Restricționarea drastică a deplasărilor face parte dintre scenariile luate în calcul la nivelul autorităților în proiecțiile privind evoluția coronavirusului. În mediul on line a fost distribuit masiv un document cu măsuri maximale, despre care Grupul de Comunicare Strategică a precizat că este doar unul de lucru și nu a fost aprobat.

Protectie coronavirusFoto: Backgrid UK/ Profimedia Images

Mai mult, potrivit sursei citate, Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuție de informații nedestinate publicității.

Potrivit documentului de lucru la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență, deplasările ar putea fi permise doar către locul de muncă, cumpărături de strictă necesitate, pentru asistență medicală, pentru activități fizice individuale sau plimbarea animalelor de companie. Deplasările sunt permise doar pe baza unei declarații.

„NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Mai mult, secretarul de stat Raed Arafat subliniază că documentul de lucru este destinat analizei grupului de lucru din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care va lua decizia finală după discuții cu specialiști din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul epidemiologic și de boli infecțioase. El precizează că este posibil că unele măsuri incluse în acel draft "să fie luate, amânate sau respinse" și roagă populația "să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități

Ce prevede documentul de lucru distribuit în mediul online, dar care NU este aprobat:

Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

Precizările Grupului de Comunicare Strategică:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19). 6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.