Câte teste pentru coronavirus sunt disponibile în spitalele din România în acest moment?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2020, 20:08 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Agerpres
România are disponibile în acest moment, în cele 10 centre de testare pentru coronavirus din țară, un total de 5.400 de teste PCR (Polymerase Chain Reaction) - testare prin biologie moleculară genetică, cea mai sigură metodă pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus - au declarat vineri seară reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică privind coronavirus pentru HotNews.ro.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au precizat că în perioada următoare urmează să ajungă în țară un nou stoc de teste.

Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de 45.000 de kituri de testare (fiecare kit având câte 150 de teste) care ar urma să ajungă în România în jurul datei de 30 martie - începutul lunii aprilie.

Grupul de Comunicare Strategică privind coronavirus a anunțat, vineri, că România are în vedere creșterea numărului de teste realizate la nivelul centrelor care beneficiază de aparatura necesară: "Reiterăm faptul că autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR", a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

România folosește în acest moment 10 centre de testare pentru coronavirus - 9 de stat și unul privat.

Spitalele românești folosesc, în acest moment, cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus - testele PCR (Polymerase Chain Reaction).


Ce sunt testele PCRMetoda de testare (PCR) folosită de România durează câteva ore dar este cea mai sigură, au explicat recent pentru HotNews.ro medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În cazul testelor rapide, care dau rezultatele în 5 minute, precizia este foarte mică, au precizat medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

"Varianta cea mai bună este testarea prin biologie moleculară genetică, prin intermediul PCR (Polymerase Chain Reaction). Este practic ca o viremie pentru hepatita B sau C. Testul PCR are o durată de 4 ore din momentul introducerii probelor în aparat. Intervalul de 4 ore este intervalul potrivit pentru a obține un rezultat concludent. Acest test, chiar dacă iese negativ, nu exclude cu totul infecția la pacienții cu risc mare", a explicat pentru HotNews.ro medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, a explicat pentru HotNews.ro cum decurge exact această testare: "Este cea mai sigură și cea mai modernă tehnică de testare, se numește, prescurtat, PCR (Polymerase chain reaction). Practic, se ia acud nucleic - că este ADN, că este ARN - de la microbul pe care vrem să îl identificăm și se polimerizează. Asta înseamnă că metoda este foarte precisă și permite inclusiv exprimarea de ordin cantitativ - adică nu îmi spune doar dacă un microb este sau nu este, îmi spune și cât este. Putem de exemplu face niște comparații - am microbul, i-am dat un tratament, am văzut că înainte de tratament avea, să zicem, un milion de microbi și după tratament a ajuns la 100. Metoda îmi permite atât identificarea calitativă, cât și cantitativă a microbului. Din anumite puncte de vedere, este un lucru extraordinar de bun."

PCR nu este un test rapid, în schimb este cel mai precis dintre cele disponibile pe piață în acest moment. Pacienții care fac testul au însă de așteptat câteva ore bune: "Ca orice lucru bun, este și migălos și foarte sensibil. Dacă nu se lucrează cu foarte mare atenție, proba poate să dea rezultate false - fie fals pozitive, fie fals negative. Și atunci, ea durează în sine 3 ore și jumătate - 4 ore. Dar se mai întâmplă un lucru: analizele astea vin grupate în niște kituri care permit lucrarea a 10-20-30 de analize în același timp. Și atunci, ele nu se lucrează decât când se completează trusa respectivă. Nu este genul de analiză adusă la laborator care se face direct. O duci la laborator și până când nu se completează trusa nu se apucă nimeni de lucru. O altă particularitate este că atunci când lucrezi o singură probă durează 3 ore și jumătate - 4 ore dar, în momentul în care băgăm multe probe în lucru, trusa completă, timpul de lucru se duce undeva la 6 ore și jumătate - 7 ore, chiar 8 ore. Și asta face ca, cel puțin la Institutul Matei Balș, în condițiile în care oamenii noștri lucrează, săracii, la foc continuu, să avem 3 tranșe pe zi - Una dimineața, la 8:30-9:00, a doua la prânz, iar a treia seara, la ora 18:00", a explicat medicul Cătălin Apostolescu.


Citește și:


 • De ce România testează atât de puțini suspecți de coronavirus și care sunt efectele: Te poți trezi cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți ce se dezvoltă în doar 3-4 zileCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24430 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  Spectaculos. (Vineri, 20 martie 2020, 20:16)

  Luk [utilizator]

