​Kremlinul a declarat luni că Vladimir Putin așteaptă anunțul rezultatului oficial al alegerilor prezidențiale din Statele Unite pentru a felicita câștigătorul, victoria lui Joe Biden fiind contestată de președintele în exercițiu Donald Trump, transmit AFP și Moscow Times.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

„Credem că este corect să așteptăm rezultatele oficiale ale alegerilor care au avut loc. Vreau să reamintesc că președintele Putin a spus în repetate rânduri că va respecta alegerea poporului american indiferent care este aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa din 2016 la puțin peste o oră după ce proiecțiile mass-mediei americane l-au dat învingător.

Peskov a menționat că „la momentul respectiv, nu a existat nicio dispută legală” a rezultatului.

Spre deosebire de majoritatea țărilor, China, Rusia, Mexic și Brazilia, nu l-au felicitat încă pe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale de marțea trecută.

Donald Trump a refuzat să recunoască victoria rivalului său, denunțând, fără a oferi dovezi, fraude în favoarea candidatului democrat și promițând acțiuni în instanță în Statele în care Biden a câștigat la limită cu ajutorul votului prin corespondență.

Șefa comisiei electorale ruse, Ella Pamfilova, a declarat la rândul ei luni că votul poștal din Statele Unite a lăsat „spații uriașe” pentru posibile fraude electorale.

Potrivit acesteia, sistemul de vot prin corespondență din Statele Unite ar permite în special „voturi multiple, pierderea voturilor nedorite și creșterea votului acordat de morți”.

Votul prin corespondență a crescut semnificativ la alegerile din Statele Unite de anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.

Relațiile ruso-americane s-au deteriorat constant de când Moscova a fost acuzată de amestec în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l favoriza pe candidatul republican.

Donald Trump a negat constant că ar fi fost favorizat de Rusia, lucru respins și de președintele Vladimir Putin.

Alegerea lui Joe Biden riscă să escaladeze și mai mult tensiunile dintre Washington și Moscova, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama promitând o abordare mai fermă cu privire la Rusia.

Peskov a declarat că Putin este „gata să lucreze cu orice președinte al Statelor Unite”, și că Rusia speră la „un dialog și să ajungem la o înțelegere privind modalitățile de normalizare a relațiilor bilaterale ".

Citeșe și: