​Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, a declarat marţi directorul general de la Airbus, Guillaume Faury, transmit Reuters și Agerpres.

Boeing 787-8 DreamlinerFoto: Rüdiger Wölk / imago stock&people / Profimedia

„Problemele de la competitorul meu nu mă fac fericit. Acestea nu sunt un lucru bun pentru întreaga industrie. Suntem într-o industrie în care calitatea şi siguranţa sunt principala prioritate”, a declarat Guillaume Faury la o conferinţă organizată la Berlin, atunci când a fost întrebat despre problemele tehnice apărute la mai multe avioane Boeing.

Prezent la aceeaşi conferinţă „Europe 2024” de la Berlin, ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire a spus în schimb că în prezent Airbus este „într-o formă mai bună” decât Boeing.

„Prefer situaţia în care se află Airbus celei de la Boeing”, a mai afirmat Bruno Le Maire.

Imaginea avioanelor Boeing a avut de suferit după ce, la începutul lunii ianuarie, uşa din partea stângă a unui avion Boeing 737 MAX 9 al companiei Alaska Airlines s-a detaşat în plin zbor, provocând depresurizarea aparatului.

Au fost deschise anchete de către autorităţile americane responsabile cu securitatea aviaţiei, iar un raport al unei comisii independente desemnate de Autoritatea americană a aviaţiei civile (FAA) a evidenţiat în special deficienţe în sistemele de siguranţă ale producătorului.

Incidente în serie pentru avioane produse de Boeing

La începutul acestei luni, un Boeing 777 a aterizat în regim de urgenţă la Los Angeles, după ce a pierdut pneul de pe una dintre roţi în timpul decolării, un nou incident care se adaugă recentelor probleme ale producătorului american de avioane.

De asemenea, 13 pasageri ai unui zbor cu plecare din Sydney, Australia, au fost spitalizaţi după ce avionul Boeing 787 Dreamliner în care se aflau, cu destinaţia Santiago de Chile şi escală la Auckland, Noua Zeelandă, a suferit un „incident tehnic” ce a provocat turbulenţe puternice.

Cel mai recent, un avion Boeing al companiei aeriene United Airlines care a efectuat un zbor de la San Francisco la Oregon a aterizat vinerea trecută fără un panou, pierderea acestuia fiind depistată la inspecția tehnică de după zbor.

Panoul lipsă se afla pe partea inferioară a aeronavei, acolo unde aripa se întâlnește cu corpul avionului și chiar lângă trenul de aterizare. Operațiunile aeroportului au fost întrerupte pentru a căuta pe pistă bucata de fuzelaj care lipsește, dar nu a fost găsită.

Te-ar putea interesa și: