Serial-Sfintii inchisorilor Pr. Gh. Calciu: "Nu avem alt sfant mai mare decat Valeriu Gafencu"

Valeriu Gafencu- "Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii sub toate aspectele"

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 25 iulie 2007, 0:00


Sfintii inchisorilor: Pr. Ilie Lacatusu (1) ; Valeriu Gafencu (2); Elisabeta Rizea (3); Nicolae Ciolacu (4); Mircea Vulcanescu (5); Pr. Gherasim Iscu (6); Pr Ioan Negrutiu (7); Dumitru Bordeianu (8); Costache Oprisan (9); Ep. Ioan Suciu (10); Marieta Iordache (11); Monseniorul Ghika (12); Andrei Ciurunga (13); Traian Trifan (14); Cardinalul Alexandru Todea (15); Gheorghe Jimboiu (16); Monahul Pimen Barbieru (17); Spiru Blanaru (18); Ion Flueras (19); pr. Dumitru Iliescu Palanca (20); Radu Gyr (21); Vasile Militaru (22); Virgil Maxim (23); Traian Braileanu (24); Pr Evghenie Hulea (25)


Sf. Mucenic ValeriuBiografie

Valeriu Gafencu s-a nascut la 24 ianuarie 1921 in localitatea Singerei, judetul Balti, in Basarabia. Tatal sau, Vasile Gafencu, a fost deputat in Sfatul Tarii, adunarea reprezentativa care a votat in 1918 Unirea cu Romania. Dupa ocuparea Basarabiei de catre bolsevici, in iunie 1940, a fost deportat in Siberia si a murit la scurt timp dupa aceea.

Lui Valeriu ii revine asadar si sarcina de a se ingriji de restul familiei, mama si cele trei surori.

Valeriu urmeaza cursurile liceului Ion Creanga din Balti si in 1940 devine student al Facaultatii de Drept din Iasi.

Arestat de Antonescu

In toamna anului 1941, cand a fost arestat si condamnat la 25 de ani munca silnica, Valeriu Gafencu avea varsta de 20 de ani. Era student in anul al II-lea al Facultatii de Drept si Filosofie din Iasi.

Reputatul profesor de Drept Civil Constantin Angelescu l-a aparat la proces pe Gafencu, declarand: "Este unul dintre cei mai buni studenti pe care i-am avut de-a lungul intregii mele cariere diactice".

Pledoarie inutila, fiindca dictatura antonesciana nu a vazut cu ochi buni activitatea legionara a tanarului Gafencu, care avea o functie de conducere in Fratiile de Cruce.

Inchisoare si distrugere fizica sub comunisti

Tanarul Valeriu Gafencu a ajuns la Tg. Ocna in decembrie 1949, dupa ce a trecut prin puscariile de la inchisoarea Aiud (intemnitat de regimul dictatorial al lui Antonescu, intre 1941 - 1944) si de la Pitesti (inchisoare in care a avut loc cumplita reeducare comunista cunoscuta sub numele de "fenomenul Pitesti", proces catalogat de Soljenitin ca cea mai mare barbarie a sec. XX).

Din cauza torturilor si regimului bestial din temnitele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-inchisoare Tg. Ocna intr-o stare atat de grava incat supravietuirea sa timp de doi ani (pana la 18 febr. 1952) poate fi considerata drept o minune.

Pretul rezistentei sale morale si spirituale in fata ighemonului comunist de la Pitesti a fost unul care i-a rapit definitiv sanatatea. TBC-ul pulmonar, osos si ganglionar, reumatismul, lipsa hranei necesare i-au ruinat trupul.

Chipul sau era insa, straniu, scaldat intr-o lumina nepamanteana, asupra careia depun marturie multi din cei care au avut privilegiul de a-i fi in preajma in ultima parte a vietii sale. Sufletul si mintea sa nu se desparteau defel de rugaciune.

In ultimul an, hemoptizia (scuipa sange) il transformase intr-o "epava". La prima vedere, caci lumina sfinteniei trecea dincolo de bietul trup in suferinta si ii atingea pe ceilalti detinuti.

Cu aceasta figura de sfant - care nu poate fi explicata natural, intrucat se stie ca boala care il rodea aduce doar deprimare si schimonosire a chipului - a trecut la cele vesnice.

