Hanul Solacolu, frumoasa clădire monument istoric de pe Calea Moșilor nr.134-134A, va fi pus în sfârșit in siguranță, lucrările urmând să înceapă săptămâna viitoare, a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Siesmic (AMCCRS), instituția din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de clădire. Municipalitatea are în plan să restaureze și alte 10 imobile din zona Moșilor Vechi, astfel că toată zonă, aflată acum într-o stare precară, va primi un suflu nou.

Hanul Solacolu 3Foto: Hotnews

Municipalitatea a expropriat clădirea în ianuarie 2022, iar vreme de 2 ani a durat partea birocratică și elaborarea documentației pentru punerea în siguranță a imobilului.

Lucrările premergătoare încep sâmbătă, primul pas fiind mutarea circulației tramvaiului 21 pe un singur fir, în dreptul hanului, pentru a permite organizarea șantierului. Calea Moșilor este foarte îngustă în zona respectivă, iar tramvaiul trece la câțiva metri de zidul hanului.

„În acest weekend este prevăzut a se monta un macaz care permite ca tramvaiul 21 să poată circula pe un sens, pe porțiunea din fața hanului. Exista riscul ca din cauza lucrărilor circulația transportului public prin zonă să fie blocată, dar în final colegii din STB au găsit această variantă”, a explicat Răzvan Munteanu.

De săptămâna viitoare încep lucrările pentru pregătirea organizării de șantier și șantierul propriu-zis care va dura aproximativ 8 luni.

„Lucrările de punere în siguranță reprezintă lucrările de protejare a fațadelor, astfel încât la final să avem tot ce poate fi conservat. Este o structură metalică care vine și ancorează și asigură toți pereții existenți. Apoi urmează să curățăm molozul, resturile adunate în ultimi 30 de ani, cât clădirea a fost lăsată în paragină. În momentul în care luăm molozul din interior, structura aceasta metalică susține pereții și astfel înlăturăm riscul de prăbușire”, a explicat Răzvan Munteanu. Punerea în siguranță costă circa 5 milioane de lei.

Acesta spune că doar întâmplarea a făcut ca imobilul să nu cadă.

„Cred că avem un nivel de rezistență al clădirii de 10-15% al pereților existenți, adică este precolaps. Doar bunul Dumnezeu ne-a ferit până acum să nu se prăbușească. Scopul este păstrăm elementele de autenticitate din ce a fost odată hanul. Cel mai simplu era să cadă și să-l facem din nou, dar nu despre asta este vorba”, a explicat Răzvan Munteanu.

De ce a durat atât până când municipalitatea a început aceste lucrări elementare, de punere în siguranță a clădirii?

Directorul AMCCRS spune că de vină e birocrația.

„Noi a trebuit să trecem prin toate etapele necesare pregătirii unui proiect, studiul de fezabilitate, obținerea avizelor, autorizația de construire, elaborarea expertizei tehnice, a proiectului tehnic. A durat și exproprierea, obținerea documentelor cadastrale, transferul proprietății, al dreptului de administrare de la Primăria Capitalei la noi. Cam un an și jumătate a durat partea birocratică, apoi am făcut expertiza, aici au fost o serie de constrângeri deoarece riscul de a intra în subsolurile hanului era foarte mare, exista riscul de prăbușire, foarte multă vegetație crescută acolo, care a împiedicat accesul și scanarea completă a tututor elementelor. A fost nevoie să așteptăm toamna, să cadă frunzele, ca să putem face scanarea”, a explicat directorul AMCCRS.

După punerea în siguranță a clădirii, municipalitatea va face o comisie care va stabili ce se întâmplă cu clădirea după restaurare, astfel încât să se poată elabora tema de proiectare pentru consolidare și restaurare. În cel mai bun scenariu, vom avea o clădire reabilitată în 3-4 ani.

„Primarul general deja lucrează la constituirea unui grup interdisciplinar de specialiști care au rolul să definească o temă de proiectare. Adică vom defini ce dorim să se întâmple cu acest loc. În cadrul grupului vor fi specialiști de la OAR, de la Primăria Capitalei, din instituția noastră, din partea societății civile, și suntem în contact inclusiv cu un ONG din Bulgaria, care este foarte preocupat de istoria acestui loc. În baza temei de proiectare o să facem un concurs de soluții pentru contractarea proiectării. Acesta va dura cam 1 an, apoi trebuie luate avizele și emisă autorizația, în paralel cu licitația pentru constructor. În 3-4 ani hanul va fi restaurat”, a explicat Răzvan Munteanu.

Acesta spune că municipalitatea are în plan să restureze 10 imobile din zonă, pentru a revitaliza Calea Moșilor Vechi.

„În zona respectivă noi avem mai multe imobile pe care le avem în diverse etape de pregătire pentru consolidare și restaurare: Moșilor 82, 84, 74, sunt cel puțin zece clădiri pe care dorim să le revitalizăm”, a explicat Răzvan Munteanu.

Cronologia evenimentelor

Primăria Capitalei a consemnat banii pentru expropriere în luna ianuarie 2022, însă până banii au fost luați de proprietari, până a fost întăbulat imobilul și transferat la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Siesmic, care se ocupă efectiv lucrările de punere în siguranță și consolidare, s-a făcut luna iulie.

La finalul lunii septembrie a fost semnat contractul de prestări servicii nr. 633/27.09.2022 având ca obiect "Servicii de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranță, a documentațiilor tehnico-economice inclusiv asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toata perioada de execuție a lucrarilor de "Punere în siguranță, conservare și protejare a imobilului monument istoric Hanul Solacolu.

Pe 11 octombrie 2022 a fost dat ordinul de începere a expertizei. În 2023 s-a realizat proiectul tehnic pentru punerea în siguranță.

Despre Hanul Solacolu

Hanul Solacolu este monument istoric și se află pe Calea Moșilor nr. 134-134A. Cu fiecare zi care trece, starea clădirii se agravează și pe lângă faptul că se pierde un imobil valoros, zidurile rămase riscă să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora - Emilia, Solacolu Bucur - Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

După anii '90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spaţiul. În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric. (Citește aici mai mult)

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. Proprietarii au fost amendați în mai multe rânduri din cauza situației în care se află imobilul.

După nenumăratele articole de presă și sesizări ale societății civile, exproprierea hanului a fost aprobată în 2019, însă pentru că nu s-a făcut în 90 de zile, nu mai putea fi făcută.

Consiliul General a aprobat în noiembrie 2021 actualizarea costurilor pentru exproprierea hanului Solacolu. Costul aferent exproprierii a scăzut de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei. În ianuarie 2022, clădirea a fost în final expropriată.

”Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii. Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook, în ianuarie 2022.

VEZI ȘI: