Încă un sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos vine cu vești proaste pentru echipa de campanie a președintelui Joe Biden, acesta arătând că jumătate din americani cred că a primit tratament preferențial din partea procurorilor federali.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Aproximativ 53% din respondenți, inclusiv 29% din cei care s-au identificat drept votanți ai Partidului Democrat din care face parte Biden, și-au exprimat acordul față de ideea că „Biden a primit tratament special fiindcă este președintele Statelor Unite”.

Reuters a realizat acest sondaj după ce procurorul special Robert Hur a anunțat săptămâna trecută că a decis să claseze dosarul în care Biden era anchetat pentru manipulare necorespunzătoare a unor documente confidențiale.

Însă concluziile publicate de Hur au dat o lovitură puternică echipei de campanie a lui Biden, procurorul special notând în raportul său de 388 de pagini că memoria liderului de la Casa Albă „s-a înrăutățit” și că acesta „nu-și mai amintea când a fost vicepreședinte”, nu mai știa exact în ce an a început sau s-a încheiat mandatul său și nici exact anul în care a murit fiul său cel mare, Beau.

Joe Biden a respins vehement aceste concluzii însă aproape jumătate (46%) din cei care au răspuns la noul sondaj Reuters/Ipsos au declarat că sunt la curent cu cel puțin o parte a afirmațiilor publicate în raportul procurorului.

Opiniile potrivit cărora Biden ar fi avut parte de tratament preferențial din partea justiției federale se datorează în mare parte faptului că fostul președinte Donald Trump a fost inculpat într-un dosar pe o speță asemănătoare.

Peste trei sferturi din americani cred că Joe Biden e prea bătrân să fie președinte

Sondajul de opinie scoate în evidență și alte vulnerabilități ale președintelui democrat în exercițiu.

În jur de 78% din respondenți, inclusiv 71% din simpatizanții Partidului Democrat, cred că Biden este prea bătrân pentru a mai ocupa o funcție guvernamentală. În vârstă de 81 de ani, Biden este deja cel mai bătrân președinte american în funcție din toate timpurile.

Principalul său contracandidat, Donald Trump, este și el în vârstă de 77 de ani, dar se confruntă cu un scepticism mai redus față de capacitatea sa de conducere, doar 53% din respondenți afirmând că este prea bătrân pentru a ocupa Biroul Oval.

O veste totuși bună pentru președintele democrat în exercițiu este că noul sondaj de opinie arată că el este devansat de Trump cu doar 3 puncte procentuale în opțiunile de vot ale americanilor.

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos publicat pe 26 ianuarie indica diferența dintre cei doi candidați la 6% în favoarea fostului președinte republican.

Noul sondaj de opinie a fost realizat la nivel național între 9 și 12 februarie pe un eșantion de 1.237 de americani cu drept de vot, având o marjă de eroare de 3%.