​INTERVIU

Cum poate împiedica România o explozie a cazurilor de coronavirus? Apelul medicilor: Legiferați urgent testarea masivă și izolarea generală la domiciliu!

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2020, 9:38 Actualitate | Coronavirus


Medicul Elena Copaciu
Foto: Hotnews
​Testarea masivă a personalului medical și a cetățenilor, inclusiv înființarea de puncte de testare pe stradă, și instituirea urgentă a izolării generale la domiciliu, de unde oamenii să poată ieși doar pentru aprovizionare sau alte probleme urgente, este văzută de unii dintre medicii români ca singura soluție pentru ca România să nu se confrunte cu o explozie a îmbolăvirilor cu noul coronavirus, iar apelurile medicilor ca autoritățile să legifereze urgent aceste măsuri se înmulțesc.
În plus, medicii consultați de HotNews.ro cer autorităților să cumpere teste suficiente sau să înceapă să le producă în țară, iar numărul centrelor de testare să crească - doar 7 în acest moment, nici măcar câte unul în fiecare oraș mare.

Info pe scurt:


 • Sute de mii de români revin în această perioadă în țară fără să fie testați, atrage atenția Dan Grigorescu, șef de secție la Spitalul Județean din Brașov.
 • România folosește doar 7 centre de testare, nici măcar câte unul în fiecare oraș mare al țării, iar "într-o epidemie de proporțiile celei actuale nu cred că se poate conta doar pe 7 centre de testare", subliniază și medicul Elena Copaciu, fostă șefă a secției ATI de la Spitalul Universitar din București, în interviul acordat HotNews.ro.
 • Cele 7 centre de testare sunt două în București (Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș) și câte unul la Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.
 • Doar medicii de la spitalele de boli infecțioase au acces la testele de diagnostic pentru coronavirus, iar medicii din celelalte spitale nu au teste în acest moment, declară pentru HotNews.ro Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor.
 • HotNews.ro a solicitat încă de la începutul acestei săptămâni un punct de vedere oficial al Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului privind extinderea testării pentru coronavirus, având în vedere recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a testa fiecare caz suspect: "Testați, testați, testați!". O reacție oficială a Grupului de Comunicare Strategică la recomandarea OMS nu a fost transmisă HotNews.ro până la momentul publicării acestui articol.
 • Oficial, în România au fost prelucrate până astăzi 4.973 de teste de diagnosticare a infecției cu coronavirus. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic.
 • Numărul persoanelor testate pentru coronavirus este de ordinul zecilor de mii în alte țări.
 • Practic, autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". Doar pe cei care ajung în carantină/izolare și anunță că au simptome.
 • În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii consultați de HotNews.ro spun că sunt neputincioși.

"Nu e posibil să fie considerată suficientă testarea a doar 3.000 de oameni. Ar trebui începută testarea sistematică măcar în al 23-lea ceas"Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, crede că "nu e posibil să fie considerată suficientă folosirea până în prezent pe plan național doar a circa 3.000 de teste - atitudine considerată de OMS ca fiind profund greșită", subliniază medicul.

"Legiferați urgent testarea masivă și izolarea generală la domiciliu! E singura noastră șansă", este îndemnul medicului Dan Grigorescu pentru autorități.

Medicul Dan Grigorescu

El subliniază că, ținând cont de faptul că a fost dovedită existența de persoane infectate cu noul coronvirus fără să aibă simptome, ar trebui începută testarea sistematică, "măcar in al 23-lea ceas", mai întâi a tuturor cadrelor medicale implicate în contact de primă linie cu potențialii pacienți, iar apoi a cetățenilor. El recomandă organizarea, după modelul coreean, a unor puncte de testare în spațiul public, la care toți cei ce vor ieși din casă conform permisiunii, să poată fi testați, fie din proprie inițiativă, fie la cererea organelor de ordine.

În plus, ar trebui instituită prin lege, "urgent, de azi", izolarea generală la domiciliu a tuturor cetățenilor țării pentru perioade succesive a câte 15 zile, în funcție de evoluția epidemiei (modelul francez actual), cu asigurarea de către structurile M.A.I. și M.Ap.N. a respectării acestei prevederi, spune medicul brașovean. El adaugă că cetățenii ar trebui să iasă în această perioadă pe stradă doar pentru aprovizionare cu produse necesare traiului zilnic sau pentru alte probleme urgente, pentru care să aibă documente justificative.


"Avem o mare problemă cu testarea. Există țări care au dovedit că una dintre soluții este să testezi pe scară largă""Avem o mare problemă cu testarea, așa pare", declară medicul Elena Copaciu, care a condus timp de 8 ani Secția de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență din București, într-un interviu acordat HotNews.ro. "Într-o epidemie de proporțiile celei actuale nu cred că se poate doar pe 7 centre de testare. Sunt locuri în țară unde sunt trimise probele la distanță mare, în alt oraș."

"Dacă există țări care au dovedit că una dintre soluții este să testezi pe scară cât mai largă și Organizația Mondială a Sănătății a preluat această recomandare, ce avem de făcut este să lărgim baza de testare, cu toată logistica pe care o presupune asta. Mai ales după ce a apărut și anunțul OMS că autoritățile trebuie să își prezinte strategia în vederea îndeplinirii acestui criteriu.", subliniază Elena Copaciu, în interviul acordat HotNews.ro.

Este nevoie să creștem urgent capacitatea de testare, consideră Elena Copaciu, care spune că pe lângă cele 7 centre de testare folosite în acest moment de autorități, există și altele, dar nefolosite. Autoritățile ar trebui să treacă la utilizarea tuturor laboratoarelor care pot face extracție automată de acizi nucleici și la conectarea laboratoarelor de genetică moleculară ale universităților la sistemul medical, consideră medicul.


