​Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, susține că firmele nu vor păți nimic dacă nu depun declarațiile fiscale până pe 25 martie. În plus, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

Virgil PopescuFoto: Hotnews
  • Ce precizări a mai făcut ministrul:

NU vor avea nevoie de certificate de stare de urgență IMM-urile care vor accesa liniile de credit pentru investiții și capital de lucru, din pachetul pentru IMM. Este vorba despre fonduri garantate 90% și cu dobândă subvenționată 100%

Deși ne dorim ca firmele să depună declarațiile fiscale pe 25 martie, acestea NU PĂȚESC NIMIC dacă nu o vor faceℹ️

Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală"

Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile la utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și de interne, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație sediu social și de sedii secundare

Schema de sprijin IMM Invest oferă linii de finanțare garantate de stat în proporție de 90% pentru asigurarea capitalului de lucru de până la 1 milion de lei, cu dobândă și comision de administrare zero.

Prin aceeași schemă de sprijin, întreprinderile mici și mijlocii au acces la linii de finanțare de până la 10 milioane lei pentru investiții, cu garanții de stat de 80% și cu dobândă și comision de administrare zero.

Companiile pot contracta aceste linii de finanțare pentru o perioadă de 120 de luni în cazul creditelor pentru investiții și 72 luni pentru capital de lucru.

Bugetul alocat de Guvern pentru această schemă de sprijin poate ajunge până la 15 miliarde lei, în funcție de solicitări, și se estimează un efect de multiplicare în economie al acestor măsuri de până la 70 miliarde lei.

Ordonanța cu măsurile economice și fiscale pentru sprijirea firmelor în contextul crizei provocate de coronavirus a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Textul Ordonanței 29.

Vezi TEXTUL Ordonanței cu măsurile fiscale și economice luate de Guvernul Orban contra crizei coronavirusului. OUG 29, publicată în Monitorul Oficial

La începutul săptămânii, Ministerul Finanțelor anunța că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020. Acest lucru nu se va mai întâmpla, în ordonanța publicată în Monitorul oficial neexistând măsura, iar Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat, precizează explicit acest lucru.

Ministerul Finanțelor anunță oficial că a renunțat la amânarea termenului de depunere a declarațiilor