Un scenariu privind evoluția coronavirusului prevede restricționarea drastică a deplasărilor. Documentul NU a fost aprobat

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2020, 11:13 Actualitate | Coronavirus


Protectie coronavirus
Foto: Backgrid UK/ Profimedia Images
Restricționarea drastică a deplasărilor face parte dintre scenariile luate în calcul la nivelul autorităților în proiecțiile privind evoluția coronavirusului. În mediul on line a fost distribuit masiv un document cu măsuri maximale, despre care Grupul de Comunicare Strategică a precizat că este doar unul de lucru și nu a fost aprobat.

Mai mult, potrivit sursei citate, Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuție de informații nedestinate publicității.

Potrivit documentului de lucru la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență, deplasările ar putea fi permise doar către locul de muncă, cumpărături de strictă necesitate, pentru asistență medicală, pentru activități fizice individuale sau plimbarea animalelor de companie. Deplasările sunt permise doar pe baza unei declarații.

„NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Mai mult, secretarul de stat Raed Arafat subliniază că documentul de lucru este destinat analizei grupului de lucru din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care va lua decizia finală după discuții cu specialiști din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul epidemiologic și de boli infecțioase. El precizează că este posibil că unele măsuri incluse în acel draft "să fie luate, amânate sau respinse" și roagă populația "să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități

Ce prevede documentul de lucru distribuit în mediul online, dar care NU este aprobat:

Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

Precizările Grupului de Comunicare Strategică:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19). 6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49420 vizualizari

 • -27 (61 voturi)    
  TOOOO LATE ! (Vineri, 20 martie 2020, 11:18)

  spania [utilizator]

  PREA TARZIU !

  Urmam calea Italiei/Spaniei. Suntem orbi ? Trebuiau luate mai repede aceste masuri
  • +10 (22 voturi)    
   Mai bine mai tarziu (Vineri, 20 martie 2020, 11:27)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui spania

   decat niciodata! Si daca ar fi ca tine, ce importanta mai are s-o zici? te descarci pe net si atat..
   • +4 (12 voturi)    
    nu oricum (Vineri, 20 martie 2020, 13:55)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Daca intr-o localitate(poate cartier) incep sa apara multe cazuri transmise intracomunitar, de nu stii de unde au venit, atunci da, pui regula asta dura pe acea localitate, sau regiune(cateva localitati in jur). Sau daca e o persoana care s-a plimbat cu coronavirus intr-un sat, pui regula asta in acel sat. Dar asa sa generalizezi pe mii de localitati, e un fel de panica nejustificata la nivel inalt, care si costa.
  • +19 (33 voturi)    
   E inevitabil! (Vineri, 20 martie 2020, 11:33)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui spania

   Si izolarea indelungata ar produce morti la randul ei in cei cu probleme medicale sau economice.
   • -4 (10 voturi)    
    poate (Vineri, 20 martie 2020, 12:41)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    de plictiseala
   • -1 (3 voturi)    
    bine (Vineri, 20 martie 2020, 13:35)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Apreciez
  • 0 (34 voturi)    
   prea devreme (Vineri, 20 martie 2020, 11:39)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui spania

   Daca dupa atata vreme nici un deces ..de ce sa iei masuri drastice? Voi nu mai aveti logica?
   • +8 (22 voturi)    
    Nu ma, tu nu ai logica. (Vineri, 20 martie 2020, 12:06)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Faptul c-am fost norocosi pana acuma atata inseamna, c-am avut noroc. Nu ca suntem mai cu mot ca altii.

    Noi am avut in doua feluri noroc.

    Virusul asta e extrem de pofticios la mutatii. Norocul nostru e ca n-avem, aparent, nici o tulpina extrem de virulenta, cum are Italia, de exemplu. Da' daca dam liber la imbolnaviri, relaxand restrictiile de deplasare, anuland masurile izolarea voluntara si carantina, numarul de infectii creste, si proportional creste si numarul de mutatii, si ne putem trezi instantaneu cu o tulpina cu mult mai agresiva decat ce-avem acuma.

    Al doilea noroc ce l-am avut e ca aparent s-a reusit in foarte mare masura izolarea cazurilor potentiale prin masurile de izolare voluntara si carantina. Dac-am fi avut raspandire necontrolata in randul populatiei, cum e in Italia, Spania, Marea Britanie, Franta sau Germania, indiferent c-ar fi vrut statul sa le ascunda sau nu, s-ar fi vazut in numarul mult crescut de cazuri grave, care necesita spitalizare, de pneumonie.

    Da' noi dansam pe muchie de cutit. Nu ne permitem sa testam pe scara larga, precum Corea de Sud, ca n-avem bani, si e doar chestiune de timp pana la raspandirea necontrolata in randul populatiei si la noi. In momentul ala norocul nu mai are nici un efect, si doar masurile stricte de izolare mai au.

    Smecheria e ca cu cat mai devreme impui masurile alea, cu atat mai putin timp tre' sa le tii in picioare. In momentul in care ai zero cazuri noi raportate vreme de 14 zile, intr-o localitate, localitatea aia poate reveni la normal. Cata vreme nu impui masuri stricte de izolare, tre' sa astepti 14 zile cu zero cazuri la nivelul intregii tari pentru toata lumea. Alea 14 zile, fara masuri de izolare si cu teste prea putine, pot sa vina abia peste doi ani.
    • -2 (12 voturi)    
     Exact (Vineri, 20 martie 2020, 13:34)

     Sylverstar [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Total de acord. Toata aceasta vanturare continua pe strazi n-are cum sa ne ajute. Aceste masuri trebuie luate cat mai repede.
    • +4 (16 voturi)    
     ca sa fim sinceri despre Italis si Spania (Vineri, 20 martie 2020, 13:42)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Cazurile lor au explodat pentru ca au avut meciurile de fotbal in februarie 2020 cand inca nu anticipau virulenta acestui virus.