Elena Copaciu

Potențial de a lărgi această bază de testare există și el trebuie folosit, subliniază Elena Copaciu - autoritățilee ar trebui să verifice dacă există în mediul privat laboratoare care lucrează teste PCR și, în plus, există laboratoare de genetică moleculară la mai multe universități, care sunt făcute pentru proiecte de cercetare pe fonduri europene. De asemenea, laboratoarele veterinare au primit aparatură în vremea epidemiei de gripă aviară, amintește medicul.

Elena Copaciu subliniază că țările care și-au protejat bine populația în actualul val epidemic (Coreea de Sud, Singapore, Taiwan și, apoi și China) au avut o strategie care a vizat testarea pe scară largă si tracking-ul contacților și a bolnavilor externați - inclusiv după semnalul GPS de la telefon, cu alarmare în centrul local de coordonare când se ieșea din perimetrul permis.

În ceea ce privește kiturile de testare și reactivii, la mare căutare în toată lumea în acest moment, Elena Copaciu le atrage atenția autorităților că trebuie să ia în considerare comenzi pentru o bază lărgită de testare.

Medicul amintește și experiența unei companii din Coreea de Sud, care a reușit "în 3 săptămâni, pe un laborator de cercetare, de genetică moleculară, să facă o linie tehnologică să funcționeze și să producă kituri de testare pentru uzul intern. Și asta e iarăși una dintre propunerile către autorități - să o aibă în vedere".


Pe cine testează România și câte teste s-au făcut până acum în țara noastrăOficial, în România au fost prelucrate până astăzi 4.973 de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic.

În alte țări, numărul persoanelor testate pentru coronavirus este de ordinul zecilor de mii.

Practic, autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". Doar pe cei care ajung în carantină/izolare și anunță că au simptome.

Testare pentru coronavirus

Medicii consultați de HotNews.ro atrag însă atenția că numărul românilor reveniți recent în țară este de ordinul zecilor sau sutelor de mii și va continua cel mai probabil să crească luna viitoare, înaintea Paștelui. Dintre acestea, doar 3.822 se află în carantină instituționalizată, iar 33.709 în izolare la domiciliu (nu sunt păziți).

În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii sunt neputincioși.

HotNews.ro a solicitat încă de la începutul acestei săptămâni un punct de vedere oficial al Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului privind extinderea testării pentru coronavirus, având în vedere recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a testa fiecare caz suspect: "Testați, testați, testați!". O reacție oficială a Grupului de Comunicare Strategică la recomandarea OMS nu a fost transmisă HotNews.ro până la momentul publicării acestui articol.Doar spitalele de boli infecțioase au acces la testele de diagnostic pentru coronavirusBogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, subliniază, în interviu acordat HotNews.ro, că în acest moment, la materialele de protecție și la testele de diagnostic pentru coronavirus au acces doar medicii din spitalele de boli infecțioase, iar accesul medicilor și al spitalelor ar trebui lărgit.

Medicul Bogdan Tănase

"Ar trebui să avem acces la o utilizare mai liberală a testelor de diagnostic pentru coronavirus. În momentul de față, în București spre exemplu, cine decide dacă se testează sau nu un pacient sunt medicii de la Institului de Boli Infecțioase Matei Balș și de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș. Cred că ar trebui liberalizat lucrul ăsta. Asta e una dintre probleme", spune medicul Bogdan Tănase.

El adaugă că "Nu s-au făcut teste suficiente, după părerea mea. Evoluția situației ne va spune dacă am luat măsuri la timp sau nu."


"Greul nu a venit încă. Perioada aprilie - iulie va fi extrem de grea"Dan Grigorescu mai spune că, potrivit medicului Adrian Streinu Cercel, greul încă nu a venit încă, iar perioada aprilie - iulie "va fi extrem de grea".

Testare coronavirus

Potrivit scenariului lui Adrian Streinu Cercel, ar putea urma "o perioadă de acalmie (epidemologică) echivalentă perioadei de incubație a virusului adus din străinătate de românii reîntorși cu sutele de mii în țară (și încă netestați, aș adauga eu într-o notă extrem de critică! - spune Dan Grigorescu). Perioada de 4 luni care urmează (aprilie-iulie) va fi extrem de grea, urmând ca un nou val de epidemie să înceapă din toamnă (septembrie?)"

"Și, atenție, vorbim de un scenariu apreciat de dr. Adrian Streinu Cercel ca 'realist spre optimist'. Adică poate deveni unul 'pesimist spre realist'!", subliniază Dan Grigorescu.


Ce măsuri recomandă medicul Elena Copaciu:


