Președintele american Donald Trump și fiul său Donald Trump Jr. au susținut luni că Pfizer a așteptat în mod intenționat până după alegerile din SUA pentru a anunța primele rezultate promițătoare din studiul clinic în stadiul târziu al vaccinului COVID-19, transmite Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pfizer a anunțat luni că vaccinul său experimental are o eficiență de peste 90% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor preliminare a unui studiu pe scară largă, anunțul fiind o victorie majoră în lupta contra pandemiei de coronavirus.

„Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”, a declarat Albert Bourla, director executiv și președinte al consiliului de administrație al Pfizer.

Atât Trump cât și fiul său au acuzat pe Twitter momentul anunțului companiei farmaceutice americane, făcut la șase zile după ziua alegerilor.

Deși Pfizer a fost cea care a făcut anunțul, Trump a atacat luni seara Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) și pe democrați, despre care a spus că nu au dorit să aibă o victorie în ceea ce privește vaccinul înainte de alegeri.

Într-un alt tweet acesta a adăugat că Pfizer „nu a avut curajul” de a face anunțul mai devreme.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat pentru Business Insider că anunțul companiei nu a avut nicio legătură cu alegerile din Statele Unite.

Donald Trump jr. a catalogat la rândul său momentul anunțului Pfizer ca fiind „destul de uimitor” și a întrebat dacă nu este nimic „necurat” în privința acestuia.

Președintele Trump susținuse anterior că un vaccin împotriva COVID-19 va fi gata până în ziua alegerilor.

Trump a scris de asemenea pe Twitter că dacă președintele ales Joe Biden ar fi fost în Casa Albă, „nu ați mai avea vaccinul încă patru ani și nici FDA nu l-ar fi aprobat vreodată atât de repede”.

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat într-un interviu acordat CNN luni că a aflat pentru prima dată rezultatele studiului duminică, acesta fiind efectuat de oameni de știință independenți.

Când a fost întrebat cu privire la momentul anunțului, Bourla a spus că Pfizer l-a făcut pur și simplu „atunci când știința ne-a spus că datele sunt disponibile”.

Tweet-urile lui Trump de luni seara au fost în contrast puternic cu cele pe care le-a făcut în timpul zilei despre anunțul lui Pfizer.

El numise rezultatele studiului „o veste atât de grozavă” și a notat că a crescut și bursa.

Vicepreședintele Mike Pence a trimis, de asemenea, un tweet despre anunțul companiei biofarmaceutice prezentând în mod înșelător reușita Pfizer ca o realizare a administrației Trump.

Pence a scris pe Twitter că Pfizer și-a dezvoltat vaccinul „datorită parteneriatului public-privat creat de președintele Trump”.

Guvernul SUA a făcut o comandă mare în timpul verii pentru vaccinul Pfizer însă compania nu a făcut niciodată parte din Operațiunea Warp Speed, inițiativa executivului american de a accelera dezvoltarea și distribuirea unui vaccin.

Pfizer a afirmat de asemenea că nu a luat niciodată bani de la guvernul Statelor Unite pentru cercetările sale.