     Mii de oameni au fost pe stadioane si de aici baiul cel mare.

     Faptul ca nu ne mai adunam in hoarde mari a ajutat RO sa nu raspandeasca prea repede virusul - multemesc cetateanului aluia fost MAIst care a imbolnavit o gramada de oameni - HUO.

     Izolarea si masurile de protectie ajuta.

     DAR NU EXAGERATI - deja devine tampenie chestiile astea cu adeverinta.

     Nimeni NU POVESTESTE despre MASURILE DE PROTEctIE INDIVIDUALE - masca + manusi.

     Unii mai destepti ca mama spun ca numai bolnavii sa poarte pentru ca nu se ajunge pentru toata lumea - mastile pot sa fie improvizate si te ajuta mult mai mult decat orice restrictie in deplasare - pune o foaie de harite - un batic - la gura si protejeaza mainile si daca nu poti spala-te des.

     restul sunt prostii care nu fac decat sa ridice nervii populatiei si sa incetineasca si mai tare economia.

     Unde nu este cap vai de sufeltele noastre!
    • +5 (9 voturi)    
     si inca ceva... (Vineri, 20 martie 2020, 13:43)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Cazuri zero timp de 14 zile nu inseamna ca maine nu vine un gogu cu virusul la el si te face fericit din nou in carantina.
   • -4 (10 voturi)    
    ca sa (Vineri, 20 martie 2020, 12:41)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    nu fie morti, d-aia
   • +4 (8 voturi)    
    decese vor veni in 1-2 saptamani (Vineri, 20 martie 2020, 13:35)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Stay tuned
  • -5 (13 voturi)    
   ce (Vineri, 20 martie 2020, 12:48)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui spania

   nume interesant de utilizator ai.
   Panicard rau de tot.
   Ma mir ca nu regreti aplicarea respectivelor masuri de anul trecut, incepand de la 1.01.2019.
   Problema este grava, dar nu trebuie sa o agravam si noi, mai mult, cu atitudini disperate care pot crea panica si mai mult. Asa cum a procedat ”binevoitorul” care a lansat pe net draftul respectiv.
  • +7 (9 voturi)    
   NU ASTEA SUNT MASURILE NECESARE (Vineri, 20 martie 2020, 13:34)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui spania

   Onest cred ca a purta masca si manusi de protectie - indiferent de starea ta de sanatate indiferent de calitatea materialului - iti asigura tie si celorlati protectia minima necesara.

   Cost estimat maxim pentru toata populatia in cazul unui costum complet de protectie cu durata de utlizare 3 ani - oameni buni 3 ani - 200 de mil eur posibil de a fi luati de la UE ca imprumut cu dobanda zero - emergency.

   Sigur ca nu se vor gasi musai costume pentru toata populatia RO dar cel putin pentru cei care se deplaseaza este fff important.

   De ce diasporenii care au intrat in tara acum nu au primit masca si manusi de protectie???

   Care este modul in care ne protejam acum???

   Defilarea pe afara fara masca - de orice fel - si fara manusi ar trebui sa te duca direct la inchisoare - no comment - just do it!
 • -8 (24 voturi)    
  k (Vineri, 20 martie 2020, 11:20)

  cartofiprajiti [utilizator]

  cat mai urgent !!!!!
  • +3 (11 voturi)    
   vezi (Vineri, 20 martie 2020, 12:49)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   ca ti se arde uleiul din tigaie.
   • -1 (7 voturi)    
    k (Vineri, 20 martie 2020, 15:06)

    cartofiprajiti [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    colorat i/di /ot
 • +12 (28 voturi)    
  cata birocratie...pe hartie...?! (Vineri, 20 martie 2020, 11:23)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Declaratie? adica , daca am nevoie sa ma duc la framacie trebuie sa completez cumva o declaratie sa op printez si sa o am la mine pt control/filtre? taiem padurile acum pt o asemenea absurditate?!
  De ce nu fac pe un site online, o facilitate de acest gen, fiecare persoana din Romania sa detina un cont bazat pe CNP si sa declare acolo unde iese si de ce ? In felul asta se poate monitoriza ca in Coreea de Sud, cine, cu cine interactioneaza, etc...?!
  Si puncte de testare pe strazi?!
  Mie exemplu Coreei de Sud mi se pare cel mai bun- nu au limitat libertatea de miscare asa drastic, deci nu isi sufoca economia, dar monitorizeaza cu atentie toata deplasarile individuale si au facut si fac testarea masiva.
  • -1 (13 voturi)    
   Au facut testare masiva ... (Vineri, 20 martie 2020, 12:10)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ... pentru ca isi permit. Produc pe plan local teste pentru mai mult de un milion de persoane pe zi. Noi nu putem face aia. Tre' sa facem ce putem. Masuri stricte de izolare si limitare a circulatiei putem sa impunem - si alea-s dovedite ca functioneaza, e exact ce-a facut China, chiar daca tarziu, in Wuhan/Hubei.

   Spre comparatie, Italia a luat masuri din astea tarziu, si are deja mai multe victime decat toata China. China, dupa o perioada initiala de cretinatate in care-a ascuns existenta bolii, a luat foarte rapid masurile astea, si in momentul de fata raporteaza 0 cazuri noi pe zi.
   • -4 (6 voturi)    
    mai degraba 10 mii pe zi (Vineri, 20 martie 2020, 13:21)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    http://www.ziare.com/international/coreea/cheia-testelor-pentru-coronavirus-modelul-coreei-de-sud-1602249
   • +4 (6 voturi)    
    sa nu imi spuneti ca (Vineri, 20 martie 2020, 13:50)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    USA nu isi permite ...

    Mai este ceva - a reduce reglementarile si a accepta ca poti sa testezi chiar daca nu ai formula magica inca la tine dar ca verifici pe parcurs. - asta este lectia 2.

    mai este ceva - coreeni sunt extrem de disciplinati si muncitori si asta face diferenta intre S. Koreea si RO.

    Banui ca au muncit pe coate si genunchi pana au ajuns sa produca testele si pana au testat populatie - noi putem sa facem ca ei???

    Stiu ca si USA poate. este numai o chestiune de timp si de organizare pentru ca Trump a spus ca vremea buna din Aprilie o sa stinga totul dar uite ca ii prinde aprilie cu matele prajite...

    A treia lectie - nu ignora pericolul dar nici nu il exagera - treci prin cap.

    Acum o sa imi spuneti asa cum mi-a zis o tzatza de la coada ca vreau sa arat a destept - si i-am raspuns sec ca iexact asta urmaresc ...
  • +9 (11 voturi)    
   De unde atata digitalizare in Ro? (Vineri, 20 martie 2020, 12:59)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Ce spuneti e doar o dorinta justificata dar nerealista. Romania nu a facut pasi spre digitalizare, ca ramanea o multime de bugetari fara serviciu.
   Acum vedem si consecintele: institutii publice blocate. Asta cu lucrul de acasa e infantil, sunt o groaza de reguli de securitate on line pe care un utilizator obisnuit nu le respecta.
   Nu mai zic de noile tehnologii in telecomunicatii care optimizau procese,inteligenta artificiala, (robotii sunt imuni)......Romania le-a ignorat.
   Sa nu va mirati daca nu veti mai avea posibilitatea de a folosi internetul, si asta are o limita fizica. Sunt solutii de multiplexare in banda, dar iarasi Romania nu a fost interesata
   • +1 (3 voturi)    
    tehnolgia are costuri (Vineri, 20 martie 2020, 13:52)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui lasa

    Investia costa.

    Pregatirea costa.

    Inlocuire vechilor structuri cu alte mai moderne costa - asa a fost din totdeauna.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu e timp de asa ceva (Vineri, 20 martie 2020, 13:39)

   Sylverstar [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Pentru ca nu mai e timp, pentru ca nu are cine sa mai faca asta si dintr-o mie de alte motive. Francezii procedeaza exact asa, cu aceste formulare. Si acolo nu se poate spune ca nu sunt digitalizati etc.
  • 0 (0 voturi)    
   masca si manusi (Sâmbătă, 21 martie 2020, 11:04)

   was [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Am ajuns acolo ca medicii sa nu mai aiba manusi si masti de unica folosinta pentru ca unii din populatie cu cumparat cutii intregi pentru uz personal. Sunt sef de laborator si nu mai avem de unde cumpara manusi pentru a ne face treaba. Multumesc populatiei, sa poarte cu mandrie, ca au.
 • -20 (34 voturi)    
  Când? (Vineri, 20 martie 2020, 11:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Când va plati guvernul CRIMINAL concediile medicale?
  Când vor fi testere suficeiente?
  Când vor exista echppamented de protectie suficiente
  CÎnd presa aservita liberalilor ca deveni critică si echidistanta fata de acest guvern CRIMINAL?
  • +15 (17 voturi)    
   Când???? (Vineri, 20 martie 2020, 12:18)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Când nu se vor mai da pensii speciale, vouchere de vacanță sau pensiona haite la 40 de ani!!!! CĂ ĂȘTIA PAPĂ SUME URIAȘE, MONȘER!!!!
   • +1 (3 voturi)    
    dar... (Vineri, 20 martie 2020, 13:53)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Pot sa fie ACUM operate anumit taieri - temporare fara reimbursment
 • -2 (34 voturi)    
  PNL == PSD (Vineri, 20 martie 2020, 11:31)

  gugurila [utilizator]

  Vad ca nu se pot abtine sa nu ceara o declaratie pe propria raspundere.

  Trebuie sa fac cerere ca sa completez declaratia?

  Cu ce completez declaratia ca ma duc sa imi cumpar o imprimanta ca sa tiparesc formularul de declaratie?

  Trebuie sa declar ca vreau sa completez declaratia?

  Propun ca Orban sa manance toate declaratiile completate, sa vedem daca are imunitate parlamentara la indigestie...
  • +7 (13 voturi)    
   Dosar cu sina?? (Vineri, 20 martie 2020, 12:22)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   Din ciclul sa ne facem ca lucram, dar sa avem o buna acoperire cu hartii.
 • +10 (28 voturi)    
  eu cred ca li s-a facut de cucuie (Vineri, 20 martie 2020, 11:32)

  mmmircea [utilizator]

  sa continue pana la Paste in ritmul asta si se vor trezi cu oamenii in strada. Fiecare zi in care Arafatu iese pe post si conduce ostilitatile nu face decat sa creasca PSD-ul si sa indeparteze votantii dreptei. Am ratat un moment istoric sa scapam de plaga pesedista, pacat.
  • -3 (11 voturi)    
   Ce-ai ratat? Ai ratat tăierea pensiilor speciale? (Vineri, 20 martie 2020, 12:22)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Ai „ratat” restructurarea sectorului bugetar? Ai „ratat” interzicerea pensionării la 40-50 de ani??? ZI CÂND LE-AI RATAT!!!!
   În schimb nu s-a ratat circul cu Organu I și Organu II !!!
  • 0 (8 voturi)    
   tara (Vineri, 20 martie 2020, 12:43)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   arde si baba o da cu dreapta, o sa ai timp sa votezi dreapta mai incolo dupa pandemie
  • -2 (2 voturi)    
   bine (Vineri, 20 martie 2020, 13:54)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   .
 • +1 (11 voturi)    
  oh dear... (Vineri, 20 martie 2020, 11:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...incepe!
  • -1 (3 voturi)    
   "dear", (Vineri, 20 martie 2020, 13:40)

   nickart [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   pentru limba română, repetați anul scolar.
 • +7 (27 voturi)    
  incompetenta! (Vineri, 20 martie 2020, 11:35)

