Secții de la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria”din Iaşi au fost închise și se așteaptă rezultatul testului pentru COVID-19 în cazul unui medic. Este vorba despre pediatrul Ingrith Miron, soția șefului Clinicii de Oncologie, Lucian Miron. Cei doi au fost în Franța, iar medicul pediatru a intrat apoi în contact cu 27 de copii şi cu 10 cadre medicale, fără să știe că are vreo problemă, scrie Mediafax.

CoronavirusuriFoto: Profimedia Images

Potrivit autorităţilor din Iaşi, medicul oncolog confirmat cu infecţie cu coronavirus, Lucian Miron, nu a mers la serviciu după ce s-a întors din Franţa. Acesta a fost obligat de conducerea spitalului să aducă dovada că nu are infecţie cu coronavirus. Rezultatul testului a arătat, însă, că acesta era pozitiv la COVID-19.

"Marţi dimineaţă la ora 7, domnul profesor Miron a venit şi mi-a spus că vrea să plece din ţară pentru două zile. Mai în glumă, mai în serios i-am spus că e posibil să stea două săptămâni acasă. Miercuri după-amiază, când s-a întors i-am comunicat printr-un mesaj telefonic că trebuie să stea acasă 12 zile. A stat joi şi vineri şi sâmbătă şi duminică, a insistat să se întoarcă la serviciu. I-am spus că o poate face dacă se testează.

S-a testat şi a aflat că testul a fost pozitiv. Încercăm să facem la nivelul institutului o anchetă internă să vedem dacă de miercuri seară de când s-a întors din Franţa şi până ieri (luni – n.r.) când s-a internat în spital a fost sau nu în institut. Nu pot să vă spun acum. Analizăm camerele, vorbim cu colegii noştri. A fost o măsură pe care noi am luat-o chiar dacă nu ar fi trebuit. Franţa nu era joia trecută şi nici miercuri pe lista cu ţările şi zonele restricţionate”, a declarat pentru Mediafax Mirela Grosu, reprezentant Institutul Oncologic Iaşi.

În schimb, soţia doctorului, şi ea medic la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria” din Iaşi, a mers la spital și a intrat în contact cu 27 de copii internaţi şi 10 cadre medicale, potrivit autorităţilor care au decis să închidă secţia unde aceasta lucra.

"În momentul în care s-a primit informaţia că soţul doamnei este confirmat s-au luat măsuri suplimentare. Este clar. Închiderea secţiilor unde domnia sa şi-a desfăşurat activitatea şi vizavi de intrări-ieşiri, pacienţi şi angajaţi. Aşteptăm rezultatul ca să trecem la altă etapă dacă va fi necesar. Se pare că da, în ziua de luni a fost la muncă. Însă, din informaţiile colegilor, domnia sa avea o stare generală bună, fără acuze care să definească o situaţie la risc şi, în plus, ca noi toţi, cu echipament de protecţie adecvat, chiar mai mult decât cel pe care îl port eu acum, cu mască specială... Azi nu a fost la serviciu, nu vine. Vom aştepta rezultatul”, a declarat Tamara Roşu, reprezentant al Spitalului de Pediatrie "Sf Maria” Iaşi.

În ambele cazuri, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi fac anchete epidemiologice.