Parchetul anunță că s-a autosesizat și a deschis dosar penal pe numele bărbatului depistat cu coronavirus care și-ar fi dat jos masca de protecție și ar fi tușit intenționat către medicii de la Spitalul Victor Babeș din București. Un alt dosar penal a fost deschis în cazul unui bărbat din Mureș întors din Germania care a plecat din izolare și a mers cu autobuzul, apoi cu un taxi.

Coronavirus in RomaniaFoto: Agerpres

Potrivit Parchetului General, procurorii s-au autosesizat în urma publicării mai multor articole în presă despre un pacient internat la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”, purtător al noului coronavirus, care și-ar fi dat în mod intenționat masca de protecție jos și ar fi tușit în mod repetat către medicii care îi acordau îngrijiri.

Pe numele său Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a deshis dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, Parchetul Reghin i-a deschis joi dosar penal unui bărbat din localitatea Maioreşti, comuna Ruşii Munţi, din Mureș, care nu a respectat măsura izolării la domiciliu și a plecat la Reghin cu un mijloc de transport în comun, fiind identificat la întoarcerea acasă într-un taximetru. Bărbatul, în vârstă de 50 de aani, trebuia să stea izolat la domiciliu după întoarcerea din Germania, zona Frankfurt.

Persoanele care mint în declarațiile referitoare la coronavirus sau cele care nu respectă măsurile dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea COVID-19 riscă ani grei de închisoare. Potrivit ordonanței de urgență de modificare a Codului Penal publicată de Ministerul Justiției pedepsele ajung până la 15 ani de închisoare, în funcție de consecințele faptelor.

Alte 17 noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România, bilanțul îmbolnăvirilor, raportat joi, ajungând la 277.