​Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că NATO a „profitat” de Statele Unite și că angajamentul său faţă de alianță va depinde de modul în care europenii vor trata SUA, relatează joi Reuters și Agerpres.

Donald Trump in una dintre cele mai faimoase fotografii ale presedintiei sale: la summitul G7 din 2018 ce a avut loc in CanadaFoto: German Federal Government / UPI / Profimedia Images

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO - o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

„Depinde dacă ne tratează cum se cuvine", a răspuns fostul președinte republican în cadrul intervenției de la Fox News.

„Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”, a adăugat el.

În timpul mandatului său de președinte, între 2017 și 2021, Trump a intrat în mod repetat în conflict cu aliaţii tradiţionali în ceea ce priveşte comerţul şi cheltuielile pentru apărare.

Ce ar fi transmis Trump șefei UE privind asistența americană

Statele Unite nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată şi vor părăsi NATO, care este mort, i-ar fi spus Donald Trump preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, pe când era încă preşedinte, potrivit comisarului european Thierry Breton.

„Trebuie să înţelegeţi că, dacă Europa este atacată, noi nu vom veni niciodată să vă ajutăm şi să vă sprijinim", ar fi declarat Trump, potrivit lui Breton, comisarul francez responsabil pentru piaţa internă a Uniunii Europene, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie 2020.

„Apropo, NATO este mort şi noi vom pleca, vom părăsi NATO”, ar mai fi spus Trump, potrivit lui Breton, care a făcut dezvăluirea la un eveniment găzduit de partidul politic Renew Europe la Parlamentul European. Întrebat dacă amintirile lui Von der Leyen despre remarcile lui Trump se potrivesc cu cele ale lui Breton, un purtător de cuvânt al preşedintei Comisiei Europene a refuzat să comenteze, notează Reuters.

Trump îşi păstrează un avans considerabil în competiţia pentru a fi candidatul Partidului Republican împotriva preşedintelui Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat la nivel naţional și publicat miercuri.

Sondajul îl plasează pe Trump cu 49% de opţiuni, în faţa lui Haley, cu 12% din preferinţe şi a lui DeSantis, cu 11%.