie (Marţi, 24 martie 2020, 8:46)

   Gelum [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   de vreme ce romanii sunt cam cheflii, și se aduna noaptea la paranghelii, măsura pare totuși îndreptățita.

   Idea e sa ii ții acasă, când in mod normal s-ar fi dus la o bere cu prietenii la o terasa. Bun, nu mai e terasa, te duci la prieten. Dar ideea e aceeași.

   In timpul zilei trebuie sa rezolvi și alte lucruri decât alea de pe lista. De aia sunt doar recomandări.
  • 0 (2 voturi)    
   Alte posibile explicatii (Marţi, 24 martie 2020, 11:03)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   - "Mircea, fa-te ca lucrezi!"
   - "Pas cu pas". Intai interzicem circulatia pe timp de noapte, pentru ca maine sa interzicem si circulatia pe timp de zi si sa nu se mire nimeni.
   - "Noaptea ca hotii". Se creaza contextul potrivit pentru ca unele "miscari de trupe" sau operatiuni (e.g. caratul mortilor catre crematorii.) sa se poata face noaptea, la adapost de ochii curiosilor.
   - prostie curata.
 • +1 (1 vot)    
  Cei 1.5 mil romani intorsi din strainatate (Marţi, 24 martie 2020, 10:43)

  xolv [utilizator]

  exact pe bulevardele din marile orase se plimba cu masina. Bravos, Politia Romana!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by