 • Trebuie să creezi locuri unde să se facă testarea - din ce am înțeles, centrele acestea 7 existente fac o fragrementare manuală a acizilor nucleici, care ia mult timp. Ori, există și centre care fac automat lucrul ăsta, ceea ce înseamnă mai multe teste pe zi. Iar astfel de laboratoare - trebuie verificat - dar știu că sunt în mediul privat laboratoare care lucrează teste PCR și există laboratoare de genetică moleculară la mai multe universități, care sunt făcute pentru proiecte de cercetare pe fonduri europene, cum este cel de la Suceava, iar Universitatea Babeș-Bolyai a inițiat discuții pentru o colaborare cu Spitalul Județean tot în sensul acesta. Și sunt mai multe, și Timișoara are un laborator chiar foarte solid de genetică moleculară, sunt mai multe în țară. În plus, sunt laboratoarele private, care lucrează teste PCR. În plus, sunt și laboratoarele veterinare care au primit aparatură în vremea epidemiei de gripă aviară. Categoric există un potențial de a extinde faza de testare și care trebuie folosit.
 • Există și centre unde fragmentarea se face automat, iar viteza și capacitatea de testare ar crește. Pentru centrele de testare actuale, care au aparatură de fragmentare manuală, probabil aceasta este limita capacității, nu poți să le ceri mai mult de atât, oricum lucrează la foc continuu. Există și personal pregătit și, de asemenea, poți să iei în discuție medicii rezidenți de medicină de laborator, să le faci training și să poată să lucreze și ei pe aceste aparate. Și, bineînțeles, personalul din mediul veterinar iarăși poate să lucreze probele. Acesta este potențialul și părerea mea este că trebuie fi folosit la maxim, nu stăm în loc acum că e drobul de sare și nu știm dacă va cădea sau nu.
 • În afară de tehnologie, îți trebuie reactivi, kituri care trebuie achiziționate de statul român. Știu că există demersuri pentru așa ceva, dar ideea este să ia în considerare comenzi pentru o bază lărgită de testare. Există și testele acelea rapide, care au însă o sensibilitate și specificitate destul de mare, nu știu cât ne ajută în condiții de epidemie. Testele cele mai sensibile și specifice sunt cele genetice și trebuie să ne gândim în primul rând să extindem baza de testare în zona asta, pentru că avem cum.
 • Probabil că la ora asta pe plan mondial se caută kituri și reactivi, dar există și experiența unei companii din Coreea de Sud, care a reușit în 3 săptămâni, pe un laborator de cercetare, de genetică moleculară, să facă o linie tehnologică să funcționeze și să producă kituri de testare pentru uzul intern. Și asta e iarăși una dintre propunerile către autorități - să o aibă în vedere.

Ce măsuri recomandă medicul Dan Grigorescu pentru limitarea epidemiei de coronavirus în România:


Medicul Dan Grigorescu recomandă un set de măsuri, atât pentru personalul medical, cât și pentru cetățeni, care, spune el, ar trebui legiferate urgent de autorități:


A. Pentru personalul medical


 • Ținând cont de faptul că a fost dovedită existența de infectați asimptomatici, ar trebui începută, măcar in al 23-lea ceas, testarea sistematică, mai întâi a tuturor cadrelor medicale implicate în contactul de primă linie cu potențialii pacienți (medici urgentiști, anesteziști, infecționiști, epidemiologi, specialiști în imagistică și laborator, medici de familie + restul personalului cu care colaborează - asistenți, infirmiere, brancardieri), apoi și a celorlalte categorii de personal medical din spitale.
 • Nu e posibil să fie considerată suficientă folosirea până în prezent pe plan național doar a circa 3000 de teste (atitudine considerată de OMS ca fiind profund greșită)! După cum ar trebui privită cu maximă revoltă de către întreg corpul medical folosirea cu prioritate a mai mult de 15% din totalul lor pentru parlamentari și funcționarii adiacenți acestora, în contextul în care au fost zile întregi în care testarea in structurile de boli infecțioase din țară nu a fost posibilă din lipsă de teste!
 • Organizarea resursei umane în două contingente: unul de acțiune și al doilea de rezervă! Resursa umană e cea mai valoroasă resursă disponibilă, având și marele dezavantaj că nu e regenerabilă! A nu se uita că sutele de cadre medicale care vor fi, inevitabil, infectate, vor trebui înlocuite cu altele, aflate în stare bună de sănătate!
 • Crearea tuturor condițiilor pentru ca, inițial în structurile care tratează în prezent infectații cerți, și ulterior în cele pregătite pentru a o face în succesiunea stabilită (adică practic în toate spitalele de urgență din țară!), cadrele medicale să poată urma protocolul italian, fără nicio restricție generată de lipsa resurselor suficiente.
 • Ce au făcut italienii în spitale:
 • ture de 8 ore, nu de 12 sau mai mult;
 • zilnic, la intrarea în tura se discută măsurile de protecție și disponibilitatea lor numerică: masca chirurgicală ca minim acceptabil, în interacțiunea "de la distanță" cu pacientul infectat; masca de tip FFP3 + vizieră/ochelari; etanși + halat + 2-3 perechi de mănuși; duș cu clorhexidină obligstoriu la ieșirea din tură;
 • cât timp ești asimptomatic (dar testat periodic) te poți întoarce acasă;
 • dacă ai devenit simptomatic: izolare la domiciliu pentru 3 zile; după 3 zile, daca pare COVID, ceri să fii testat; dacă testul e pozitiv -> izolare la domiciliu 14 zile.


Pentru cetățeni


 • Instituirea prin lege, urgent, de azi, a izolării generale la domiciliu a tuturor cetățenilor țării pentru perioade succesive a câte 15 zile, în funcție de evoluția epidemiei (modelul francez actual), cu asigurarea de către structurile M.A.I. și M.Ap.N. a respectării acestei prevederi. Va fi exceptată doar părăsirea justificată a domiciliului, pe bază de documente justificative. Ieșirea pentru aprovizionare cu cele necesare traiului zilnic va putea fi controlată prin emiterea unui permis cu număr de deplasări limitat, care va fi vizat la magazinele acreditate, prin certificarea datei în care a fost realizată aprovizionarea! Folosirea de sacoșe personale în locul coșurilor magazinelor va trebui să devină obligatorie.
 • Limitarea accesului la utilizarea mijloacelor de transport în comun prin stabilirea unui program zilnic redus la trei-patru perioade bine determinate, a câte 1-2 ore fiecare.
 • Organizarea, după model coreean (de Sud, evident!) a unor puncte de testare în spațiul public, la care toți cei ce vor ieși din casă conform permisiunii, să poată fi testați, fie din proprie inițiativă, fie la cererea organelor de ordine.


