Ultimul vas care a călătorit în cadrul unui acord negociat de ONU care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră a părăsit portul Odesa duminică dimineața devreme, înainte de termenul limită pentru prelungirea acordului, potrivit unui martor Reuters și MarineTraffic.com.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nicio navă nouă de la 27 iunie, iar inițiativa va expira luni, dacă Moscova nu va accepta să o prelungească.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aștepta un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

Putin i-a spus președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, a declarat Kremlinul.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acest acord, negociat de ONU și Turcia în iulie 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Acesta fusese prelungit anterior cu două luni la 17 mai.

Oficialii ucraineni nu au comentat imediat dacă nava, TQ Samsun, sub pavilion turcesc, a părăsit Odesa.

Ucraina și Rusia se numără printre primii exportatori de cereale din lume.