  Avem tot atatea teste pentru 10 zile pe cate foloseste Germania intr-o zi.
  Categoric informatiile funizate de guvern sunt corecte.
  Cine zice altfel e dujman.
  • +11 (13 voturi)    
   nici macar (Vineri, 20 martie 2020, 20:24)

   rsbl [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Germania foloseste cam 20.000 de teste zilnic.
   De aceea au foarte multi infectati si foarte putini morti.
   • +2 (6 voturi)    
    Sunt doar 5400 teste PCR. Celelalte 45.000 sunt (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:23)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui rsbl

    teste rapide. 20$ testul. Cu rezultate aproximative, pot fi luate probabil si de pe ebay. Ditamai statul are nevoie de doua saptamani sa aduca 45000 de teste rapide. Un intreprinzator a adus 2500 in cateva zile. Si s-a napustit Politia pe el. Ca sa nu se vada incompetenta ministrului sanatatii. Pai daca-i dadeau omului niste bani, venea asta intr-o saptamana cu 500.ooo de teste rapide. Despre testele PCR, nu se mai zice o vorbulita. Cele 5400 vor ajunge pentru o saptamana, daca sunt folosite. Dar nu vor mai fi folosite. Vor fi utilizate testele rapide si PCR vor fi pastrate pentru politicieni, militieni, securisti, magistrati. Adica apentru beneficiarii de pensii speciale. Oare guvernul nostru stie sa faca cela 4 operatii ???? Cele 45.000 de teste care vor veni la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, vor ajunge, atunci cand vor veni, exact cateva zile. Deci nu se vor face testari. Nu sunt testari, nu sunt bolnavi. Guvernul va fi fericit, se va lauda cu putini bolnavi, nici nu va cheltui banii pe teste iar inmormantarea o plateste familia, deci win pe toala linia.
  • +7 (13 voturi)    
   Ba pardon (Vineri, 20 martie 2020, 20:27)

   alfa1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Germania face 160 de mii de teste pe saptamana adica 23000 teste pe zi , traiasca 30 de ani de furaciune !!!
  • +3 (7 voturi)    
   Dar, (Vineri, 20 martie 2020, 22:24)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Indiferent de cate teste sunt disponibile acum, in lipsa unor masuri ferme, clare si respectate dupa litera legii, fiecare dintre noi se gandeste ca o sa aiba acces, daca este nevoie, doar pentru el si familia sa, in functie de Pile, Relatii si Cunostinte.
   • +2 (2 voturi)    
    Exact, la asta m-am gandit acum. Ce sanse am (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:27)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    daca ma imbolnavesc eu sau familia, pe cine cunosc si cine m-ar putea ajuta. Din nefericire, desi cunosc o gramada de lume in multe domenii, am ajuns la concluzia ca sansele mele sunt zero. N-o sa ma pot lupta cu pilosii sau cu bogatii. Deci, Dumnezeu cu mila !!!! Cum poti sa-i iubesti pe politicieni ????
  • +4 (4 voturi)    
   Clarificare (Sâmbătă, 21 martie 2020, 8:51)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Te asigur ca in Germania nu exista un primar ca Mihai Chirica de la Iași care susținut de PNL se testează săptămânal.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 20:58)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  cate teste se fac intr-o zi (Vineri, 20 martie 2020, 21:00)

  heimdallr [utilizator]

  dar ne pot spune si cate teste se pot face maxim intr-o zi? si ne pot confirma cine exact este testat? excluzandu-l pe primarul Iasiului care pare ca face teste zilnic de prea multa grija pentru angajati. lol. in presa a aparut informatia ca se fac teste doar la pacientii cu simtome si care vin din zonele de risc. deci daca am coronavirus dar nu vin dintr-o zona de risc nu am cum sa am coronavirus. logic. :) chiar daca am febra, tuse etc., coronavirus stie unde stau si nu iau decat daca sunt dintr-o zona de risc. :)
  • +1 (1 vot)    
   nr. teste (Sâmbătă, 21 martie 2020, 7:16)

   s@s@s [utilizator] i-a raspuns lui heimdallr

   daca faci un calcul simplu iese undeva la maximum 900 de teste pe zi. adica trei transe x 30 de teste odata x 10 centre de testare.
   • +2 (2 voturi)    
    Exact, un centru poate face cam 100 de teste. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:33)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui s@s@s

    Culmea este ca mai exista aparate, dar pe care nimeni nu stie sa le foloseasca. Ia impartiti 5400 la 900 si o sa descoperiti ca sunt teste pentru 6 zile. Evident prea putin. Si nu am auzit pe nimeni ca se vor aduce curand teste PCR in afara acestor 5400. Si am fost foarte atent la toate declaratiile. Ministrul a evitat raspunsul, iar ceilalti nu au amintit subiectul. Stiti ce se va intampla ???? Nu se vor face 1000 de teste pe zi, cate se pot face ci undeva la jumate, asteptandu-se testele rapide. Cand vin astea, cele 1000-2000 de teste PCR ramase vor fi folosite numai pentru pile, politicieni, militieni, securisti, magistrati-adica benefiarii pensiilor speciale.
 • +10 (12 voturi)    
  Sa-i spuna cineva lui Chirica de la Iasi (Vineri, 20 martie 2020, 21:35)

  Conrad_QS [utilizator]

  Sa-i spuna cineva lui Chirica de la Iasi, care isi face testul saptamanal, ca aceste teste nu sunt tic-tacuri de luat cand ai chef.
  • +4 (4 voturi)    
   Intrebare (Sâmbătă, 21 martie 2020, 8:53)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui Conrad_QS

   Crezi ca atunci cand se testeaza nu o testeaza si pe nevasta lui ?