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33713 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  90/3300 (Vineri, 20 martie 2020, 9:45)

  Trollhammeren [utilizator]

  In Vo, Italia după ce au reușit sa testeze populația de 3300 a orașului si-au izolat 90 de cazuri asimptomatice de cateva zile nu mai au cazuri noi. Dar mentalitatea de lasă ca-i bine s-asa la noi va castiga pană la urma :)
  • +1 (9 voturi)    
   Si paopi stau la izolare luni intregi. (Vineri, 20 martie 2020, 10:33)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Trollhammeren

   E o solutie de moment. Pe termen lung or sa repara infectii si o sa trebuiasca sa inceapa din nou testarea.
   • -3 (7 voturi)    
    offf - sa rad??? (Vineri, 20 martie 2020, 15:21)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Nu cred in solutiile de moment -

    solutia pe termen lung si relativ simpla este MASCA si MANUSILE.

    esti sau nu esti testat, asta este moda - repet cu MASCA si MANUSI - care se poarta acum - pot sa zic o injuratura in chinezeste la adresa modei actuale???

    Daca all over the wolrd pret de 3-4 luni
    a. purtam MASCA si MANUSILE,
    b. facem testarile - odata pentru toata lumea ca sa identifica sursele raului si sa le izolam +tratam si ulterior numai la aparitia unor indicii de caz -

    cred ca putem eliminam raul

    si

    daca el nu mai reapare raul pret de 2 luni de zile cred ca suntem salvati.

    A sta in casa ca sa vezi cum curge apa pe conducta - nu este o solutie.

    Vaccinarea este solutia finala, eficeinta dar mai avem un pic de asteptat.
  • -6 (14 voturi)    
   Vine Arafat (Vineri, 20 martie 2020, 10:59)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Trollhammeren

   Mai leorbaie pe la tv, escamonteaza faptul ca nu sunt testere, halate, dezinfectanti etc etc, - adica faptul ca e UN CRIMINAL - si da vina pe popor. Sistemul de șpăgari din SANATATE scapa din nou cu fata curata si toti vor cere noi mariri de salarii, sporuri etc etc. că doar de asta au fost buni de ani de zile. SISTEMUL DE SANATATE DIN RO E UNUL CRIMINAL. Doctore Costache, da-ti demisia pana nu vei fi si tu unul din cei MAI MARI CRIMINALI din istoria României.
  • +2 (8 voturi)    
   si cat tin izolarea? (Vineri, 20 martie 2020, 11:09)

   mihai2015 [utilizator] i-a raspuns lui Trollhammeren

   Cat tin izolarea in Vo in Italia ? pentru ca virusul nu se eradicheaza asa usor ? Cei din Vo de unde iau alimente si medicamente? Din alte zone cred..
   Asa ca fac testarea din zi in zi sa nu apara alte cazuri,
   Paranoia nu are limite
   • +4 (6 voturi)    
    esti copac (Vineri, 20 martie 2020, 13:00)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

    e bine ca stiu ca sunt bolnavi si snt atenti sau persoanele din jurul lor sunt atente la ele. nu i-a inchis nimeni.
  • -1 (1 vot)    
   Ai perfecta (Sâmbătă, 21 martie 2020, 9:34)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Trollhammeren

   dreptate, insa nu stiu ce te face sa razi?!
  • +1 (1 vot)    
   Nu trebuie legiferare. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 9:37)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Trollhammeren

   Trebuie să ai cu ce să faci testarea și cine să o facă.Degeaba legiferezi.Nici nu cred-că,dacă ai avea cu ce și cu cine,te-ar putea opri ceva să faci o testare generală.Din păcate,unii profită de situație ca să se dea pricepuți.
 • +9 (27 voturi)    
  NU (Vineri, 20 martie 2020, 9:47)

  utilizator0527 [utilizator]

  aude nimeni din guvern. Nu citeste nimeni opinia zecilor de doctori. Toti PNL ISTII stau in izolare. Nu are niciunul timp sa citeasca opinia doctorilor? Acest mesaj circula deja de cateva zile, dar cred ca guvernul e in campanie electrola. Ei inca nu stiu ca nu vom avea alegeri in iunie.
  • +9 (15 voturi)    
   De unde să scoată bani? (Vineri, 20 martie 2020, 10:58)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui utilizator0527

   De unde să scoată tehnica și consumabilele necesare? Se mai face ceva la noi!?
   Pizideaua a ras orice investiție pentru a da pomeni bugetărimii!!!!
   • -3 (7 voturi)    
    lasa (Vineri, 20 martie 2020, 13:55)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    citu se imprumuta la dobinzi negative cumare succes
   • +6 (6 voturi)    
    zic io de unde (Vineri, 20 martie 2020, 15:25)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Rade pentru 2 luni pensiile speciale si salariile speciale inclusiv de la bugetarii de lux - aka parlamentari si nu numai - si au ceva banutzi la buget.

