Aproximativ 200.000 de contracte de muncă sunt suspendate în acest moment, în condițiile în care multe companii din România și-au oprit activitatea, iar numărul lor s-ar putea dubla, a declarat, vineri, la Digi 24, ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ea a susținut că Guvernul are banii necesari pentru a plăti șomajul tehnic pentru angajații cu contracte suspendate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acesteia, datele REVISAL, registrul electronic de evidență a salariaților, arată că săptămâna aceasta erau aproxmativ 200.000 de contracte de muncă suspendate.

"E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400.000 pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a spus Violeta Alexandru.

Ordonanța de urgență care reglementează șomajul tehnic este în procedură de publicare în Monitorul Oficial, a precizat ea.

"Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis - restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a afirmata ministrul Muncii.

O a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puțin cu 25 la sută față de media lunilor ianuarie și februarie. Acestea vor merge cu lista angajaților cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispoziție de Guvern, a mai spus Violeta Alexandru.

CITEȘTE ȘI: