Echipa de campanie a președintelui Joe Biden este nevoită să se confrunte cu o nouă realitate neplăcută înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie: candidatul democrat pierde din susținerea de care se bucură în rândul alegătorilor hispanici, arată The Hil.

Joe Biden alaturi de hispanici din SUAFoto: Adam Schultz-White House / Zuma Press / Profimedia Images

Un nou sondaj de opinie realizat de New York Times în parteneriat cu Siena College și publicat săptămâna aceasta arată că susținerea lui Biden în rândul hispanicilor este de 50%, un nivel istoric de scăzut pentru un candidat democrat.

Același sondaj arată în schimb că susținerea de care se bucură Trump în acest segment al electoratului este de 41%, un procent foarte bun pentru un candidat al Partidului Republican.

Un sondaj separat publicat săptămâna trecută de Axios/Ipsos a arătat la rândul său că susținerea lui Biden în rândul hispanicilor a scăzut cu 12 puncte procentuale, de la 53%, la 41%, în decursul ultimilor 3 ani.

Sondajul respectiv estimează că susținerea lui Trump printre hispanici este de doar 32%, dar că acesta a câștigat 8 procente în același interval de timp.

„Cel mai notabil este că Biden a scăzut. Iar asta este povestea reală”, a declarat pentru The Hill Chris Jackson, vicepreședinte pentru probleme publice la Ipsos.

Joe Biden pierde teren printre hispanici din cauza economiei

Jackson și alți experți consultați de The Hill afirmă că situația se datorează în mare măsură faptului că hispanicii sunt cel mai preocupați de inflație și creșterea costului de trai de când Biden a devenit președinte, un capitol la care pierde puncte și cu alte segmente ale electoratului, precum afro-americanii.

Analiștii afirmă că mesajele lui Biden privind „salvarea democrației” de Trump și interzicerea sau restricționarea avortului într-o serie de state conduse de republicani nu reușesc să acopere realitatea dificultăților economice, un subiect mult mai important pentru hispanici.

Trump a comentat situația în stilul său caracteristic în timpul unui interviu pe care l-a acordat luna trecută lui Nigel Farage pentru emisiunea pe care acesta o găzduiește la televiziunea GB News.

„Hispanicii, oameni foarte antreprenoriali. Ei mă plac iar eu îi plac pe ei”, a spus acesta.

Numeroase sondaje de opinie au arătat în ultimele luni că americanii sunt nemulțumiți de modul în care Biden a gestionat economia, în pofida faptului că aceasta a sfidat toate așteptările privind intrarea în recesiune în 2023 și a înregistrat chiar o creștere robustă.

Însă Biden este atacat pe tema economiei și de progresiștii americani, în mod tradițional alegători ai Partidului Democrat, care afirmă că creșterea economică s-a văzut doar în cotațiile record de pe bursa de la New York și nu i-a ajutat pe oamenii de rând.

Îngrijorări că un procent semnificativ de hispanici vor vota pentru al treilea candidat în cursa prezidențială din SUA

În aceste condiții, pentru Biden se ivește o nouă potențială problemă: dacă independentul Robert Kennedy Jr. va reuși să ajungă pe buletinele de vot din state ca Nevada și Arizona, el ar putea eroda și mai mult sprijinul pentru candidatul democrat.

De altfel, acest membru controversat al dinastiei Kennedy, provoacă îngrijorări tot mai mari în rândul Partidului Democrat, care a creat inclusiv o echipă de lucru care să îi combată eforturile în statele fără o preferință clară pentru democrați sau republicani, așa-zisele „swing states” care pot decide alegerile prezidențiale din SUA.

Equis Research, o organizație afiliată Partidului Democrat, a publicat mai devreme în cursul acestei luni un studiu care a arătat că Kennedy Jr. ar putea obține voturile a 20% din hispanicii care se prezintă la urne.

Un alt motiv de îngrijorare pentru echipa de campanie a lui Biden este că acesta pierde teren în rândul hispanicilor în pofida faptului că Donald Trump și-a înăsprit drastic tonul la adresa imigranților comparativ cu anterioara campanie electorală, descriindu-i în unele ocazii drept „paraziți” și „animale”.

Ei „otrăvesc sângele națiunii noastre”, a mai spus fostul președinte republican. Ori, numeroși hispanici sunt la rândul lor imigranți sau descendenți ai unor imigranți în SUA.

Biden le-a spus alegătorilor hispanici că are nevoie „rău de tot” de votul lor

Fernand Amandi, un strateg al Partidului Democrat, afirmă însă că în ziua alegerilor de pe 5 noiembrie Biden va risipi aceste îngrijorări.

„Când se disipează fumul în ziua alegerilor, președintele Biden va câștiga votul hispanic, și îl va câștiga detașat”, a declarat el pentru The Hill.

Nu toți sunt însă la fel de optimiști. Un alt strateg democrat consultat de The Hill a declarat că „acești alegători ar trebui să fie ferm în Partidul Democrat”. „Faptul că îi pierdem ar trebui să fie cât se poate de grăitor”, a subliniat el.

În ceea ce-l privește pe Biden însuși, el a părut să transmită un mesaj clar despre cum vede lucrurile în timpul unei vizite de campanie pe care a făcut-o în Arizona luna trecută, ocazie cu care a mers la un restaurant mexican de aici.

„Am nevoie de voi rău de tot. Am nevoie de ajutorul vostru. Voi sunteți în mare parte motivul pentru care l-am învins pe Donald Trump”, le-a spus el clienților localului, referindu-se la alegerile din 2020.