Coronavirus în România: Patriarhia îndeamnă credincioșii să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 22 martie 2020, 22:08 Actualitate | Coronavirus


Patriarhia Romana
Foto: Basilica.ro
Patriarhia îndeamnă credincioșii, întrucât aceștia nu pot participa fizic la slujbele din biserică, să „îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare”.

Reacția Patriarhiei vine după ce, prin ordonanța militară emisă sâmbătă, s-a decis ca, de luni, slujbele la biserică să se desfășoare fără accesul publicului. De asemenea, botezurile, cununiile, înmormântările sunt permise doar dacă la ele participă maximum 8 persoane.

Într-un comunicat difuzat duminică seara, Patriarhia Română le transmite credincioşilor noile măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericeşti, în contextul noilor restricții anunțate de autorități.

Redăm integral comunicatul Patriarhiei:


„Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

1. La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

2. În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

3. Toţi credincioşii ortodocşi români din România şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

4. Deşi Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice sunt săvârşite în biserică, fără participarea publicului (credincioşilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuşi pentru situaţii speciale (cum sunt cele de la punctul 8).

5. Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.

6. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă.

7. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.

8. Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum 8 persoane.

9. Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.

10. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi în spital se va face respectând regulile spitalului.

11. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv „deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor”. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

12. Săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte (comun) se suspendă, iar preoţii vor îndemna pe credincioşi sa citească în schimb, miercurea şi vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ş.a..

13. Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc şi a suprafeţelor, aerisirea frecventă a lăcaşurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toţi care vin la biserică.

14. Centrele sociale bisericeşti şi centrele medicale bisericeşti îşi vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activităţii (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte şi cărţi bisericeşti etc.).

15. Activitatea socială a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi.

16. Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situaţia în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunţa imediat autorităţile sanitare şi va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.)

17. Autorităţile bisericeşti superioare vor emite adeverinţe preoţilor de la parohii şi funcţionarilor din administraţia bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoţii parohi şi stareţii de mănăstiri vor elibera adeverinţe pentru slujitorii bisericeşti din subordinea lor (preoţi coslujitori, diaconi, cântăreţi, paraclisieri).

18. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu iasă din casă decât pentru situaţii de maximă necesitate.

19. În starea de urgenţă, atât clericii, cât şi credincioşii mireni au obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar aceştia vor suporta sancţiunile prevăzute de lege.

20. Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.

Cancelaria Sfântului Sinod”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3790 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  Manajementu BOR TREBUIE sa Cumpere (Duminică, 22 martie 2020, 22:14)

  un domn [utilizator]

  Ventilatoare pentru Spitalele din Romania !

  Au Bani ! Sa Nu Se Vaiete !
  • +1 (11 voturi)    
   Nu mai au bani... (Duminică, 22 martie 2020, 22:34)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nu e clar, noroc cu oamenii de omenie care le-au mai dat cate un ban de la primarie ca sa termine cladirea cea noua, probabil un spital, ca prea luceste in soare acoperisul cu proprietati antiseptice. /s
   • +3 (11 voturi)    
    La Ce Active Au - Gaj La Banca (Duminică, 22 martie 2020, 22:39)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    Fiecare Spital diin Romania poate primi 30 ventilatoare cu banii care i ar lua de la Banca

    Manajementuuu BOR TREBUIE !
  • +6 (10 voturi)    
   Dumnezeu a ascultat rugaciunea fierbinte (Duminică, 22 martie 2020, 23:15)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   a poporului, care a cerut spitale, si nu catedrale. De maine toate bisericile vor fi inchise si multi vor fi bagati in spitale de campanie din corturi si containere.

   De asemenea poporul a cerut ca hotii sa mearga la puscarie, si Dumnezeu ne-a dat fiecaruia arest la domiciliu pe termen nelimitat, pe merit, dupa judecata dreapta, nu a judecatorilor corupti.

   Sa mai zica cineva ca Dumnezeu nu exista!
   • +1 (3 voturi)    
    cine dreac ne-a pus (Luni, 23 martie 2020, 13:30)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    sa votam psd!?
    acum sintem pedepsiti de Dumnezeu si bineinteles ca pe merit.
    toata populatia la inchisoare pentru ispasirea pedepsei!!
   • 0 (2 voturi)    
    O intrebare pentru tine (Luni, 23 martie 2020, 14:14)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    Dimineata, cand te trezesti, vezi oameni in halate albe?
 • +5 (15 voturi)    
  asa ma (Duminică, 22 martie 2020, 22:17)

  liviu_ [utilizator]

  trimitei sa-si cumpere carte, icoane si lumanari...
  tot la bani va ganditi infectilor!

  d c ai nevoie de orice obiect fizic ca sa te rogi?! aaaa ca sa mai faceti si voi un ban!
  • +4 (6 voturi)    
   Sa aibă și pompierii treabă (Luni, 23 martie 2020, 1:47)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Mă întreb dacă o să contorizeze cineva incendiile
 • +8 (12 voturi)    
  Tot raul (Duminică, 22 martie 2020, 22:59)

  dincannes [utilizator]

  … spre bine !
  Poate vor intelege multi, ca se pot bucura de viata si fara biserica !
  Si inaintea de nasterea lui Christos, si fara sa fie botezati, oamenii rideau, cintau, dansau, se iubeau, faceau copii !
 • +3 (5 voturi)    
  @altiro si Oastea Domnului (Duminică, 22 martie 2020, 23:10)

  un domn [utilizator]

  Intra Imediat Aici
 • +5 (5 voturi)    
  Eu as face un loc de rugaciune in casa (Luni, 23 martie 2020, 13:02)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Da' vorba lu' Marcelus, pe peretele de la rasarit am pus frigiderul ! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by