Secretarul de stat Raed Arafat subliniază că documentul de lucru care conține noi restricții pentru populațieeste destinat analizei grupului de lucru din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care va lua decizia finală după discuții cu specialiști din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul epidemiologic și de boli infecțioase. El precizează că este posibil ca unele măsuri incluse în acel draft "să fie luate, amânate sau respinse" și roagă populația "să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități".

Raed ArafatFoto: AGERPRES

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune, într-un mesaj postat vineri pe Facebook, că România nu se află în situația altor țări, cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile propuse sunt unele care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

El mai afirmă că "chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor".

Mesajul integral al șefului DSU, Raed Arafat:

  • "Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urmă prezentării discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil că unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.
  • Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.
  • Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.
  • Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masă specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.
  • De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.
  • Din păcate iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște.
  • Pe de altă parte, chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor".

Potrivit documentului de lucru la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență, deplasările vor fi permise doar către locul de muncă, cumpărături de strictă necesitate, pentru asistență medicală, pentru activități fizice individuale sau plimbarea animalelor de companie. Deplasările sunt permise doar pe baza unei declarații.

Și Grupul de Comunicare Strategică a transmis că este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, nefiind aprobat și nici înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență).