Ultima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump, care s-a desfășurat în această dimineață în Nashville, statul Tennessee, a fost una mult mai aplicată și mai decentă decât precedenta, criticată pentru jignirile pe care și le-au adus cei doi candidați. Moderatoarea Kristen Welker a avut posibilitatea să oprească microfonul candidatului care-și întrerupe adversarul, dar nu a avut nevoie să apeleze la această măsură. Mai jos, principalele momente ale dezbaterii.

Trump versus BidenFoto: Profimedia Images

Cum a fost gestionată pandemia COVID-19 în Statele Unite

După cum era de așteptat, primul subiect al întâlnirii dintre cei doi candidați a fost modul în care a fost gestionată pandemia de coronavirus în Statele Unite. Joe Biden l-a criticat pe actualul președinte pentru răspunsul pe care administrația sa l-a avut în ceea ce privește pandemia (SUA au înregistrat până acum peste 8 milioane de cazuri și 223 de mii de morți).

În replică, Donald Trump a răspuns că este vorba despre o pandemie globală, toată lumea suferă, și „că trebuie să învățăm să trăim cu ea”. „Oamenii învață să trăiască și să moară cu ea. Nu avem de ales”. Președintele în funcție a mai spus că pandemia nu se va sfârși prea curând.

Biden a declarat: "Le spui oamenilor că este periculos acum? Ce ar trebui să facă în legătură cu pericolul? Și spui că nu îmi asum responsabilitatea."

În ceea ce privește măsurile de siguranță sanitară, Donald Trump și-a arătat aversiunea față de viitoarele măsuri de tip lockdown, susținând ideea că “We can’t close our nation” („Nu putem închide țara”). Actualul președinte a susținut că ar trebui protejate mai degrabă persoanele vulnerabile și a criticat guvernatorii democrați care au fi apelat la măsuri de „lockdown nejustificate”.

Politica externă și interferența altor state în alegerile americane (Rusia și Iran)

Moderatoarea i-a întrebat pe cei doi candidați cum au de gând să oprească interferența altor state în alegerile americane (mai mulți oficiali americani au avertizat recent că există astfel de încercări).

Biden a declarat că orice țară care intervine în alegerile din SUA „va plăti prețul”. În același timp, fostul vicepreședinte l-a acuzat pe Trump că nu a luat măsuri împotriva Rusiei care a intervenit în alegerile trecute.

Președintele Trump a mai spus că a fost informat despre eforturile recente de interferență electorală de către John Ratcliffe, directorul serviciului informații interne al Administrației SUA, care i-a spus că eforturile Iranului și Rusiei au fost făcute pentru a-i submina candidatura pentru al doilea mandat. Trump a susținut că Ratcliffe i-a spus: „Amândouă țări vor să pierzi, pentru că nu a fost nimeni mai dur în fața Rusiei”.

Tot în ceea ce privește relațiile cu alte state, Joe Biden a invocat ultimele dezvăluiri din presa americană cum că Trump are un cont bancar „secret” în China, face afaceri în această țară și plătește mai multe impozite în China decât în SUA.

În replică, Trump a explicat că a fost om de afaceri și a avut conturi deschise în multe țări.

Trump a mai spus că procurorul Mueller și „alți democrați” au cheltuit milioane de dolari încercând să găsească ilegalități în afacerile sale dar nu au descoperit nimic (președintele american se referă la investigația referitoare la legăturile dintre Rusia și staff-ul său de campanie din 2016).

În ceea ce privește relația cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, Trump a spus că se află în relații foarte bune cu acesta. „Un altfel de tip, dar probabil că și el gândește la fel despre mine. Și nu există război”.

Afacerile presupus ilegale făcute de fiul lui Biden în Ucraina și China

Unul dintre subiectele din dezbatere a fost cel referitor la acuzațiile aduse fiului lui Joe Biden care s-ar fi folosit de funcția de vicepreședinte a tatălui său pentru a câștiga bani de la o companie ucraineană. „Cred că datorezi o explicație poporului american”, a spus Trump referindu-se la emailurile din computerul lui Hunter Biden publicate recent de New York Post.

În replică, Joe Biden a spus că nu a câștigat nici un penny dintr-o sursă externă în toată viața lui și a mutat subiectul către contul și afacerile lui Trump din China.

Subiectul imigrației: Donald Trump este întrebat despre copiii de imigranți care sunt despărțiți de părinții lor.

Trump: „Traficanți și oameni din cartelurile de droguri s-au folosit de acești copii pentru a intra ilegal în SUA”. Actualul președinte a mai spus și că administrația sa lucrează la un plan pentru reunirea copiilor care au fost separați la granița americană de familiile lor.

Trump îi reproșează lui Biden că a fost 8 ani vicepreședinte dar nu a făcut nimic pentru copiii de imigranți în afară să construiască cuști pentru aceștia.

Președintele Trump spune că fostul vicepreședinte Joe Biden și fostul președinte Barack Obama au făcut o „treabă slabă” în timpul celor două mandate la Casa Albă.

"Joe, am candidat din cauza ta și din cauza lui Barack Obama. Pentru că ai făcut o treabă slabă. Dacă aș crede că ai făcut o treabă bună, nu aș fi candidat niciodată", a spus Trump. "Ați fost vicepreședinte. Voi tot vorbiți despre toate aceste lucruri pe care le veți face. Dar ați fost acolo cu puțin timp în urmă și ați făcut-o nimic ", a adăugat Trump.

Subiectul americanilor de culoare care se tem de poliție.

Moderatoarea Kristen Welker, de la NBC vorbește despre „discuția” pe care mulți părinți de culoare din America o au cu copiii lor. „Se întâmplă indiferent de clasă și venituri - părinții care simt că nu au de ales decât să-și pregătească copiii pentru șansa ca aceștia să poată fi vizați de poliție, fără alt motiv decât culoarea pielii”, a spus Welker.

„Domnule vicepreședinte, în următoarele două minute, vreau să vorbiți direct cu aceste familii", a continuat Welker. „Înțelegeți de ce acești părinți se tem de copiii lor? „Da”, a răspuns Biden, adăugând că fiica sa este un asistent social care a scris despre acest subiect.