A mai trecut o iarnă peste Hanul Solacolu, însă autoritățile și proprietarii nu au făcut ceva vizibil pentru salvarea clădirii monument istoric, aflată în București, pe Calea Moșilor nr. 134-134A. Reprezentanții Ministerului Culturii spun că au discutat cu proprietarii, aceștia au fost amendați, dar invocă lipsa banilor pentru salvarea monumentului. Mai mult, când aceștia au vrut să vândă imobilul, Ministerul a declinat dreptul de preemțiune către Primăria Capitalei, instituția și-a exprimat intenția de a cumpăra imobilul, însă proprietarii ar fi crescut prețul și aici s-a produs un blocaj, potrivit sursei citate. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun la rândul lor că au amendat proprietarii și au sesizat Ministerul Culturii și Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a lua măsuri.

Hanul Solacolu aprilie 2018 - 5Foto: Hotnews

Cu fiecare zi care trece, starea clădirii se agravează și pe lângă faptul că se pierde un imobil valoros, zidurile rămase riscă să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora - Emilia, Solacolu Bucur - Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003.

Ce spune Ministerul Culturii

”Direcția pentru Cultură a Municipiului București a propus de-a lungul timpului mai multe soluții în vederea protejării și salvării monumentului istoric Hanul Solacolu, proprietate privată, efectuând controale pentru constatarea situației existente pe teren, finalizate prin note de constatare, sesizând instituțiile competente, cu scopul de a salva de la colaps acest imobil, iar proprietarii au fost sancționați contravențional de Poliția Locală. Când proprietarii și-au exprimat intenția de a vinde imobilul, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a declinat exercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea acestuia către Municipiul București, care și-a exprimat această intenție, ceea ce a dus la creșterea prețului solicitat inițial de proprietari și a cauzat un blocaj”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Culturii.

Reprezentanții instituției spun că i-au chemat pe proprietari la dialog si le-au propus chiar un parteneriat public-privat pentru a restaura hanul pe fonduri europene, însă fără rezultat.

”Proprietarii au fost informați în scris despre obligațiile pe care le au conform Legii nr. 422/2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice și au fost invitați la discuții la sediul Direcției pentru Cultură a Municipiului București, împreună cu reprezentanții instituțiilor competente, pentru a clarifica situația imobilului, în vederea găsirii soluțiilor optime și de urgență pentru salvarea acestuia de la degradare și distrugere. Proprietarii imobilului au fost invitați și la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale cu scopul demarării unui parteneriat public-privat, în vederea accesării de fonduri europene pentru restaurarea acestuia, în anul 2016. De altfel, cunoașteți disponibilitatea de care Ministerul Culturii a dat dovadă în rezolvarea acestei probleme. La acel moment, proprietarii imobilului au susținut că nu dispun de suficiente resurse financiare pentru întocmirea documentației necesare”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Culturii.

Reprezentanții instituției spun că actuala legislație face exproprierea clădirii imposibilă și este nevoie de modificarea legislației, iar salvarea monumentului depinde de proprietari. Reamintim că în ultimii 5 ani, fiecare ministru al Culturii a promis că are ca prioritate elaborarea Codului patrimoniului, însă documentul încă se lasă așteptat.

Ce spune Primăria Capitalei

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că au efectuat mai multe verificări la Hanul Solacolu și au sesizat Ministerul Culturii și Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov, deoarece nu au ce să facă în afară de aplicarea unor noi sancțiuni.

”Primăria Municipiului București – prin Direcția Control din cadrul Direcției Generale de Politie Locală şi Control a Municipiului București a efectuat verificări la imobilul în cauză și a înștiințat instituțiile abilitate (cu atribuții în domeniu, în funcție de competentele acestora). Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov a fost sesizat prin adresa nr.17307/28.04.2017 că “în urma verificărilor efectuate în data de 26.04.2017 de către reprezentanții direcţiei noastre s-a constatat, prin vizualizare, starea avansată de degradare a construcțiilor existând riscul desprinderii unor elemente ale acestora sau chiar prăbuşirea, precum și surparea unei porțiuni din trotuarul pietonal (de lângă construcție), fapt ce a dus – presupunem – și la prăbușirea zidului clădirii în aceasta zonă, astfel existând posibilitatea pătrunderii accidentale în subsol, fapt ce prezintă un real pericol pentru trecători ținând cont de faptul că pereții de fațadă sunt la aliniamentul stradal şi pentru clădirile adiacente” și s-a solicitat să se analizeze cazul și să dispună măsurile ce se impun conform prevederilor Legii nr.10/1995 – republicată. Direcția pentru Cultură a Municipiului București, Ministerului Culturii și Identității Naționale și Institutului Național al Patrimoniului au fost sesizate prin adresa nr.17305/28.04.2017 că în urma verificărilor efectuate în data de 26.04.2017 de către reprezentanţii direcţiei s-a constatat, prin vizualizare, starea avansată de degradare a construcţiilor existând riscul desprinderii unor elemente ale acestora sau chiar prăbuşirea, fapt ce prezintă un real pericol pentru clădirile adiacente şi pentru trecători ţinând cont de faptul că pereţii de faţadă sunt la aliniamentul stradal” si s-a solicitat să se analizeze acest caz și să dispună măsurile ce se impun conform competențelor, deoarece instituția noastră în afară de a mai aplica încă o sancțiune contravențională în conformitate cu prevederile art. 36, lit.b, din Legea nr. 422/2001 – republicată, privind protejarea monumentelor istorice, nu poate dispune alte măsuri”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei.

Reprezentații Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală şi Control a Municipiului București spun că nu au discutat cu proprietarii imobilului – comunicarea cu aceștia s-a făcut în scris. Primăria Capitalei nu a comunicat ce sancțiuni a aplicat proprietarilor nici rezultatul discuțiilor cu proprietarii.

Citește mai mult pe presshub.ro.