  levierul [utilizator]

  cineva trebuie sa iasa oficial si sa spuna ca a demis prostii care au lucrat la treaba aia. Urgent.
  • -1 (13 voturi)    
   Insompetenta ??! (Vineri, 20 martie 2020, 12:19)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Dece incompetenta?
   Sunt masuri extreme, pentru o situatie extrema (de care ne apropiem). In Franta se aplica deja si nu a cerut nimeni demisa lui Macron.
   • +2 (6 voturi)    
    gandeste (Vineri, 20 martie 2020, 13:18)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    gandeste. E simplu. Masurile sunt pe hartie in lumea ireala a prostilor care le-au pus in discutie. Degeaba dai ordonante, daca nu poti sa le pui in practica. Cine sa urmareasca si sa puna in practica asta? Sa asculte oamenii si sa aiba responsabilitate? Tu ai incredere in ceilalti? Eu n-am incredere in tine. De asta ar exista politie, armata, samd. Prostii aia din MAI ar trebui sa stie ce masuri pot lua si ce masuri sunt fantezii
   • +2 (10 voturi)    
    uite ca in (Vineri, 20 martie 2020, 14:01)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    UK si in Olanda inca nu...

    mai vedem care sunt rezultatele finale.

    Macron este un mare penibil - parerea mea - si daca francezii il accepta asa este treaba lor.

    Situatiile exceptionale - si nemaiintalnite - scot in evidenta capacitatea oamenilor/ liderilor de a intelege situatiunea si de a actiona in consecinta.

    Arafat dupa Colectiv trebuia dat afara - AFARA!!!

    Avem lideri de mare rahat - pardon!

    Este clar ca in Franta nu este bine.
    Daca era bine nu aveau o extindere asa de mare a imbolnavirilor, cum nici Italia si nici Spania nu ar fi fost unde sunt acum.

    Vezi S.Coreea care a inteles rapid pericolul si a mobilizat toate fortele in directia potrivita. Bravo lor.
   • -1 (5 voturi)    
    pare ca ai nostri (Vineri, 20 martie 2020, 14:41)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    executa niste ordine primite de la macron, sau doar il imita, atata tot. Ei cred ca Romania e Franta.
   • +2 (6 voturi)    
    @fdaniel (Vineri, 20 martie 2020, 21:23)

    Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Exact. Când citesc comentariile unor frustrati care politizeaza totul ma inspaimânt. E unul mai sus care zice ca prefera sa se infecteze cu Covid decât sa accepte indicatii (legi?) sa se autoizoleze. Bun, ma gândesc ca selectia naturala va interveni in cele din urma si omenirea in ansamblu va deveni mai inteligenta, pentru ca multi prosti vor pieri.
  • -3 (9 voturi)    
   Bravo (Vineri, 20 martie 2020, 13:43)

   Sylverstar [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Este exact formularul care se completeaza in Franta. Fix acelasi lucru. Te pomenesti ca si francezii sunt incompetenti, numai tu esti destept pe planeta asta. Demisia de pe internet, desteptule! Ca tot nu intelegi nimic!
   • +7 (9 voturi)    
    desteptu romaniei (Vineri, 20 martie 2020, 14:45)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Sylverstar

    in Franta au fost amendate peste 4000 de persoane pentru nerespectarea regulilor de carantina.
    Cum se pun in aplicare masurile alea in Romania? Vorbim din turnul de sticla al politicianului parvenit? Nu crezi ca sefii MAI ar trebui sa ia masurile specifice, pornind de la realitatea din MAI? Fanteziile sunt pentru aia care au si cu ce. Daca imi faci o lege si eu ma uit pe geam si vad satrele de conationali facand nunta in strada, cum e? E bine ?
 • +5 (21 voturi)    
  Masuri? (Vineri, 20 martie 2020, 11:38)

  miha16 [utilizator]

  Incercam sa reducem numarul imbolnavirilor si noi ii primim in tara pe cei care vin din zone cu risc mare de imbolnavire, Italia, Spania, etc. Ce masura mai este si asta?
  • 0 (12 voturi)    
   Cei care vin din strainatate ... (Vineri, 20 martie 2020, 12:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui miha16

   ... sunt instantaneu pusi in carantina, sau macar izolare la domiciliu sub control medical, dupa caz. Adica aia-s recunoscuti ca fiind cel mai mare factor de risc, si se iau toate masurile ca chiar daca-s infectati sa nu poata raspandi infectia. In cazul in care vreme de 14 zile nu prezinta simptome, sau au avut infectia si le-a trecut, sau n-au avut-o de la bun inceput. In ambele cazuri nu pot da boala mai departe, asa ca se incadreaza in randul populatiei generale. Cu un cost minim - 14 zile de stat acasa, fara nici un test sau vreo ora de tratament. Daca prezinta simptome, in alea 14 zile, sunt testati, si daca e COVID-19, sunt bagati in spital.

   Ce tre' sa intelegem e ca virusul asta nu e magie. Se raspandeste dupa niste reguli, se poate calcula cum, unde si cat se raspandeste. Daca cineva s-a intors de la Madrid, da' a plecat de-acolo cu doua saptamani inainte de anuntarea primului caz, n-are rost sa-l tii in carantina - sansele sa aibe virusul sunt zero. Daca s-a intors exact cand s-a anuntat primul caz, da' n-a avut contact direct cu apropiatii cazului respectiv, are poate sens izolare, dar carantina e mai scumpa, asa ca il pui doar in izolare, nu in carantina. Daca vine dintr-o tara in care nu s-a anuntat inca nici un caz (tot mai putine tari, din pacate), da' care tara si-a inchis granitele deja de doua saptamani, sansele sa vina cu virus la el sunt iar zero. Cei care vin din strainatate sunt triati in felul asta. Avem deja aproape 40 de mii de oameni in izolare si carantina. Cum unii dintre ei sunt deja aici de-o vreme buna, numarul probabil ca o sa inceapa sa scada, c-o sa atinga tot mai multi cele 14 zile necesare pentru eliminarea pericolului de contagiune. Da' sa nu-si imagineze nimeni ca cine vine din strainatate poa' sa se plimbe liber cum vrea pe unde vrea.

   Ca asigurare in plus, recent pedeapsa pentru spus minciuni cand te intorci din strainatate despre pe unde-ai fost a fost crescuta la 5 ani de puscarie.
   • 0 (4 voturi)    
    Bine (Vineri, 20 martie 2020, 14:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Excelent raspuns - apreciez
   • +4 (6 voturi)    
    realistic (Vineri, 20 martie 2020, 14:52)

    DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

    daca nu sunt dusi de la granita pana in zone de carantina de politie si pazati acolo, matematic o parte nu vor respecta si vor iesii din casa. Deja sunt n rapaorte de acest fel. Nu ai suficienti politisti sa ii pazesti pe toti. Aste e realitatea concreta, teoria sigur ca suna mai bine.
  • +4 (8 voturi)    
   Cititi comentariile (Vineri, 20 martie 2020, 12:24)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui miha16

   Citiți comentariile de ieri, de la comunicatul Președintelui care RUGA românii să nu revină în țară și o să vedeți câți sunt pentru revenirea lor in România.
   Sau, mă rog, erau "pentru" ieri, azi, la fel de bine pot fi "contra" , depinde ce le spune Antena3 să gândească sau ce păreri să aibă azi.
   • 0 (6 voturi)    
    s-au dovedit romanii a fi extrem de (Vineri, 20 martie 2020, 14:06)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Pedepsitori.

    Cetateanul beat prins in 104 a fost dat in judecata si surpriza maxima - nu era purtator de virus deci nu avea nici simptomele dar toata lumea a urlat impotriva lui si unii basca vroiau sa ii dea si bataie...

    reactiile disporportionate arata ce nu suntem inca civilizati - si asta pentru ca odata orice era posibil...
  • +6 (10 voturi)    
   Au cetatenie romana (Vineri, 20 martie 2020, 12:42)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui miha16

   Nu-i poti opri, si nici nu ar trebui sa ii opresti.
   • 0 (2 voturi)    
    in schimb (Sâmbătă, 21 martie 2020, 3:16)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    poti face pentru ei niste lagare de izolare, cum erau pentru esticii care fugeau in Vest inainte de 1990
 • +12 (14 voturi)    
  :) (Vineri, 20 martie 2020, 11:39)

  John12 [utilizator]

  Bine ca n-au uitat de catei. :)
 • +8 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 11:39)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   Scrie in articol! (Vineri, 20 martie 2020, 12:21)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui

   "7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani."
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 20 martie 2020, 12:33)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui

   Așa zice comunicatul DSU că se va urmări pedepsirea celui care a leak-uit documentul.
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 martie 2020, 11:41)

  [anonim]

 • +1 (9 voturi)    
  Gresala strategica (Vineri, 20 martie 2020, 11:52)

  tontu [utilizator]

  Nu deplasarile trebuie limitate ci doar modul de relationare cu alte persoane. Daca doar ne plimbam prin oras fara sa interactionam cu alte persoane riscul de contaminare este mult mai mic decat in momentul in care mergem la cumparaturi. Transportul international de marfuri si chiar cel de persoane nu trebuie limitat ci doar impuse nistre conditii de securitate personala care trebuie respectate. Carantina nu trebuie sa depasasca 48 de ore timp in care se vor face testele. Daca esti sanatos te duci in autoizolare, daca esti bolnav mergi la spital. Nu foloseste la nimic sa suprstresam populatia, dimpotriva.
  • +4 (6 voturi)    
   De acord, insa cu ce BANI? (Vineri, 20 martie 2020, 13:24)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Tot ce spuneti inseamna o parte mare din buget, acum cu se tine balanta intre cheltuielile bugetare, stitu cu totii. Am o curiozitate: de unde fond de pensii??????
 • +8 (10 voturi)    
  parere (Vineri, 20 martie 2020, 11:56)

  mi_po [utilizator]

  Masurile luate pana acum erau bune si suficiente daca erau toti seriosi si aveau ceva urma de bun simt in ei, fara sa se urce in avion, fara sa mearga la biserica sau prin spitale.
  Cu toate masurile luate, vezi Italia, nu e bine ca mai sunt care nu pot sta toti in casa!! Asa va fi si la noi!
  • +2 (8 voturi)    
   poti sa iesi pe afara si sa umbli (Vineri, 20 martie 2020, 14:13)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mi_po

   Dar protejeaza-te.

   Atat si nimic mai mult
 • 0 (8 voturi)    
  Ma gandeam (Vineri, 20 martie 2020, 11:58)

  TheFreeOne [utilizator]

  Sa stea in casa toti aia vulnerabili. Ai iesit, ti-ai asumat boala.

  Si sa astepte acolo pana apare un vaccin. Cum apare vaccinul, le face o vizita medicul de familie si ii imunizeaza.

  Acum, sa ploua cu minusuri - am zis !!!
  • +3 (5 voturi)    
   ar fi bine, dar... (Vineri, 20 martie 2020, 13:41)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Exact cei vulnerabili nu stau acasa.

   Dar cei vulnerabili locuiesc impreuna cu cei ne-vulnerabili, de multe ori.

   Asa ca ramane doar solutia de a-i tine pe toti acasa cu forta.
 • +6 (12 voturi)    
  Mai bine ar carantina tot ce intra (Vineri, 20 martie 2020, 12:07)

  fat.cat [utilizator]

  In Romania, dar nu, mai bine ne transformam si noi intr-o China. Acest rahat este fix masura incompetentei si incapacitatii de a controla situatia a comitetelor si comitiilor cu denumiri bombastice. Si conform traditiei, l-au facut scapat in public, sa vada cum reactionam.
  Bai comitetul “stiintific”, de ce nu renuntati la asa-zisa “autoizolare” daca vedeti ca n-o respecta nimeni si voi n-aveti oameni care sa-i vaneze si sa-i controleze pe idioti? De ce dracu nu-i bagati in carantina pe toti cei care intra in tara? Despre ce discutam? Puneti-ne noua pistolul la cap, ca de la noi s-a lansat corona. Cum a zis maestrul Cercel: sa oprim, in mod ideal, toata economia 10 sapt, ca sa-l eradicam pe corona. No comment.
  • +3 (5 voturi)    
   Și va reveni iar (Vineri, 20 martie 2020, 14:39)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   România nu este insulă și nu are bazele de date din Taiwan, Singapore, Hong Kong, Japonia sau Coreea de Sud. Este imposibil să izolezi România cînd un sfert dintre români lucrează în străinătate, avem trafic auto de mărfuri etc.

   Pentru cei sub 50 de ani, fără alte probleme de sănătate, virusul poate fi neplăcut dar este rareori grav și aproape niciodată fatal cu îngrijire corectă. Pe de altă parte, pentru cei cu probleme de sănătate prealabile sau trecuți de vîrsta pensiei consecințele pot fi grave într-un număr important de cazuri (deși majoritatea tot se vor vindeca dacă sînt corect îngrijiți). Însă, o parte considerabilă din cei care au forme grave au nevoie de spitalizare, de multe ori pe perioade îndelungate în unități de terapie intensivă.

   Problema majoră la acest virus este viteza de propagare și lipsa imunității. Fără măsuri de protecție, numărul real(!) al îmbolnăvirilor se va dubla o dată la circa cinci zile. Și nu va scădea natural pînă cînd 40%-70% din populația României nu va deveni imună prin îmbolnăvire sau printr-o eventuală vaccinare.

   Aceasta înseamnă că, în momentul în care va ajunge la categoriile vulnerabile (pînă acum ferite la noi) numărul internărilor va exploda, și există riscul ca spitalele să nu poată face față. Și vom ajunge rapid, nu ca în Italia, ci ca în Iran.

   Deci adevărata miză nu este evitarea îmbolnăvirilor în populația generală, ci protejarea categoriilor vulnerabile care pot duce în colaps un sistem medical șchiop, care nu a putut îngriji cîteva zeci de bolnavi gravi de la Colectiv și a trebuit să îi trimită peste hotare. Trebuie să evităm să avem sute și mii (deși teoretic putem avea și zeci de mii) de cazuri grave de pneumonie care să necesite terapie intensivă, intubare și să satureze spitalele.
 • -1 (13 voturi)    
  Este foarte simplu (Vineri, 20 martie 2020, 12:13)

  comentator12 [utilizator]

  sa anticipezi ce o sa fie peste 1-2 saptamani.
  Si este la fel de simplu sa te uiti ce a ajutat sau ajuta tarile care au acum peste 10.000 de cazuri. Izolarea masiva.

  Prin urmare documentul respectiv ar trebui aprobat cat mai repede. Iar intrarea in Romania sa fie reglementata in functie de situatia respectiva.
 • +9 (15 voturi)    
  Ne puneti prea ulti stapani pe viata noastra (Vineri, 20 martie 2020, 12:16)

  CezarN [utilizator]

  Vom ajunge ca viata noastra sa depinda de tot felul de neica nimeni care trebuie sa ne dea voie sa facem ceva, sau sa inchida ochii, sau sa nu ne dea amenda, sau sa ne dea o paine, sau sa ne dea o pastila pe sub mana, sau sa ne apere de infractori sau nu(pretext: sunt prea multe cazuri), sa sa ne dea o adeverinta, sau ...
  In pielea mea, ati innebunit !!
  Prefer coronavirusul limitarilor continue care imi aduc noi si noi persoane care sa imi spuna ce sa fac, cum sa fac, sa ma amendeze sau nu la bunul lor plac, sa ma trateze sau nu la bunul lor plac, sa ma lase sa duc gunoiul sau nu, sa-mi dea un medicament compensat sau nu, la bunul lor plac.
  Si, repet, ministerul de interne si politia/jandarmeria sunt institutiile cu unul diintre cele mai mici grade de incredere. SI nu este vina noastra ca s-a ajuns in aceasta situatie. Este numai vina lor, a politistilor si functionarilor numiti pe pile, promovati pe pile, incardase su interlopii si fara pic de empatie cu poolimea(vezi cazul Caracal, printre foarte multe altele).
 • +3 (5 voturi)    
  greu de crezut ca se poate aplica la noi (Vineri, 20 martie 2020, 12:17)

  jescu [utilizator]

  La noi sunt cateva zeci de mii de salahori din agricoli sau in constructii, care lucreaza de pe o zi pe alta unde e nevoie de ei, mai ales in mediul rural. Ce-o sa manance familiile alora ? Ca nu poate nimeni sa le faca forme legale pentru 1-2 zile de munca.
 • +3 (11 voturi)    
  SPUNETI-VA PAREREA !! (Vineri, 20 martie 2020, 12:20)

  CezarN [utilizator]

  Acest document nu a "scapat" din MAI asa, pur si simplu. Este pus intentionat in circulatie de "profilerii" de acolo, de marii psihologi din MAI pentru a testa reactia populatiei.
  Daca tacem sau acceptam, acel document va deveni REALITATE. Garantat!

  Sunt tigani care nu respecta nicio regula din cele existente deja si politia refuza sa-si faca datoria si sa aplice legea EXSTENTA. Ce nevoie avem de alte restrictii daca nu le puteti impune nici pe cele actuale, domnule Arafat?
 • +4 (8 voturi)    
  Sa dai declaratie..pe propria cui? (Vineri, 20 martie 2020, 12:30)

  Coco Whistle [utilizator]

  O mai mare timpenie comunista nu am vazut. Nu se pune problema ca vor fi cozi la ghiseu? Sau poate se fac online. Cine sint capetele luminate la spira haret care bubuoe de prostie?
 • +10 (14 voturi)    
  mda (Vineri, 20 martie 2020, 12:30)

  liviu_ [utilizator]

  trist ca acest document a fost leekuit. asta denot prostie si lipsa de responsabilitate....

  DAR acest document (ca izolarea si reasctia planetei in general) pun o intrebare foarte importanta :

  Pe termen mediu si lung este mai bine sa lasam virusul sa se raspandeasca sau sa inchidem tot?!

  pentru ca dezastrul economic e posibil sa fie mai nasol decat ce face virusul. Nu stiu daca este sau nu asa, doar imi dau cu parerea! Da s-a gandit cineva la asta sau luam masuri pompieristice si om vedea ce o sa fie peste 3 luni?!
  • +2 (6 voturi)    
   e justificat (Vineri, 20 martie 2020, 13:35)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Strategia vizeaza aplatizarea curbei - e cunoscuta si aplicata.

   Altfel spus, prin reducerea vitezei de contaminare se evita situatia in care sunt mai multe cazuri de spitalizat decat paturi disponibile.

   COVID19 are R0 de 2.2-3 fata de gripa sezoniera R0= 1.3. Aceasta difernta este imensa in ce priveste viteza de contaminare.

   A doua mare problema este purtarea in picaturi a lui COVID19, ceea ce impreuna cu capacitatea sa de a rezista pe suprafete mai mare decat a virusului gripal de 4-5 ori, faca posibila contaminarea prin contact.

   Consceinta este cresterea riscului de contaminare.

   ===

   In concluzie, obligatiile, constrangerile din document sunt justificate si absolut necesare.
   • +1 (3 voturi)    
    Problema (Vineri, 20 martie 2020, 14:43)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    La capacitatea sistemului de sănătate din România, o aplatizare de succes va face ca durata epidemiei să fie de cel puțin un an. Sau în fine, aceasta este estimarea mea ochiometrică de nespecialist, Chiar sînt curios să știu care sînt estimările oficiale și pe ce se bazează ca să știu să nu fabulez.
    • +1 (3 voturi)    
     rasp (Vineri, 20 martie 2020, 17:58)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     Probabil ca aplatizare dorita este de peste 3 luni. As miza pe 5-6 luni. Cam o luna a trecut.

     Sa vedem insa unghiul portiunii ascendente a curbei. Din cunostintele mele, din pacate e cam la fel in toate tarile (exceptie Coreea, Singapore si unele tari asiatice/africane cu raportari bizare).

     Ceva despre care putina lume vorbeste este importanta marimii focarului. In Wuhan mortalitatea a fost de peste 3% iar in restul Chinei - sub 1%. De ce ? Nu stiu, dar se pare ca e important sa controlezi primul focar. Asta face si Italia, in Lombardia, dupa exemplul chinez.

     ===

     Este practic imposibil sa ai predictii bazate pe ceva, pentru ca nu ai pe ce :-). Asta e si problema, ca stim prea putin despre COVID19.

     Stim ca e un ARNvirus si stim cum se incadreaza in taxonomia virala. Dar asta nu ne face cu mult mai stiutori in ale raspandirii sale.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu știu (Vineri, 20 martie 2020, 14:09)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Dar autoritățile trebuie să vină și să explice care cred că este situația, care cred că sînt soluțiile de urmărit. Mai putem evita îmbolnăvirea marii majorități a românilor? Sau trebuie să protejăm grupurile vulnerabile și să așteptăm imunizarea celor care pot face boala fără riscuri majore?

   Autoritățile, pe baza avizului experților, trebuie să își asume răspunderea pentru o strategie explicită cu obiective definite și monitorizate. Și apoi să prezinte cum evoluează lucrurile și dacă trebuie schimbat ceva la strategie sau dacă trebuie trecut la un alt nivel.

   Altminteri, vom redeveni țara zvonurilor și a improvizațiilor. Iar costul acestei eventualități se anunță deja cumplit.
   • +4 (6 voturi)    
    dar nu stiu cum (Vineri, 20 martie 2020, 17:59)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    Nu vom putea evita contaminarea in masa. Dar putem aduce rata imbolnavirilor la o valoare acceptabila pentru spitalizare.

    Mi-e teama ca nici ei nu stiu mai mult de atat.

    "Nu am mai fost mancat de alta matza pana acum!"
 • +3 (7 voturi)    
  hai sa copiem masurile frantei (Vineri, 20 martie 2020, 12:34)

  Stefan534324 [utilizator]

  de ce le copiaza si pe cele economice?
  Cred ca au luat-o razna cu totii. Se pare ca orice a zis antena 3 se intampla pana la urma, desi toti le-au sarit in cap
 • +8 (12 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Vineri, 20 martie 2020, 12:37)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  dar incidentele -gen teava sparta, inundatie, geam spart, usa blocata, scurgere de gaze- mai poti chema pe cineva, iar cineva ala mai poate veni ...??? daca ti se arde alimentatorul la laptop, mai poti merge sa cumperi altu', iar magazinul va mai fi deschis ...??? ca toti ii dau doar cu mersu' NUMAI la farmacie sau cumparaturi alimentare ... la dentist mai poti ajunge, iar el mai poate tine deschis ...???
 • +4 (8 voturi)    
  În ce condiții se vor dispune restricțiile? (Vineri, 20 martie 2020, 12:50)

  bilbofil [utilizator]

  Ca să nu se răspîndească zvonurile, civilizat și prudent ar fi să ni se spună care este strategia autortăților, ale acestui „Comitet Național Special pentru Situații de Urgență”, care sînt obiectivele care trebuie atinse și cînd anume trebuie luate măsuri suplimentare. Nu detalii, care, într-adevăr pot fi confidențiale, dar direcțiile și pragurile calitative.

  Aduceți-vă aminte cum a comunicat Traian Băsescu cînd a condus celula de criză pentru mult mai puțina importantă răpire de ostatici în Irak.

  Dacă Arafat și compania vor continua să o dea cotită în felul acesta în mai puțin de o săptămînă România va roi de zvonuri mai ceva decît China comunistă. Românii știu să bîrfească, și, vorba unui vechi proverb chinez din vremea gripei de la Wuhan, vom ajunge și noi să considerăm că „un zvon este o profeție căreia nu i-a venit vremea să se împlinească.” Și atunci toată „comunicarea strategică” se va duce de rîpă și cetățenii dar și mute din autorități vor intra în panică și vor fugi care încotro, fără a mai asculta de vorbă bună sau de amenințări. și abia atunci vom avea o criză de proporții, ca în Iran.

  Deci, dragi tovarăși din autoritățile de criză, învățați că trebuie să comunicați și să dați socoteală înainte de a lua o măsură, ca să nu ajungeți să răspundeți după. Nu mai ascundeți gunoiul sub preș și recunoașteți cînd nu știți sau nu puteți. Acum cît lumea încă mai are încredere în voi.

  Acum nu mai este vorba de un prăpădit de echipaj de elicopter sau de un avion, nici de niște tineri într-un club, ați luat în mîna voastră viețile unui întreg popor.
  • -4 (8 voturi)    
   Fake news (Vineri, 20 martie 2020, 13:15)

   BalanRares1 [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

   Nu ai citit ca e fake news?
   E doar un plan pentru discutii. Eventual gandit sa se aplice de la 2000 cazuri in sus. Un cretin si un iresponsabil cel care l-a distribuit.
  • +3 (5 voturi)    
   atat se poate (Vineri, 20 martie 2020, 13:39)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Am scris mai sus cam despre ce e vorba - aplatizarea curbei.

   Este destul de dificil pentru o celula de criza sa alfabetizeze populatia.

   Acum se vede consecinta imbecilitatii de a invata diftongi si triftongi si tot felul de ecuatii imbarligate, in dauna biologiei.

   Ar fi trebuit ca orice cetaten peste 14 ani sa stie despre ce e vorba: ce e un virus, cum se deosebeste de o bacterie, cum au loc contaminarile etc. etc.

   Ori, acum sunt 2 generatii analfabete - degeaba stiu la perfectie romana si matematica, sunt generatii incapabile sa inteleaga cum sa isi apere propria viata.
   • +1 (3 voturi)    
    Privește reacțiile (Vineri, 20 martie 2020, 14:51)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Nu este vorba de alfabetizare, deși ar fi fost momentul optim să înceapă, este vorba de păstrarea încrederii și de disciplină. Dacă nu explici clar de ce o faci și care sînt consecințele dacă nu faci, românii (și nu doar ei) vor continua să întrebe agentul sanitar: „Pentru ce să dăm cu var?"

    Pînă acum, zvonurile pe care le-am auzit au fost identice cu măsurile oficiale la cîteva zile distanță. Și nu plec urechea la fel de tare ca mulți dintre cei din jurul meu. Dacă oamenii se vor simți amenințați direct, cîtă încredere vor acorda autorităților și cîtă zvonurilor în aceste condiții?
    • +3 (5 voturi)    
     trebuie si intelese (Vineri, 20 martie 2020, 18:03)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     Din pacate, nu poti face oamenii sa respecte reguli daca nu le inteleg.

     E bine daca ati auzit zvonuri de acel tip! Eu am auzit unele de ramai cu gura cascata. Si care sunt crezute de oameni cultivati!

     ===

     Sunt de acord ca ar trebui o comunicare mult mai puternica, detaliata si concreta.
 • +3 (7 voturi)    
  Sa incepem! DE ACUM! (Vineri, 20 martie 2020, 13:13)

  Ion Popa [utilizator]

  Asta e situatia.
  Nu avem destule teste, echipamente si medici pentru a suporta nesimtirea si inconstienta unora dintre noi!
  Asa ca,
  DRAGA ROMANE PENTRU TINE SI TARA TA, ALEGE SA STAI ACASA. ALEGE SA-TI FIE MAI BINE MAINE PENTRU RAUL DE AZI.
  Si te rog, de azi inainte sa-i critici doar pe oamenii in pielea carora ai fost si tu.
  Iar daca esti putin arogant si ignorant, daca vii din diaspora, ar fi bine sa respecti de bunavoie regulile de aici exact asa cum faci afara doar pentru ca ti-e frica.
 • +4 (6 voturi)    
  ca in Italia (Vineri, 20 martie 2020, 15:07)

  sunstorm [utilizator]

  Fix ce s-a intamplat in Italia unde au ajuns in presa documente neoficiale (inca), care ulterior s-au dovedit a fi adevarata. Bineinteles ca lumea a fugit care incotro cum au auzit zvonurile, iar Italia a ajuns in genunchi mai tarziu.
 • +2 (4 voturi)    
  ar fi ca in Franta (Sâmbătă, 21 martie 2020, 0:08)

  Constanti [utilizator]

  Textul, asa zis ciorna, este reproducerea fidela a textului francez valabil incepand cu lunea trecuta in Franta.
  Pe pagina guvernului francez gouvernement.fr sunt toate informatiile. Sunt masuri excelente, pacat ca nu au fost aprobate.
  Se déplacer de son domicile à son lieu de travail dès lors que le télétravail n’est pas possible ;
  Faire ses achats de première nécessité dans les commerces de proximité autorisés ;
  Se rendre auprès d’un professionnel de santé ;
  Se déplacer pour la garde de ses enfants ou pour aider les personnes vulnérables à la stricte condition de respecter les gestes barrières ;
  Faire de l’exercice physique uniquement à titre individuel, autour du domicile et sans aucun rassemblement.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by