Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marți că o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în SUA în noiembrie ar însemna un anumit grad de imprevizibilitate pentru Canada, relatează Reuters.

Justin Trudeau alaturi de Donald TrumpFoto: Sean Kilpatrick / Associated Press / Profimedia Images

Trudeau, ai cărui liberali de centru-stânga au ajuns la putere în Canada în noiembrie 2015, a avut o relație turbulentă cu Trump în timpul primului mandat la Casa Albă a politicianului republican.

Trump l-a acuzat în 2018 pe premierul canadian că este slab și lipsit de onestitate.

„Nu știm exact ce va face... evident. Domnul Trump reprezintă un anumit grad de imprevizibilitate”, a declarat Trudeau pentru reporterii de la Montreal.

Trei sferturi dintre exporturile de bunuri și servicii ale Canadei se îndreaptă către Statele Unite și un viraj al Washingtonului către protecționism ar fi de rău augur pentru vecina sa nordică.

Canadienii sunt îngrijorați de revenirea lui Trump la Casa Albă

Trudeau a declarat însă marți că guvernul său a reușit să gestioneze provocările reprezentate de prima administrație Trump, printre acestea numărându-se taxele de import plasate asupra oțelului canadian și revendicarea Washingtonului ca tratatul comercial NAFTA (Acordul Nord-American de Comerț Liber), din care mai face parte și Mexicul, să fie renegociat.

Canada a trimis zeci de membri ai guvernului său în mai multe state cheie din SUA pentru a face lobby pe lângă legiuitorii americani în vederea menținerii relațiilor de liber schimb. Trudeau a spus marți că guvernul său va face același lucru dacă va fi nevoit din nou să recurgă la o astfel de soluție.

„Am reușit să îl gestionăm pe domnul Trump prin apărarea intereselor canadiene și ilustrarea faptului că putem crea creștere economică de ambele părți ale graniței”, a subliniat premierul canadian.

El a făcut comentariile înaintea unei ședințe a cabinetului său la care va participa și Kirsten Hillman, ambasadoarea Canadei la Washington.

Un sondaj de opinie publicat săptămâna trecută arată că în jur de două treimi din canadieni sunt de părere că democrația americană nu poate supraviețui altor 4 ani de administrație Trump la Casa Albă.