   Ar trebui ca aceste informatii sa fie publice, ce persoane publice s-a testat astazi, doar asa evitam abuzul persoanelor din politica.
   • +2 (4 voturi)    
    Exact, lista persoanleor publice care au fost (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:36)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

    testate ar trebui comunicata in fiecare zi, odata cu bolnavii. Poate ne mai insanatosim. Dar cine sa o faca ??? PNL ??? Pai va mai amintiti de marele USL !!!! PNL a venit pe un val de incredere populara tocmai ca lumea s-a saturat de mizeriile P$D-iste, dar ei sunt facuti din acelasi aluat. Stiu sa faca aceleasi lucruri, dar mai cu fereala, mai elegant.
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 22:18)

  [anonim]

 • -3 (9 voturi)    
  ce ma intereseaza pe mine cate teste sunt (Vineri, 20 martie 2020, 22:20)

  Stefan534324 [utilizator]

  nu poti sa faci teste din 5 in 5 minute la toata populatia decat daca esti bolnav psihic nu de coronavirus.
 • +3 (9 voturi)    
  COVID 19 (Vineri, 20 martie 2020, 22:32)

  costa66 [utilizator]

  In Italia pana acum sau facut 206.886 teste si sunt 4032 morti cu un sistem sanitar performant. In Romania doar dumnezeu ne mai poate salva de la un dezastru.
 • +3 (5 voturi)    
  intrebati-l per Chirica (Vineri, 20 martie 2020, 22:45)

  AnderT [utilizator]

  si pe prietenii lui....
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 6:21)

   [anonim] i-a raspuns lui AnderT

 • -1 (3 voturi)    
  Nottingham University furnizeaza aparatura de test (Sâmbătă, 21 martie 2020, 0:10)

  ions1965 [utilizator]

  Nottingham University furnizeaza aparatura de testare de milioane de lire

  https://www.nottingham.ac.uk/news/test-kits-for-c-19?fbclid=IwAR2rPcjBeH8bCV0evPucohGJKdbOWkamP0ieqzoww90aK4pXiRmhSxDdbCA
  • +2 (2 voturi)    
   Problema este ca exista aparate de testare (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:39)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui ions1965

   nefolosite. Cumparate dar nefolosite, pentru ca nu stie nimeni sa le foloseasca. Intrebati ministrul cate astfel de cazuri exista in Romania. Si, bineteles trebuie cumparate kituri. Saptamana trecuta au cumparat 3000 de kituri PCR si nu am mai auzit ca cineva sa se mai preocupe sa cumpere.
 • +4 (6 voturi)    
  raspunsul corect este (Sâmbătă, 21 martie 2020, 3:28)

  Coco Whistle [utilizator]

  unul mai putin in fiecare saptamina ptr ca e folosit de nea chirica la iasi ca asa vor muschii lui. in alte tari trebuie sa ai simptome peste medie si sa demonstrezi ca ai intrat in legatura cu cineva care are virusul sau ca ai fost intr-un loc in care altii au fost depistati pozitiv. la noi se exagereaza ca de obicei.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 5:53)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 6:09)

  [anonim]

 • -1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 6:32)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Luati unnavion si aduceti testele! (Sâmbătă, 21 martie 2020, 8:24)

  Popcea [utilizator]

  WTF?! De ce e nevoie de 10 zile sa ajunga in tara testele? Luati un avion si aduceti-le in cateva ore. Inca nu sunt fabricate? Atunci nici nu vor mai ajunge la noi pt ca vor veni altii mai tari (SUA, Rusia, Germania, Franta...) si le vor lua. De ce nu se produc si in Romania? Costa mai mult de un miliard (cat pierde economia romaneasca in fiecare saptamana). Nu e de vanzare patentul? Ar trebui rechizitionat de autoritatile UE, sau ONU, sau OMS, sau NATO, sau cine dracu are o arma in mana si coaie in pantaloni. Aici nu mai e vorba de patente sau drepturi de autor, aici e vorba deja de mii de miliarde pierderi in fiecare zi, asta pe langa vieti omenesti. E razboi! Cei ce cer bani prea multi pt patent de medicament sau de teste, ar trebui a doua zi retinuti si anchetati pt ca e foarte probabil sa fi contribuit la isteria asta.
 • +1 (1 vot)    
  abia acum (Sâmbătă, 21 martie 2020, 9:08)

  alfa1 [utilizator]

  in Germania incepe sa se vada adevarata rata de mortaslitate a bolii care e undeva pe la 1 la mie , in Italia sunt peste o suta de mii de infectati dar nu fac teste
  • 0 (0 voturi)    
   Voi stiti cati batrani are Germania. O sa va (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:42)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   cruciti. Daca iesiti sambata sau duminica in orice orasel din Germania o sa vedeti numai batrani peste 80 de ani pe strada. Am un prieten doctor de familie acolo. Varsta medie a pacientilor lui este de 73 de ani. Deci rata mare de morti nu ar trebui sa mire.
   • +2 (2 voturi)    
    Sitotusi e mica (Sâmbătă, 21 martie 2020, 17:27)

    dowjones [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    E clar ca testarea este cea care da informatii corecte. E clar ca Romania, Franta, Italia, Spania a7 mult mai mullti infectati...ptr ca nu au capacitatea sa- testeze


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by