    Si nici sa tipe aia ca sa li sa dea inapoi pentru ca cineva, cumva trebuie sa acopere paguba si este timp de razbel..
 • +4 (22 voturi)    
  De unde teste? (Vineri, 20 martie 2020, 9:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Guvernul are alte probleme - nu sa asigure cu teste. TEste doar pentru primarul roșu Chirica, căruia HN ii face o publicitate masiva.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu's pe ce site primarele de Iasi (Vineri, 20 martie 2020, 19:56)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Mare comunistoidolabaral declara ca-si face teste zilnic, pai pt. el se poate !?
   Su i le plateste fiul muncitor-sugar ?
 • +15 (23 voturi)    
  Si cei din (Vineri, 20 martie 2020, 9:51)

  mopsu [utilizator]

  zona rurală cum vor fi controlati ? De doi militieni grasi si corupti pe comună ????Ori închideți tot cu armata sau testati,testati,testati !!!!
  • +2 (12 voturi)    
   Nu (Vineri, 20 martie 2020, 10:47)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   Vine tovarasul „liberal” Vela insusi sa controleze. Nu trebuie sa credeti ca tovarasul Vela e bun numai ca sa faca gargara la TV, El e om de actiune. Ieri ne-a arata ca a prins chiar si un traficant !!!!!
  • 0 (4 voturi)    
   daca vrei sa te deplasezi (Vineri, 20 martie 2020, 15:30)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   Undeva la oras - unde este densitatea mai mare si pericolul mai mare - hatz la testare si cu masca sau fara masca???

   Daca esti fara masca -
   la zbup direct 14 zile.

   in perioada de carantina.de 14 zile timp in care ies si rezultatele de la testare si mai vedem daca te tratam sau nu mai este cazul...

   deci lasa-ma sa ma misc coane cu sau fara testare, ca bag de seama ca nu poti acuma sa acoperi testarea pentru toti
 • +9 (33 voturi)    
  bagheta magica (Vineri, 20 martie 2020, 9:52)

  revo [utilizator]

  "guvernul sa faca", "guvernul sa dea", "guvernul sa testeze", "guvernul sa bata din palme si sa dispara coronavirusul".
  Esti ridicola, cucoana!
  Daca era guvern PSD-ALDE-UDMR mai erai asa vehementa?
  Deja nu stiu de unde au aparut atatia bani pentru toate masurile anuntate.

  Sa-si mai poarte si fiecare de grija, sa nu se expuna, nu sa iasa cu copilul si catelul in parc, e de bun simt, pana la urma si in China tot izolarea a dat roade.
  • +10 (12 voturi)    
   totusi (Vineri, 20 martie 2020, 10:45)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui revo

   sa revenim la realitate.
   Sa protestam vehement pentru ca in lipsa unor criterii si reguli clare, cand se poate face aceasta testare, de catre cine, etc, exista teste GRATUITE pentru diverse persoane, pe considerente de Pile Relatii si Cunostinte.
   In acele cazuri cu PCR de unde sunt banii tovarase cetatean?
   • +2 (4 voturi)    
    unii e (Vineri, 20 martie 2020, 15:33)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    mai protejati decat altii - mai de mare urgenta decat restul bulimii

    Fonctia domnule, fonctia impune!

    echilibrul natiunii - fara de ei este ca ca si cu ei...
  • -1 (9 voturi)    
   incerci degeaba sa-i speli (Vineri, 20 martie 2020, 11:00)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui revo

   deci nu ai inteles nimic! e responsabilitatea guvernului sa faca rost de aparate rt pcr si kituri de testare. am avut un avantaj fata de alte tari, cca o luna intarziere. ce am facut cu acest avantaj? guvernul si johannis si-au batut joc de el! cea mai eficienta metoda e testarea masiva, e demonstrat empiric. franta testeaza acum 50000 pe zi! dar nu, noi in loc ne pregatim cat de cat pentru nenorocirea asta anuntata, ne era gandul la picat guverne si alegeri anticipate! responsabilitatea pentru ce urmeaza e a acestui guvern total incompetent si a lui johannis. sa nu-mi spui ca a fost demis si nu a putut face nimic! sa ne amintim ca pnl nu si-a votat premierul prima data, in mascarada asta sinistra! in loc sa se pregateasca pentru ce va urma sa vina peste noi, ei se gandeau la jocuri politice idioate.
 • +4 (12 voturi)    
  Educație (Vineri, 20 martie 2020, 9:55)

  iulisimo [utilizator]

  Nu legiferat nimic. Cine să aplice legea?
 • +10 (14 voturi)    
  in (Vineri, 20 martie 2020, 9:57)

  andrei1232000 [utilizator]

  In Bucuresti exista un laborator foarte performant, Personal Genetics. Si sunt convins ca toate centrele private ar colabora in aceasta situatie de urgenta.
  • +2 (2 voturi)    
   privat??? (Vineri, 20 martie 2020, 15:34)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   A zis cineva privat???

   Si-au exprimat intentia de a se baga in chestia asta???
 • +4 (10 voturi)    
  Dupa ce iei masuri (Vineri, 20 martie 2020, 10:02)

  vladionvladion [utilizator]

  Trebuie sa dea bine numerele sa te lauzi dupa cu masurile.

  Mortii oricum se pot duce si din alte motive: gripa, boli de cardiovasculare, ..., nu conteaza cat de multi, oricum nu-i mai testeaza nimeni
 • +14 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 10:02)

  [anonim]

  • +11 (13 voturi)    
   NOTA 10! (Vineri, 20 martie 2020, 10:57)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   Medicii nu și-au pus întrebarea de unde au venit banii pentru salariile uriașe care le au acum. Eeee... să și-o pună. Au fost sacrificate investițiile din spitale, policlinici....
   La fel ca la restul bugetărimii! Cu cît le-au crescut salariile și sporurile, cu atât au scăzut investițiile de tot felul!!!
 • +11 (25 voturi)    
  Nu cred ca trebuie izolata (Vineri, 20 martie 2020, 10:03)

  Ciprian1979c [utilizator]

  toata populatia, ci doar batranii! Peste 70 de ani, stai in casa! E incredibila nesimtirea multora - am fost in Profi azi dimineata, eram eu si 7 octogenari. Am intrebat o doamna de ce nu sta in casa, ca pt ei suportam toti (in italia, din 3000 de morti, doar 17 aveau sub 50 de ani si aia aveau diverse boli). Mi-a raspuns ca ''nu exista nici un virus, ca e o inventie si ca nu o intereseaza''! Ce sa mai zici?!
  • +13 (25 voturi)    
   Felicitări, n-am ce zice... (Vineri, 20 martie 2020, 10:18)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Trecând peste ignoranța conspiraționistă a doamnei respective, care nu cred că poate fi generalizată, v-ați gândit cumva să puneți problema la modul „Doamnă, rămâneți acasă, mă ofer să vă cumpăr eu cele de trebuință !” ?

