China încă nu l-a felicitat pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, Joe Biden, așa cum au făcut liderii din multe alte țări, transmite Reuters.

Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Democratul a câștigat în destule state americane pentru a câștiga președinția, dar Donald Trump nu s-a recunoscut învins și recurge la contestații în justiție față de rezultatele din alegerile de pe 3 noiembrie.

”Am luat notă că domnul Biden și-a declarat victoria electorală”, a declarat Wang Wenbin, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe chinez, într-o conferință de presă.

”Înțelegem că rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA va fi decis respectând legile și procedurile din SUA”, a adăugat aceasta.

În 2016, președintele Xi Jinping l-a felicitat pe Trump pentru victorie pe 9 noiembrie, la o zi după alegeri.

Relațiile dintre China și Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, existând dispute, printre altele, pe teme de comerț, tehnologie, coronavirus sau situația din Hong Kong, iar administrația Trump a ridicat un baraj de sancțiuni la adresa Beijingului.

Deși se consideră că Biden va menține o linie dură pe relația cu China – el l-a calificat pe președintele Xi drept un ”bandit” și a promis să ducă o campanie de ”presiune, izolare și pedepsire” a Chinei – probabil că va lua decizii mai cântărite și pe mai multe planuri, mai notează Reuters.