Măsurile economice aprobate de Guvern pentru a limita efectele COVID-19: Statul va plăti 75% din șomajul tehnic, plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri crește cu 5 miliarde de lei- UPDATE

de CP     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2020, 10:29 Actualitate | Coronavirus


Bani
Foto: Stirile ProTV
Guvernul a aprobat în ultima ședință un set de măsuri menite să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19 asupra companiilor nevoite să-și suspende activitatea. Una dintre cele mai importante măsuri este plata de la buget a șomajului tehnic, în limita a 75% din salariul brut. Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei.

Aceste prevederi sunt incluse într-o Ordonanță de Urgență.

 • Măsurile aprobate de Guvern, așa cum au fost prezentate de Ludovic Orban

Am luat niște măsuri pe care le considerăm absolut necesare în situația în care ne găsim pentru a susține angajatorii și angajații afectați de epidenmie.
Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Naționale de garantare a cerditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde de lei. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde de lei, dacă este necesar. Și dacă este necesar, să ne ducem către o majorare de 15 miliarde de lei. Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, iar garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până în 1 milion de lei și 80% la creditele de peste 1 milion de lei.

Am stabilit cu Ministerul Finanțelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura fluxul de capital către companii, tocmai pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare.

Am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creșterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale. Când am preluat guvernarea am găsit situația în care rambursarea sumelor pentru plata concediilor medicale înregistrau întârziere de până la un an.

Altă măsură este aceea de asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitateta de a plăti, pentru că li s-au redus veniturile, și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul de șomaj 75% din salariul brut, pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Avem două categorii de angajatori. Prima este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive, mai ales HORECA, hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități, este clar că nu își pot plăti angajații. Anagajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%.

A doua categorie de companii. Sunt cele care nu au fost afectate direct, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariați, companiile vor trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri să fi scăzut cu minim 25%.

UPDATE Impactul financiar estimat pentru aplicarea măsurilor de urgență stabilite de Guvern este de 2 miliarde lei. De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

 • Întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.
 • Reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor, iar aceste sume se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenţie şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate ale Programului Operaţional Capital Uman.

OUG introduce și unele prevederi care să asigure acordarea, în continuare, a stimulentului de inserție și a indemnizației de sprijin prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor. Guvernul a stabilit ca aceste drepturi să nu înceteze în situația în care părintele, ca urmare a instituirii măsurilor generate de starea de urgență, se află în situații de suspendare sau chiar de încetare a raportului de muncă sau de serviciu prin restructurarea/restrângerea activității angajatorului. Acordarea drepturilor, în aceste condiții, se realizează pe o perioadă de 90 zile, după această perioadă urmând să fie reanalizată situația și să se aplice prevederile legale corespunzătoare.

Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede introducerea poștei electronice ca principal mijloc de comunicare între cetățean și autoritatea administrației publice centrale sau locale, în vederea stabilirii drepturilor la beneficiile de asistență socială.

Pot fi solicitate prin poștă electronică: ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, alocaţia lunară de plasament, drepturile acordate în procedura adopţiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România.

De asemenea, pe perioada stării de urgență pot fi depuse prin poștă electronică și cererile și documentele doveditoare pentru stabilirea şi plata, în condiţiile legii, a drepturilor băneşti ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Măsurile adoptate de Guvern vizează și beneficiile de asistență socială pentru copii și tineri, care au drept condiție frecventarea cursurilor școlare. Astfel, alocația de stat pentru copii, alocația lunară de plasament și alocația pentru susținerea familiei se acordă fără întrerupere pe perioada instituirii măsurilor de urgență. De asemenea, alocația zilnică de hrană, de care beneficiază copiii cu cerințe educaționale special, se acordă pe perioada valabilității certificatului de orientare școlară fără a fi condiționată de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară.

Totodată, pentru a evita deplasarea persoanelor cu afecțiuni grave, care au concedii de peste 90 de zile, respectiv peste 183 de zile, a fost reglementată eliberarea şi decontarea certificatelor de concediu medical, care cuprind a 91-a zi sau depăşesc 183 de zile, acordate în perioada stării de urgenţă, fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16054 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  masuri (Joi, 19 martie 2020, 10:45)

  eugen6215 [utilizator]

  Oare s-au gandit ca prin restituirea TVA in regim special se vor finanta de fapt firmele cu capital strain, firme care vor beneficia in proportie de 70-80 % din acesti ani.Oare ce vor face cu banii?Banuiesc ca ii vor transfera la firmele-mama.La fel cum in 2009-2010 banii pt banci s-au dus afara la sediile bancilor-mama.
  • +2 (8 voturi)    
   Si? (Joi, 19 martie 2020, 11:33)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Nu am dat negativ pentru ca afirmatia nu este idioata, ci doar o parere dar acum te intreb, atunci cand acele firme si-au investit capitalul in Romania iar statul roman administrat de PSD s-a folosit de banii aia din TVA pentru a mari pensii si salariile trantorilor, a fost bine?
   Poate daca li se spune dinainte, acele firme nu mai investeau deloc aici.
   Legea si conditiile economice generale sunt aceleasi pentru toti. Altfel Romania nu ar mai avea nici credibilitate.
   • -2 (6 voturi)    
    re Comentacu (Joi, 19 martie 2020, 14:18)

    eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

    Ma cam indoiesc de investitiile marete facute de capitalul strain, doar stim cam toti cum s-au vandut intraprinderile noastre(atat de psd cat si de restul).Investitiile le-au facut ca sa faca profit(evident), dar mica problema este ca nu platesc mai nimic, ba chiar beneficiaza de aceste restituiri de TVA.Singurul avantaj al acestor firme este lantul de aprovizionare-desfacere de care dispun.Noi l-am distrus dupa 90, deci nu mai aveam cui vinde si de unde cumpara.Cat despre folosirea banilor din TVA pentru pensii si salarii, cred ca aveti tot atatea cunostinte fiscal-bugetare cat actualul ministru.In plus, pentru stiinta dvs, acest TVA se restituie de fapt din TVA achitat in principal de amaratele de firme romanesti.
    • 0 (0 voturi)    
     "Investitiile marete" (Vineri, 20 martie 2020, 16:59)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

     Esti confuz.

     Pui semn egal intre toate investitiile straine.
     Cum ar fi Romania fara ele?
  • -2 (10 voturi)    
   GUVERNUL ASTA (Joi, 19 martie 2020, 11:39)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Acest guvern Orban isi arata clar, inca odata, incapacitatea, iresponsabilitatea si incompetenta. Masuri care trebuiau luate, inca de la instituirea starii de urgenta, nu au fost luate sau au fost luate pe jumatate si au fost facute pe genunchi. Membrii guvernului Ludovic Orban nu au inteles nimic din aceasta situatie. Acest guvern L Orban trebuie sa vina cu masuri de care sa beneficieze fiecare roman din Romania si fiecarui roman, pe timpul acestei situatii de urgenta provocata de criza Covid-19, trebuie sa-i fie asigurate, neconditionat si obligatoriu, viata, sanatatea si siguranta financiara iar, cu masurile luate de guvernul L Orban, sunt foarte departe de a atinge aceste conditii obligatorii.
  • +5 (5 voturi)    
   America injecteaza 1000 de miliarde (Joi, 19 martie 2020, 14:19)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   in companiile afectate si plati directe catre populatia, anglia 330 de miliarde, polonia 50 de miliarde iar mandolina mareste plafonul. Tare nu ?
 • 0 (6 voturi)    
  Cred ca (Joi, 19 martie 2020, 11:07)

  unins [utilizator]

  se actioneaza haotic. Nu stiu, dar nu cred ca va duce la ceva bun iar pe termen lung inflatia va atinge valori astronomice. Parca vad manelistii care arunca cu bani si striga: "fara numaaaaaaar! fara numaaaaaar!"
 • +7 (7 voturi)    
  care masuri? (Joi, 19 martie 2020, 12:23)

  mircea.alex [utilizator]

  Mega masurile de ajutorare ale statului se bazeaza pe faptul ca angajatorul suporta salariul in perioada urmatoare chiar daca nu are venituri, apoi se "regleaza" cu statul la impozite sau primeste despagubiri in cuantumul de 75% cum e descris in articol.
  Mirific...dar daca nu ai venituri ca te-a inchis statul fortat, cum faci platile astea? Dubios...tre studiat pachetul asta cu mai multa atentie.
  In tarile civilizate statul plateste, nu angajatorul.
  Cred si sper ca e o greseala sau o chichita pe undeva.
  • +1 (5 voturi)    
   Statul e noi. (Joi, 19 martie 2020, 13:16)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui mircea.alex

   Statul nu produce bani la propriu, el taxeaza. Daca plateste salarii e doar o redistribuire de la cei care nu se inchid si muncesc la cei care se inchid si baga in somaj. Ca osa fie prin imprumuturi sau devaloriozare e irelevant. O sa o luam toti in barba pentru asta multi ani de acum incolo.
  • +1 (3 voturi)    
   inca o perla (Joi, 19 martie 2020, 17:27)

   mircea.alex [utilizator] i-a raspuns lui mircea.alex

   Am trait s-o vad si p-asta.
   Update la ordonanta:
   "Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe."

   Pe bune?! Fortezi patronul sa aleaga care primeste ajutor si care nu?
   Cat de normal e asta?
 • +7 (7 voturi)    
  ! (Joi, 19 martie 2020, 12:27)

  chiuaua [utilizator]

  Este a 2-a oara cand se promite decontarea concediilor medicale.
  Prin asta de fapt confirma ca nu s-au tinut de cuvant nici prima data.
  PS: intarzierile nu sunt de pana la un an atata timp cat la mine s-au implinit deja doi ani.
  Dar cui ii pasa ?
  La nivel declarativ toti politicienii au gura de aur.
 • 0 (0 voturi)    
  întrebare șomaj tehnic (Joi, 19 martie 2020, 20:55)

  spiriapetre [utilizator]

  Bună ziua, O întrebare.

  Se dă situația. Înainte de suspendarea contractului unui angajat, i-a fost aprobată o săptămână cu 4 zile lucrătoare în schimbul a – 10% din salariu. La puțin timp după aceasta, forța majoră a obligat firma să îi suspende contractul. La acest moment angajatul primește 0 RON. La acest moment angajatul nu lucrează deoarece contractul său este suspendat. Va beneficia ea/el de șomaj tehnic?

  Mulțumim
 • 0 (0 voturi)    
  75% (Sâmbătă, 21 martie 2020, 19:15)

  briciu [utilizator]

  Este prea mult 65 era mai potrivit !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by