   Aha... așa mă gândeam și eu.
   • +8 (12 voturi)    
    Să-i cumpere nepoții!!! (Vineri, 20 martie 2020, 10:51)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Sau bugetarii!!!!
    Trebuie găsită o modalitate ca paraziții de bugetari să fie puși la muncă!!
   • +5 (9 voturi)    
    ehem (Vineri, 20 martie 2020, 11:06)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    se pare ca te-ai autoizolat si asta poate face rau la nervii nervosi.merg zilnic cu autobuzul.aproape in fiecare dimineata ma lovesc de pensionari care ar trebui,macar la ora aia,sa stea dracului acasa...nu frate,ei se plimba,atentie,spre centru,bine intoliti fericiti nevoie mare.nu vezi tineri sau copii,doar cativa speriati care pleaca la munca si babaciuni rujate.frate,ma lasi.
    asta cu ajutarea lor,fa-o tu,mie imi iese pe nas cand i-i vad ca nu-i intereseaza.ai grija de batranul tau.
    iar asta cu izolarea totala e ca aia cu strutul care-si baga capul in nisip.virusul nu moare frate de singuratate,te asteapta,ca- baiat bun.
    de unde bani,cine plateste utilitatile,ce mananci?doctorii nu sunt in stare sa-si faca curat la ei in spital,mai pleci si imbogatit cu alte bacterii,insa vor izolare totala...doh.
    vine pastele,te gandesti citi romanasi or sa vina acasa?
   • +7 (9 voturi)    
    Corect, nu trebuie sa amestecam lucrurile! (Vineri, 20 martie 2020, 11:10)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Sunt destule persoane ferm convinse de teoriile conspirationiste.

    Dar daca batranii, fie ei de 60 ca mine, de 70 sau 80 au nevoie de aprovziionare, ce posibilitate au, daca nu sa meraga personal la magazin??
    • +2 (4 voturi)    
     MASCA si MANUSILE (Vineri, 20 martie 2020, 15:44)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

     cand inca nu explodase asa de tare virusul in Italia am urmarit un reportaj dim Milano unde o baba rujata se plimba in centru si reporterul o intreba ce face - ea a raspuns ca nu poate face nimic.

     I-am dat atunci niste Dzei pentru ca nu purta masca macar si era evident ca toata Italia vuia de cazurile inca nu asa de mortale de acolo dar era nu stia inca ce sa faca...

     Unii sunt destinati sa moara fericiti -
     Sunt fericiti cei saraci cu Duhul!
     Nu ai ce sa le faci.
   • +5 (7 voturi)    
    I-am zis asta.. (Vineri, 20 martie 2020, 11:24)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Cred ca era de la mine de la bloc si i-am zis ca la intararea in scara e un anunt pus de o fata care se ofera sa mearga la cumparaturi pt batrani si a zis ca..''treaba ei''!
    • 0 (2 voturi)    
     puteti sa ii puneti un Afis pe usa apt. (Vineri, 20 martie 2020, 15:47)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Moartea - aka COVID- 19 - va asteapta inca sau deja v-a luat???

     daca insa vreti sa evitati - cooperati cu vecina aceea dragutza
   • 0 (2 voturi)    
    to as spune ca este mai simplu... (Vineri, 20 martie 2020, 15:39)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Ia mamaie de la mine o masca - sa o porti insa numai cand o sa crezi ca te ajuta sa nu vina virusul peste mata...

    Si ii mai aratam pe telefonul mobil datele cu decesele din Italia, Spania, Franta, Iran
  • +9 (9 voturi)    
   mda (Vineri, 20 martie 2020, 10:37)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Noi ii izolam pe cei ce pot si vor sa munceasca, inchidem santiere, inchidem multe servicii care ar putea functiona in deplina siguranta cel putin partial si cu minimizarea efectelor ingrozitoare economic care vor fi....

   Dar cine sa se gandeasca si sa faca planuri?!

   Inchidem tot si dam drumul la caini pana cand ne vor manca cainii de foame
   • +2 (4 voturi)    
    Nota 10!!! (Vineri, 20 martie 2020, 12:26)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Dar pe bugetari nu-i interesează. Ei știu că au și vor avea bani nemunciți și stând acasă!!! AIA MERITĂM DACĂ N-AM IEȘIT ÎN STRADĂ CÂND ȘI-AU DUBLAT SALARIILE!!!!
  • -1 (5 voturi)    
   din Ianuarie si pana acum (Vineri, 20 martie 2020, 10:59)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   In Romania trebuia sa fie prapad.la ce legaturi stranse avem cu Italia
   Pun la indoiala cifrele din Italia..
  • +1 (3 voturi)    
   demential Kosmos (Vineri, 20 martie 2020, 15:49)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Merita o coronitza de zuper troll
 • +14 (16 voturi)    
  Plateste Elena Copaciu creditele la BANCi??? (Vineri, 20 martie 2020, 10:06)

