Un avion de pasageri a pierdut o secțiune din fuzelaj în aer, fiind nevoit să aterizeze de urgență vineri în statul american Oregon, scrie BBC.

Un avion Boeing 737 MAX 9a rămas fără o parte din fuzelaj în timpul zboruluiFoto: captură Twitter

Avionul Boeing 737 Max 9 al companiei Alaska Airlines s-a întors la Portland după 35 de minute de zbor spre California, după ce aeronava a rămas fără o parte din fuzelaj, inclusiv un geam, în timpul zborului.

Compania Alaska Airlines a precizat că la bord se aflau 177 de pasageri și membri ai echipajului și că avionul „a aterizat în siguranță".

Un pasager al zborului, Kyle Rinker, a declarat pentru televiziunea americană CNN că geamul s-a desprins imediat după decolare.

Compania aeriană a precizat că va opri „temporar" la sol toate cele 65 de aeronave 737 Max 9 ale sale pentru a efectua inspecții.

Boeing a declarat că este la curent cu incidentul și că „lucrează pentru a aduna mai multe informații”.

„Fiecare aeronavă va fi repusă în funcțiune numai după ce va fi finalizată întreținerea completă și inspecțiile de siguranță", a declarat Ben Minicucci, directorul general al Alaska Airlines.

Minicucci a lăudat eforturile echipajului de la bordul zborului care se afla la aproape 5.000 de metri când a început coborârea de urgență, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA a anunțat vineri seară că a declanșat o anchetă după ce un Boeing 737 MAX 9 al companiei Alaska Airlines a aterizat de urgență la scurt timp după ce a decolat din Portland, conform Reuters.

Zborul Alaska Airlines 1282, care avea ca destinație Ontario, California, a avut un incident la scurt timp după decolare și a aterizat în siguranță înapoi la Portland la ora 17:26, ora Pacificului, cu 174 de pasageri și șase membri ai echipajului, potrivit datelor companiei aeriene și ale Flightradar24.

Postările de pe rețelele de socializare au arătat că lipsește un geam și o porțiune din fuzelajul avionului.

Potrivit unei fotografii de pe rețelele de socializare cu exteriorul avionului, zona afectată se afla în partea din spate a avionului.

Secțiunea de fuzelaj pare a fi o zonă care poate fi folosită ca ușă suplimentară de ieșire de urgență de către unii operatori ai acestui tip de aeronavă, dar nu și de către Alaska Airlines, potrivit BBC.

Noul MAX 9 a fost livrat la sfârșitul lunii octombrie către Alaska Airlines și certificat la începutul lunii noiembrie, potrivit datelor Administrației Federale a Aviației (FAA), notează Reuters.

„Deși acest tip de eveniment este rar, echipajul nostru de zbor a fost instruit și pregătit să gestioneze situația în siguranță", a declarat compania aeriană într-un comunicat. „Investigăm ce s-a întâmplat și vom împărtăși mai multe informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile".

Incidentul arată importanța ca pasagerii să își țină centurile de siguranță cuplate în timp ce sunt așezați în avion, chiar dacă lumina de avertizare este stinsă, susțin specialiștii.

„Ori de câte ori aveți o decompresie rapidă ca aceasta, este un eveniment major de siguranță", a declarat Anthony Brickhouse, expert în siguranță aeriană la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle. „Nu-mi pot imagina ce au trăit acești pasageri. Trebuie să fi fost zgomotos. Vântul ar fi bătut cu putere prin acea cabină. A fost probabil o situație destul de violentă și cu siguranță o situație înfricoșătoare".

Săptămâna trecută, Boeing a declarat că îndeamnă companiile aeriene să inspecteze toate avioanele 737 MAX pentru un posibil șurub slăbit în sistemul de control al cârmei.

FAA a declarat că monitorizează îndeaproape inspecțiile Boeing 737 MAX și că va lua în considerare măsuri suplimentare dacă vor fi găsite mai multe elemente de hardware slăbite sau lipsă.

Avionul 737 MAX a fost oprit la sol timp de 20 de luni în întreaga lume, după ce 346 de oameni au fost murit în două accidente aviatice în 2018 și 2019 în Etiopia și Indonezia.

Boeing așteaptă certificarea avionului său mai mic 737 MAX 7 și a celui mai mare MAX 10.