Primarul Nicușor Dan propune, în sfârșit, creșterea amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor de la 100 la 5000 lei pentru persoane fizice, potrivit unui proiect de hotărâre lansat de municipalitate în dezbatere publică. Bucureștiul a pierdut în ultimii 2 ani zeci de hectare de spațiu verde, arborii fiind tăiați ilegal de dezvoltatorii imobiliari, unul dintre motive fiind amenda ridicolă cuprinsă între 50 și 100 de lei pentru persoane fizice, iar dacă este plătită în 15 zile rămâne 25 lei pentru fiecare copac tăiat.

Bucata retrocedata IOR 10Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Totodată, primarul general propune creșterea amenzilor pentru cei care aruncă gunoi pe spațiul verde, distrug florile, mobilierul urban, sistemele de irigații, dar și distrugerea arborilor în cadrul lucrărilor edilitare și betonarea alveolelor.

Rămâne de văzut dacă Consiliul General va aproba majorarea amenzilor.

Potrivit proiectului de hotărâre aflat în dezbatere publică, se modifica și se completează art. 2 și 4 din Normele de Protecție a Spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București aprobate prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucure9ti nr. 304/31.08.2009.

Astfel, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 Ia 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

 • Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri straine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, gaurirea arborilor), turnarea de substante toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
 • Defrișarea oricarui arbore sau arbust, fara avize;
 • Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletari) fără avize;
 • Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avize;
 • Nerespectarea regulilorde apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi;
 • Distrugerea totală sau parțiala a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;
 • Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;
 • Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor;
 • Aruncarea de ambalaje, hărții,sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.

Acum, amenzile sunt cuprinse între:

 • 50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice;
 • 1000 la 5000 de lei pentru persoanele juridice;

În plus, amenzile pentru ruperea și deteriorarea florilor din perimetru spațiilor verzi ajung la: între 200-500 lei pentru persoane fizice și 1.000 și 4.000 lei pentru persoane juridice. Acum sunt cuprinse între 100 și 200 lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Totodată, sunt propuse amenzi de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice pentru urmatoarele fapte:

 • Defrișarea și tăierea (toaletări, reduceri) oricărui arbore sau arbust ocrotit, fără avize;
 • Deteriorarea spațiilor verzi prin realizarea de lucrări de construcții, infrastructură edilitară și transport sau orice alte amenajări în perimetrul acestora, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniament, fără respectarea prevederilor legale și a celor din avizul de specialitate;
 • Neinstalarea panourilor de informare de către administratorii parcurilor și grădinilor publice;
 • Neamenajarea pistelo rde bicicliști de către administratori,acolo unde suprafața și infrastructură parcurilor și grădinilor publice permite;
 • Nerespectarea obligativității de plantare în compensare pentru arborii defrișati legal.

Acum, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice.

HotNews.ro a scris încă de anul trecut că Bucureștiul a pierdut zeci de hectare de spațiu verde în 2022 din cauza legislației proaste, amenzile pentru tăierile ilegale de arbori fiind simbolice, de la 25 de lei pentru fiecare copac tăiat fără aviz. Până în 2020 fapta era considerată infracțiune, însă acest lucru a fost scos din lege și s-a dezlănțuit haosul. Deși am sesizat de aproape 1 an această problemă, Parlamentul și Guvernul nu au modificat legea, iar practica continuă.

Consilierul general USR, Ana Ciceală, a inițiat anul trecut în august un proiect de hotărâre pentru majorarea amenzilor, însă acesta a rămas blocat.

„În rezumat, amenzile privind tăierile fără aviz ar crește potrivit proiectului de la 50 - 200 lei/ arbore la 4000 - 5000 lei/arbore. Din păcate, legislația în vigoare nu permite Consiliului General să stabilească amenzi mai mari de 5.000 lei.De asemenea, propunem introducerea sancționării contravenționale cu o amendă similară privind afectarea negativă a spațiului verde (calculat la metru pătrat). Astăzi ne propunem să acționăm punctual pe termen scurt, crescând componenta disuasivă, adică mărind la maxim amenzile pentru cei care taie ilegal arbori.”, a scris Ana-Maria Ciceală pe pagina de Facebook la vremea respectivă.