  Kivek [utilizator]

  si creditele la banci cine le mai plateste daca stam toti acasa???

  din ce traim? sigur ca medicii care castiga bani chiar daca lucreaza de la 2 la 6 si vad 3 pacienti pe zi n-au o problema
 • +16 (20 voturi)    
  Medicii sa se ocupe de bolnavi, nu de guvernare... (Vineri, 20 martie 2020, 10:09)

  IoPaNet [utilizator]

  Nu este nimic de legiferat, testarea in masa nu se face dand o lege ci cumparand kituri de testare. Si, da, guvernul trebuie sa gaseasca solutii de a achizitiona aceste kituri de testare, cu toate ca nu stiu cine ti le mai vinde acum, in conditiile in care toate celelalte tari au nevoie de ele...
  Cat despre izolarea generala la domiciliu, domnul doctor n-a prea gandit-o. Degeaba iesi sa te aprovizionezi, daca magazinul este gol. Ca sa gasesti ceva, trebuie ca intreg lantul de productie si distributie sa fie functional, deci trebuie ca acei oameni sa mearga la munca. Si presupun ca domnul doctor va vrea nu doar sa manance, ci sa si fie platit pentru ceea ce face (normal, de altfel)...
  • +5 (5 voturi)    
   kituri (Vineri, 20 martie 2020, 10:51)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   dar si personal pregatit sa le utilizeze !
  • 0 (2 voturi)    
   Bravos (Vineri, 20 martie 2020, 15:50)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   ,
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 10:17)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   Ba da. (Vineri, 20 martie 2020, 10:53)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   La medicină se cerea, ca la drept, o memorie foarte, foarte bună. Ți ceva inteligență. La drept nu.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 10:26)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Testele trebuie să fie disponibile pe piața (Vineri, 20 martie 2020, 11:23)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui

   și ușor de folosit, precum cele de sarcină. N-ar fi posibilă o pandemie dacă fiecare s-ar testa pe cont propriu.
   • +3 (3 voturi)    
    virusul este nou... (Vineri, 20 martie 2020, 15:54)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    plus ca Intre specialiati au fost dispute ref ce anume secventa trebuie luata..

    Dupa ce au cazut de acord a inceput replicarea pentru testare...

    A venit februarie si deci de atunci incepem sa numaram zilele - asta pentru ca mumai din Ianuarie a fost clar ca este ceva urat mirositor in China

    Sa ma corecteze dna Doctor
 • +10 (16 voturi)    
  Ha? (Vineri, 20 martie 2020, 10:32)

  blackbeard [utilizator]

  "Va fi exceptată doar părăsirea justificată a domiciliului, pe bază de documente justificative. Ieșirea pentru aprovizionare cu cele necesare traiului zilnic va putea fi controlată prin emiterea unui permis cu număr de deplasări limitat, care va fi vizat la magazinele acreditate, prin certificarea datei în care a fost realizată aprovizionarea!"

  Documente justificative, deplasari limitate, magazine acreditate, oh, ce amintiri... Cu tot respectul ptr cariera medicului, ar trebui sa se limiteze la domeniul sau de activitate. Unii inca sunt ancorati puternic in trecut.

  Sa ia aminte de la d-na Elena Copaciu, a carei opinie este mult mai pertinenta si ancorata in realitate. A punctat foarte bine, avand ca exemplu S.Korea, Taiwan, Singapore, Japonia, China. Mai ales cand ai best-practice si poti invata din ce au facut altii..
  • +3 (7 voturi)    
   Nu te grabi cu afirmatiile (Vineri, 20 martie 2020, 10:49)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

   Te rog sa verifici cum se procedeaza acum in Italia.
   Intreaba de ce s-au intors cei prezenti acolo si care nu aveau documente legale.
   • +1 (3 voturi)    
    daca unii sunt ridicoli (Vineri, 20 martie 2020, 15:55)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    Trebuie sa fiu si IO???
  • +5 (7 voturi)    
   Asa e (Vineri, 20 martie 2020, 10:50)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

   Medicii (majoritatea șpăgari) sunt principalii COMPLICI la dezastrul din sanatate. S-au interesat doar de cresterea NESIMTITA a salariilor si de șpăgi. In rest de nimic.
 • +7 (9 voturi)    
  articol panicard (Vineri, 20 martie 2020, 10:46)

  mihai2015 [utilizator]

  1.Testarea sa fie eficienta at trebuie sa fie facuta instataneu in intreaga tara, cea ce nu este posibil niciunde, doar poate intr-un sat,
  2. Si dupa ce am testat tot, ce fac? blochez tot transportul de marfa international ? falimentez toata tara?
  3. Sint importuri de alimente, medicamente, etc ? Fac teste apoi din zi in zi ?
  4. Si daca se face un test, virusul ramane cantonat cateva zile pe diverse obiecte, gen clante de usa, barele din RATB, etc
  5. Decat faliment general si carantina totala, mai bine lipsa
  6.Daca asa gindeste un doctor, mi se face frica
  • +3 (3 voturi)    
   io... (Vineri, 20 martie 2020, 15:58)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   As taia putin din salariu sau din pensia domniei sale pentru a face teste si masti.

