Șeful Clinicii de Oncologie Iași depistat cu coronavirus a fost în spital cu patru zile înainte de a veni confirmarea. Potrivit anchetei epidemiologice, el a fost văzut pe camerele de supraveghere stând de vorbă cu 9 cadre medicale, însă nu s-ar fi apropiat la mai puțin de un metru și jumătate de niciuna dintre persoane.

Testare coronavirusFoto: Agerpres

În urma anchetei epidemiologice făcute de DSP Iași în cazul medicului Lucian Miron de la Institutul Regional de Oncologie s-a stabilit că bărbatul a fost în spital după ce s-a întors din Franța, înainte de a fi confirmat că este infectat, în pofida recomandărilor epidemiologului unității medicale, care i-a spus să stea acasă în autoizolare, potrivit Mediafax.

"Potrivit informațiilor şi imaginilor de pe camerele de supraveghere, acesta a fost prezent în spital pe data de 12 martie 2020, în intervalul orar 7.15 – 7.57. Date preliminare din cadrul anchetei relevă faptul că pe toata perioada în care medicul a stat în spital nu a intrat în contact direct cu cele nouă persoane cu care acesta a interacţionat. Discuţiile au avut o durată de aproximativ două minute cu opt dintre cei nouă contacţi, distanţa între persoane a fost mai mare de 1,5 metri, toate persoanele purtau măşti, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în definiţia de caz a contactului direct", se arată într-o informare a Direcției de Sănătate Publică Iași.

Potrivit sursei citate, un singur cadru medical dintre cei cu care medicul a interacționat a fost testat pentru depistarea virusului, "având în vedere că discuţia purtată cu medicul depistat cu noul coronavirus a durat aproximativ 5 minute”. Rezultatul a fost negativ în cazul acestei persoane, iar "cele opt persoane sunt izolate la domiciliu pentru a se elimina orice factor de risc epidemiologic".

CITEȘTE ȘI: Cazul șefului Clinicii de Oncologie Iași infectat cu COVID-19: Secții de la Spitalul de Pediatrie unde lucrează soția acestuia, închise