Valeriu (dreapta) impreuna cu Ion Ianolide si mama sa in colonia de munca de la GaldaSi-a cunoscut ziua mortii

Cu numeroase plagi tuberculoase pe trup - care supurau permanent - Gafencu si-a asteptat moartea cu o seninatate care i-a inmuiat si pe gardienii-calai. Trupul sau se facuse cu adevarat lacas al Duhului Sfant. Pentru credinta sa, Valeriu a fost invrednicit de Dumnezeu sa-si cunoasca ziua mortii.

Pe 2 februarie 1952, el si-a rugat camarazii sa-i procure o lumanare si o camasa alba, pe care sa i le pregateasca pentru ziua de 18 februarie a aceluiasi an.

A mai cerut ca o cruciulita (pe care se pare ca o avea de la logodnica sa) sa-i fie pusa in gura, pe partea dreapta, spre a fi recunoscut la o eventuala dezgropare.

La 18 februarie, intre orele 14.00 si 15.00, dupa momente de rugaciune incadescenta (cu fata transfigurata), Valeriu a rostit ultimile cuvinte: "Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul".

La targa unde a fost depus, spre a fi dus intr-o groapa comuna (a tuberculosilor), au venit si s-au inchinat, pe rand, toti detinutii, iar calaul Petre Orban a plecat din inchisoarea pentru intreaga zi, pentru a-i lasa sa-si ia ramas bun de la Valeriu. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale.

Si-a sacrificat, pentru Hristos si neam: tineretea, profesia, familia, libertatea si viata. Cu toate acestea Biserica Ortodoxa Romana intarzie nejustificat canonizarea lui Valeriu Gafencu. Oamenii il cinstesc insa ca atare, icoana mucenicului putuand fi gasita in tot mai multe case.

I-a salvat viata pastorului Wurmbrand cu pretul propriei vieti

Unul dintre bolnavii ce-l iubeau mult si-l admirau pe Valeriu, Victor Leonida Stratan, obtinuse printr-o interventie speciala de la familie, un pachet cu streptomicina.

Deoarece starea lui era ceva mai buna, a venit cu medicamentele si i le-a pus in brate lui Valeriu, fericit ca ii poate salva viata.

Valeriu le-a primit si a doua zi l-a instiintat pe Stratan ca a hotarat sa le cedeze pastorului Wurmbrand, spunand ca acesta se afla, de asemenea, intr-o stare grava si salvarea lui ar insemna mult pentru dezvoltarea crestinatatii, deoarece este o personalitate recunoscuta, cu relatii internationale si mare putere de influenta.

Stratan s-a suparat si a declarat ca nu este de acord. Atunci, cu blandete, Valeriu i-a spus ca din moment ce i-a daruit medicamentele, acum ele ii apartin si are libertatea sa le foloseasca potrivit indemnului constiintei lui.

Intr-adevar, medicamentele au fost folosite de pastorul Wurmbrand, a carui viata a fost astfel salvata. Nu dupa mult timp, pastorul avea sa faca un gest similar, cedand injectiile primite de el chiar unui legionar. De aici si confuzia intretinuta in media ca pastorul i-ar fi salvat viata lui Gafencu si nu invers.

Impresionat de trairea crestina a lui Gafencu, pastorul Wurmbrand a declarat ca vrea sa intre in Rai pe aceeasi poarta pe care intra si Valeriu si si-a luat angajamentul ca daca va mai fi vreodata liber sa vorbeasca lumii intregi despre trairea de exceptie a lui Valeriu si a camarazilor sai. Numai ca Wurmbrand a uitat repede cele promise.

Dr. Aristide LefaInterviu cu dr. Aristide Lefa, studentul medicinist care l-a ingrijit pe Gafencu pana in ultima clipa*

Rep: Spuneti-ne va rugam o intamplare mai deosibita cu pacientul valeriu Gafencu!
dr. Aristide Lefa: Sunt foarte multe de zis, insa am sa ma opresc asupra uneia singure. Valeriu urma sa suporte o interventie chirurgicala la spitatul din localitate, fiindca noi nu aveam cele necesare pentru a-l opera in penitenciar. Operatia a fost foarte mult intarziata de autoritatile comuniste.