   Cica daca atingi buzunarul intelegi mai repede si mai bine.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 10:51)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  coronavirus este din familia gripei (Vineri, 20 martie 2020, 10:58)

  Kosmos [utilizator]

  Deci orice ai face nu poti opri raspandirea.
  In Romania nu moare nimeni deci anulati starea de urgenta
  Oamenii nu sunt cazuti din copaci sa ia de bune sfaturile unor asa zisi specialisti care de ani buni au tacut cand a fost nevoie sa vorbeasca.
  Cand in sistemul lor au doctori cu 8 clase care fac operatii sau cazuri de malpraxis
  UK , Germania nu impun ci recomanda.
  • +4 (6 voturi)    
   Nu doar (Vineri, 20 martie 2020, 11:45)

   Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   ca nu vor opri starea de urgenta, ba chiar vor sa ne si oblige sa stam in case, desi se externeaza zilnic cazuri care au avut forme usoare.
   Dar ce ce sa fim rationali, cand putem sa falimentam economia si sa ajungem la vara la talharii si jafuri pentru ca oamenii nu vor mai avea nici bani de mancare?
   Cum sa ratam sanasa de-a fi prosti?
  • 0 (0 voturi)    
   sigur, (Sâmbătă, 21 martie 2020, 11:03)

   comentator12 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Germania nu a impus pana ieri masuri severe si a ajuns la peste 20.000 de cazuri. In plus, Romania nu se compara nici cu Germania, nici cu UK.
   Oare de ce a recurs Italia, Spania, Franta si multe alte tari din afara Europei la masuri drastice?
   Poate pentru ca recomandarile sunt egale cu 0 in astfel de situatii
 • +3 (5 voturi)    
  banuiesc ca se va ajunge (Vineri, 20 martie 2020, 11:22)

  hanu [utilizator]

  la carantinarea 65 plus, in 1 luna sau asa. Nu poti opri tot pana in iunie, dupa cateva saptamani de carantinare generala probabil se va declara victoria, vom relua business as usual si vom carantina strict populatia peste 65. E posibil China sa fi facut aceeasi acrobatie, nu cred nimic ce iese de acolo.
  Dar daca e de carantina generala vreo 1-2 saptamani, trecuie facuta ca lumea...
  In OPINIA mea, toti au gresit, trebuia carantinata obligatoriu populatia expusa, cei peste 60-65 & imunodeprimatii, fara oprirea economiei, dar incurajarea lucrului de acasa, etc. Pe de alta parte poate ca e mai bine ca nu am putere de decizie, ci doar pareri :)
 • +3 (5 voturi)    
  Scapa cine poate (Vineri, 20 martie 2020, 11:57)

  Coco Whistle [utilizator]

  E timpul sa ne mai rarim. Cucuveaua avea dreptare, mai animalelor nu mai bagati sula in coaste. Romania nu va ajunge niciodata precum koreea. Disciplina romanilir sta in bascalie si mai putin in seriozitate.
 • +1 (3 voturi)    
  pai cine sa faca asta? (Vineri, 20 martie 2020, 12:33)

  martel55 [utilizator]

  Arafat care mereu zice ca avem tot ce ne trebuie si am luat cele mai bune masuri? Orban, Iohanis, Vela care sunt cu gandul la alegeri si ochii pe sondaje(o sa ramana cu ei acolo, pentru ca vor plati politic scump lipsa de curaj de acum ca sa ia amsurile necesare )?Cand va porni valul o sa traim scenariul italian la dublu, pentur ca stam chiar mai prost decat ei in spitale, iar bolnavii vor fi mult mai multi pentru ca nu am testat la timp
 • -4 (6 voturi)    
  ce bine era (Vineri, 20 martie 2020, 14:04)

  costelo999 [utilizator]

  daca faceau ca in china, usi sudate la bloc, oameni dati jos din masini si bagati cu forta in carantine, control pe strada al politiei, cu dronele dupa ei, fara intrare in magazine ti se serveau cumparaturile cu batul prin geam, si uite ca au scapat, fara comentarii, cu armata pe strada si politie, impunere prin forta, nu te supui bataie ca la verdun, puscarie amenda si te inveti minte, la europa drepturile omului, ne roaga sa ne conformam, in consecinta epidemia se va intinde pe o perioada mult mai lunga, atentie vine vara concedii, tot acasa ? nu mare, nu munte ? hoteluri restaurante, baruri plaje granite inchise ?
 • +2 (4 voturi)    
  il-6 (Vineri, 20 martie 2020, 17:55)

  rmos [utilizator]

  deci ma uit si nu-mi vine sa cred. majoritatea tot nu inteleg gravitatea situatiei. le-a spus boul suprem ca e o simpla raceala si acum cand vine si le spune ca e criza grava, nu-l mai crede nimeni :). avetizez de mai bine de o luna ca este un virus foarte periculos, este un super - sars. nimeni nu asculta, nimeni nu vrea sa creada. imi iau doar minus de la persoane care nu fac deosebirea intre un virus si o bacterie. de fapt si in italia, in timp ce medicii stau zile intregi in spitale si se lupta sa-i tina in viata pe cat mai multi, afara sunt destui italieni care chefuiesc. cred ca sunt la adapostul varstei. mare greseala. pacientul 1 din italia are 35 de ani (sau 38, nu mai stiu exact) si a fost intubat 2 saptamani. doar ce s-a vindecat si s-a reinfectat! sunt foarte multe cazuri de persoane sub 40 de ani in stare critica. si nu numai in italia. pentru ca sars, pentru ca at2, pentru ca ace2, pentru ca il-6. de aia! cica nu avem inca decese :))) pai nici italienii nu aveau o luna. nici spaniolii ... imi doresc enorm sa ma insel dar din pacate pana acum nu m-am inselat ...
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 19:33)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 20:58)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +2 (4 voturi)    
  Bai ! (Vineri, 20 martie 2020, 20:04)

  briciu [utilizator]

  Voi chiar ati uitat de centrul de testare Gigi Becali ??!!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 0:15)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by