Cand l-au pus pe masa de operatie nu i-au facut cum trebuie anestezicul sau acesta era expirat pentru ca trupul lui Gafencu nu amortise. Si l-au operat mai bine de jumatate de ora pe viu iar el nu a spus un cuvant. Si-au dat seama la final ce facusera, au ramas impresionati, dar viata unui detinut nu valora nimic pe atunci.

Au fost minuni la moartea sa

Rep: Cum a murit Valeriu Gafencu?
dr. Aristide Lefa: A fost un miracol ca a supravietuit atat. Pe final abia mai putea respira, inima ii batea cu putere... I-am dat apa cu zahar caci n-aveam niciun tratament la dispozitie. Dupa ce a luat doua guri s-a ridicat si m-a mustrat usor: "Lui i-au dat pe cruce fiere iar voi imi dati mie miere?"....

Imediat ce i-a fost scos trupul afara si pus pe pamant, desi fusese o zi calduroasa, cu soare, pana atunci, in cateva minute s-a pornit o ninsoarea teribila care a acoperit tot noroiul din jurul corpului lui Valeriu.

Troita ridicata la Tg Ocna deasupra gropii comune in care au fost aruncati detinutiiCateva marturii despre sfintenia lui Valeriu Gafencu

Preot Gheorghe Calciu Dumitreasa: " Nu avem alt sfant mai mare decat Valeriu Gafencu"

IPS Bartolomeu Anania: "Stalp al rezistentei spirituale romanesti"
Intre cei mai cunoscuti martori-martiri, care au suferit, traind pe cele mai inalte culmi ale spiritualitatii crestine, stalp al rezistentei spirituale romanesti din timpul opresiunii comuniste, consideram a fi fost atunci studentul VALERIU GAFENCU.

Marin Naidim, Constanta: "Era fire de poet"
Citise mult in viata lui, dar acum (cat s-a mai putut citi in Aiud, pana in 1948), nu mai citea decat o singura carte, Biblia, si ce era in legatura cu ea: Filocalia, Patericul, Urmarea lui Hristos. Si se ruga.

In colonie, mergea intre ruinele unei vechi biserici parasite, ce se afla pe un deal, intr-o lucerna a coloniei, n-avea acoperis, era expusa ploilor si intemperiilor si el se ruga acolo.

Cand venea cineva pe la el de-acasa, aborda cu ei totdeauna probleme de credinta, cautand sa convinga pe fiecare de importanta mantuirii.

Spunea catre mine ca chiar daca nu reusim noi sa schimbam lumea, dar macar sa trezim interesul, sa o facem sa nu se mai simta bine cand savarseste raul, sa cream probleme, sa-si puna intrebari, sa-si schimbe pasii.

Facea mult caz de "constiinta pacatului", pentru ca erau multi care considerau pacate numai curvia, hotia si crima si multi nu se recunosteau pacatosi, fie ca nu le aveau pe acestea, fie ca le minimalizau, neacordandu-le importanta cuvenita.

Dar pierdeau din vedere ca mai sunt si altele si poate mai mari decat acestea, cum ar fi mandria. "Celor mandri Dumnezeu le sta impotriva si celor smeriti le da har." Pe omul care se grozaveste, Domnul il lasa singur si fara El o sa-si dea seama ca nu poate face nimic si o sa strige la El.

Valeriu Gafencu in tinereteVirgil Maxim, Ploiesti: "Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii"
Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii sub toate aspectele:
Fizic, parea un Arhanghel, purtand cand spada de foc a cuvantului dumnezeiesc, cand crinul curatiei plin de parfum tainic.

Aurelian Guta, Craiova: " Nu l-am auzit niciodata plangandu-se"
Starea lui Valeriu se agrava. Din cauza lungului sir de luni petrecute in pat, fara miscare, si din cauza slabiciunii si insuficientei circulatiei sangelui, i-au aparut pe corp escare mari ce nu puteau fi vindecate cu nici un chip, cuprinzandu-i o mare suprafata a spatelui, coapselor si gambelor.

Alti bolnavi, in situatie asemanatoare, se vaitau, blestemau si se revoltau, caci usturimile si durerile ranilor erau ingrozitoare.

Pe Valeriu nu l-am auzit niciodata plangandu-se, desi pe chipul sau se putea citi suferinta accentuata, iar in ochi ii apareau lacrimi de durere, cand era pansat, cu migala si dragoste frateasca de detinutii doctoranzi in medicina Ion Ghitulescu, Nae Floricel si Aristide Lefa, timp de ore in sir.

Din fasii de camasi rupte, confectionam bandaje pentru acoperirea escarelor, dar din lipsa substantelor medicamentoase necesare, fasiile se lipeau de rani si produceau dureri cumplite cand erau desfacute. Din gura lui Valeriu nu se auzea nici un vaiet, dar dupa un timp, broboane de sudoare ii acopereau fruntea boltita.

Medicii observau; era semnul ca rabdarea atinsese limita. Atunci se opreau si-l lasau putin sa-si revina.

IMNUL INVIERII**

Versuri-Valeriu Gafencu
Muzica-Mihai Lungeanu

Va cheama Domnul slavei la lumina, Sa creasca-n inimile noastre-nfrante,
Va cheama mucenicii-n vesnicii, Un om nascut din nou, armonios,
Fortificati Biserica crestina, Pe chipurile voastre sa se-mplante,
Cu pietre vii zidite-n temelii. Pecetea Domnului Iisus Hristos.

Veniti, crestini, luati lumina, Un clopot tainic miezul noptii bate
Cu sufletul senin, purificat! Si Iisus coboara pe pamant,
Veniti, flamanzi, gustati din cina, Din piepturile voastre-nsangerate
E nunta fiului de Imparat. Rasuna Imnul Invierii Sfant.

*Prezentam doar scurte pasaje din interviu, foarte multe din cele spuse de interlocutor regasindu-se in corpul stirii.
**Se canta de Sfintele Pasti, in noaptea invierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Urmatorul articol ii va fi dedicat Elisabetei Rizea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


21662 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sfantul inchisorilor (Luni, 10 decembrie 2007, 16:50)

  Ilie Adrian [anonim]

  Unul dintre cei mai mari sfinti ai zilelor noastre, era batut, tinut in chinuri si in foame iar cand erau trimisi la diferite munci inpins de la spate sa mearga mai repede isi cerea iertare ca nu prea il mai tin picioarele fara sa acuze vreun chin vreo bataie iar gestul de a-si da viata pentru aproapele sau ramane un fapt de mare noblete sufleteasca si inaltare spirituala greu de gasit in zilele noastre
  • 0 (0 voturi)    
   VALERIU GAFENCU (Duminică, 24 august 2008, 22:19)

   donisa adriana [anonim] i-a raspuns lui Ilie Adrian

   recomand tuturor cartea Sfantul Închisorilor.
 • +1 (1 vot)    
  Valeriu Gafencu (Joi, 6 noiembrie 2008, 22:43)

  Baltatanu Cornelia-Georgeta [anonim]

  E drept ca nu stiam prea multe despre legionari/miscarea legionara, decat varianta prezentata in cartile de scoala ale generatiei mele (1965-1974). Ceva tainic in adancul meu imi spunea ca nu e adevar in ele, si nu am aprofundat, nu am cautat sa stiu, nu am mai citit nimica, mai ales ca istoria nu era traiectoria destinului propriu. Daca as fi stiut atunci...Daca as fi stiut la varsta cruda ca linistea, seninul, pacea casei si cresterii noastre erau platite de EI - printre care vas curat si bineplacut al lui Dumnezeu era Valeriu Gafencu - poate ca devenirea mea interioara ar fi fost alta. Si totusi, ce as fi putut face atunci, daca as fi stiut, eu, o femeie? Incert de spus.
  Acum, o anonima femeie, care l-a descoperit pe Valeriu Gafencu din cutremuratoare marturii, declara ca a ajuns la varsta caruntetii nu numai sa-si revizuiasca total imaginea realitatii nestiute a copilariei ci sa respecte, sa inteleaga si sa iubeasca acest suflet minunat, viu chiar de dincolo de timp. Am invatat de la el sa "trimit inainte" ceea ce imi place mai mult in aceasta "trecere". M-a invatat sa-L IUBESC mai mult (cu masura neputintei propriului meu suflet, fireste!...) pe Domnul Iisus Cristos. Si drept recunostinta promit sa-l pomenesc impreuna cu mamica, bunica si tot neamul meu cel adormit, in rugaciunile mele, pentru ca Valeriu Gafencu m-a castigat deplin prin curatia sa de OM JERTFELNIC. Si m-as socoti onorata ca, la sosirea mea acolo, in lumea lui, sa stie ca l-am socotit fratele meu adevarat, care nu l-am avut in aceasta viata.
  • 0 (0 voturi)    
   valeriu (Luni, 17 noiembrie 2008, 9:22)

   DOINA ELENA [anonim] i-a raspuns lui Baltatanu Cornelia-Georgeta

   Ieri, preotul la care urmeaza sa ma impartasesc mi-a daruit aceasta carte si mi-am amintit ca in noaptea de Inviere maica stareta de la manastirea la care ma rugam mi-o imprumutase cateva ore.Abia acum era momentul sa ajung la El, sfantul care vroia sa-mi spuna ca moartea sotului meu iubit, bun, frumos si nobil nu este o pedeapsa de la Dumnezeu ci o dovada de iubire . E greu, cumplit, pentru ca arde in mine dorul de el sub toate formele si ma doare insutit tristetea si ochi mari si goi ai fetitei noastre si impietrirea baiatului nostru aflat la varsta de trecere la maturitate... dar suferinta cumplita a lui Valeriu suportata cu seninatate si iubire ma face sa cred ca Dumnezeu ne iubeste. Il voi pomeni si eu umila si ma voi ruga la el . Asa cum fac pentru Arsenie Boca.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Cornelia Georgeta Baltatanu (Vineri, 6 martie 2009, 19:13)

   Ioana S. [anonim] i-a raspuns lui Baltatanu Cornelia-Georgeta

   Bine v-am gasit! :)
   Ma bucur foarte mult cand "intalnesc" persoane care l-au descoperit si-l pretuiesc pe Valeriu Gafencu. Si cred ca stie ca il pretuiti ca pe un frate :)
   Am citit si eu relativ de curand cartea Sfantul Inchisorilor si m-a impresionat intr-atat incat am cautat mai multe despre acea perioada si despre EI pe care i-ati descoperit si dumneavoastra de curand. Am inceput sa-l pomenesc si eu pe Valeriu Gafencu in rugaciunile mele, si chiar sa il iau ca si un punct de reper pe drumul vietii punandu-mi intrebari de genul: ce ar zice sau ce ar face in situatiile cu care ma confrunt eu? Mi-am dat insa seama destul de repede ca s-ar bucura mult daca in loc de a-l pomeni doar pe el in rugaciunile mele i-as pomeni si pe fratii lui de suferinta si pe toti martirii neamului - nu cred ca ar fi vrut sa fac o diferenta intre ei. Si ce mai cred este ca s-ar bucura sa ne stie ca ne rugam pentru toti din jurul nostru, mai buni sau mai putini buni, asa cum ne-a fost el exemplu.
   Este minunat ca am avut ocazia sa "cunoastem" astfel de oameni!! Suntem atat de norocosi!!!
  • 0 (0 voturi)    
   VALERIU GAFENCU (Duminică, 14 martie 2010, 17:28)

   sevastian [anonim] i-a raspuns lui Baltatanu Cornelia-Georgeta

   Ne rugam la BUNUL DUMNEZEU sa dea intelpciune Bisericii noastre ortodoxe sa fie canonizat cel ce este de fapt Sf. Mc. Valeriu.Dam slava lui DUMNEZEUsi-l rugam ca in Biserica noastra alaturi de Sf.Ioan Hozevitul,SFANT contemporan cu noi sa-l avem si pe Noul Mc. valeriu
 • +1 (1 vot)    
  adevaratii martiri ai neamului... (Sâmbătă, 10 octombrie 2009, 23:36)

  viorel [anonim]

  multumesc aici oricui aduce un omagiu celor care au luptat impotriva terorii rosii si nu numai. Sant mandru ca am avut darul de a citi printre randuri , si astfel mi-am batut joc de comunisti si de dogma lor intreaga viata , finalizand cu saltul peste cortina lor cu iz de putregai...
  • 0 (0 voturi)    
   sfantii inchisorilor (Miercuri, 8 septembrie 2010, 21:22)

   san [anonim] i-a raspuns lui viorel

   nu au luptat impotriva terorii rosii sau a altcuiva ei au gasut un moment prielnic pentru mantuirea sufletelor lor si a exemplului pentru generatiile viitoare .din pacate aceste gneratii ...........
 • 0 (0 voturi)    
  Sfantul meu frumos (Vineri, 19 februarie 2010, 12:54)

  sorina [anonim]

  Ca varsta Valeriu Gafencu mi-ar fi putut fi bunic. Sentimentul pe care l-am avut, dupa ce am citit Sfantul Inchisorilor , a fost ca mi-am pierdut fiul..
  Vreau sa marturisesc ca pana in 89 nu stiam nimic de cei ce au suferit in puscariiile comuniste. Am vazut fragmente din Memorialul Durerii. In Decembrie 2008 mi-a cazut in mana Sfantul Inchisorilor. Cred ca nu am mai citit ceva atat de cutremurator . Am parcurs cartea plangand, cu un sentiment de neputinta, durere , revolta, uimire, recunostinta si multa, multa duiosie. .Aveam impresia ca asist la schingiuirea fiului meu bun si frumos in bunatate lui , ca o Icoana. Va marturisesc ca intreg anul 2008 a fost pentru mine un an foarte greu. Dupa ce l-am cunoscut pe Valeriu am inceput sa ma rog cu multa dragoste, pentru el. Nu-mi trecea prin minte sa-i cer ceva. in ziua de 18 Februarie am primit, in jurul pranzului, un mesaj scurt . Suferinta mea lua sfarsit in chiar acea clipa. Cu recunostinta mi-a venit in minte Sfantul meu Frumos. Am certitudinea ca in aceasta viata am intalnit doi Sfinti : Parintele Sofian si Valeriu Gafencu. Pe unul l-am intalnit in viata reala, pe celalalt prin scrierile altor oameni. Ei sunt comoara mea ascunsa, fereastra deschisa catre Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  coplesitor (Miercuri, 8 septembrie 2010, 21:18)

  san [anonim]

  mi-au dat lacrimile port spune ca nu am mai fost atat de emotionat de multa vreme poate de cand am fost la mormantul parintelui Arsenie Boca.Cred cu adevarat ca sfant este acest Valeriu Gafencu.Stie cineva unde este inmormantat?
 • 0 (0 voturi)    
  Valeriu Gafencu (Vineri, 7 ianuarie 2011, 14:45)

  Liliana Gutu [anonim]

  Valeriu Gafencu este feciorul fratelui strabunicii mele. Regasesc in articolele dvs unele lucruri, pe care le-am auzit de la parinti, bunici, povestite in soapta si cu teama din cauza regimului comunist de la noi, din Basarabia.
  Multumesc tuturor celor, care aduc un omagiu lui Valeriu, care prin suferinta cumplita s-a sacrificat pentru Dumnezeu si neam, ne-a deschis fereastra catre Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  Sfantul Inchisorilor (Vineri, 18 februarie 2011, 21:31)

  Stefan Crestin Ortodox [anonim]

  Am citit mult in viata mea de peste 50 de ani,dar am plans pentru suferintele lui,ale acestui Sfant,torturat,schingiuit si ucis de bestiile intunericului pentru ca il simt ca pe fratele meu ,cel care pentru Hristos Domnul a renuntat la tot,iar pentru noi trebuie sa fie doar o calauza in bezna intunericului ce ne invaluie prin iudele acestui neam Romanesc . Acest Sfant este Roman,si daca vrem sa fim la fel si noi,Romani Crestini Ortodocsi,sa fim in stare macar sa marturisim pe Hristos pentru toate suferintele indurate de Sfantul Mucenic Valeriu Gafencu !
 • 0 (0 voturi)    
  http://mandriadeafiroman.blogspot.com/ (Luni, 25 aprilie 2011, 20:21)

  http://mandriadeafiroman.blogspot.com/ [anonim]

  Am gasit si eu un blog cu o poezie superba despre Valeriu Gafencu.
  Este destul de interesant.Poate il va canoniza , are grija Dumnezeu de asta:
  http://mandriadeafiroman.blogspot.com/
  Hristos a inviat !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by