Primarul Robert Negoiță a plantat palmieri în Piața Unirii din București, în zona din dreptul magazinului Unirea, unde a amenajat trotuarele și câteva spații verzi fără acordul Primăriei Capitalei. Primarul spune că aceasta este „surpriza” pe care ne-o pregătea, iar palmierii sunt ieftini, undeva sub 1.000 lei bucata.

Palmieri în Piața UniriiFoto: Robert Negoiță / Facebook

„Uitați cu ce surpriză venim. La Piața Unirii avem palmieri deja, colegii pun aceste plante care ne plac așa de mult, cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara țării, în zone mai exotice. Uitați cât de frumoși sunt, cât de bine arată, sunt plante aclimatizate. Tocmai ce au fost plantați, sunt legați sus și o perioadă vor rămâne așa împachetați pentru că trebuie să aibă un confort cât mai bun. Au suferit și suferă la transplantare, au fost aduși de la distanță mare”, a anunțat primarul într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Edilul spune că supraviețuiesc ca atare până la -20 de grade, iar dacă este mai frig pot fi împachetați.

„Specialiștii ne asigură că vor supraviețui în perioada iernii, nu au probleme până la -15, -20 grade. Când a fost ultima oară - 20 de grade în București? Hai să fim serioși că s-a schimbat vremea. Chiar dacă vor fi temperaturi mai scăzute, îi protejăm, venim și îi împachetăm când știm că va veni un val de aer foarte rece”, a explicat primarul.

În ceea ce privește costurile, Robert Negoiță spune că sunt ieftini.

„Și, da, costă doi lei, costă foarte puțin, până într-o mie de lei bucata cu transport și TVA inclus. Dacă găsiți un preț mai bun la plante atât de mari, vă rog să-mi aduceți la cunoștință că sunt foarte interesat. Avem garanția că dacă unul moare, va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă. Ne dorim nu numai să avem cât mai mult verde, ci și cât mai multă diversitate și cât mai frumos. Palmierii chiar sunt frumoși și am mari speranțe că vor crește mari, vor fi sănătoși și îi vom avea o perioadă lungă”, a mai explicat edilul.

Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 de lei de Primăria Capitalei pentru lucrările din Piața Unirii, deoarece au fost făcute fără autorizație și fără drept, zona fiind în administrarea municipalității, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, în luna februarie. În plus, Poliția Locală de la Primăria Capitalei a dispus oprirea lucrărilor și aducerea amplasamentului la starea inițială.

Începând din toamnă, Primăria Sectorului 3 a schimbat bordurile pe anumite porțiuni din Piața Unirii, a reconfigurat refugiile pentru pietoni, a amenajat câteva spații verzi și a plantat copaci. Recent, a spart toate dalele de granit de pe trotuarul din fața magazinului Unirea, dale reparate în 2022 de Primăria Capitalei și le-a înlocuit cu pavele de beton. Asta deși piața este în administrarea Primăriei Capitalei, iar reprezentanții instituției spun că nu și-au dat acordul pentru executarea acestor lucrări.

”Administrația Străzilor nu realizează, în prezent, lucrări de schimbare a bordurilor în fața magazinului Unirea, Administrația Străzilor nu a dat acord pentru acest tip de lucrări.

  • Lucrările respective au fost executate fără autorizație de construire, iar Sectorul 3 al Municipiului București a fost sancționat contravențional, în baza art. 26, alin. 1, lit. a, din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu 10.000 lei.
  • Totodată, prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor s-a dispus oprirea lucrărilor, desființarea lucrărilor executate nelegal și aducerea terenului la starea inițială”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pavajul de granit din fața magazinului Unirea a fost reparat anul trecut de Primăria Capitalei, iar lucrările au costat 94.000 lei.

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, nu este la prima abatere de acest gen.

În perioada 2013-2015, Primăria Sectorului 3 a reamenajat trotuarele de pe bd. Unirii și a investit acolo circa 9 milioane de euro, deși artera era în administrarea Primăriei Capitalei.

Curtea de Conturi a constatat că lucrările de reamenajare a bd. Unirii au fost efectuate nelegal, potrivit unui document obținut de HotNews.ro, la vremea respectivă deoarece Primăria sectorului 3 a făcut investiții pe o arteră care nu ii aparține, bd. Unirii fiind în Administrarea Primăriei Capitalei.

Pentru a intra în legalitate, Primăria Sectorului 3 a cerut în 2015 Consiliului General al Municipiului București să-i dea bulevardul, însă consilierii nu au fost de acord.

În august 2021, pe un șantier al Primăriei Sectorului 3 aflat în apropierea Bibliotecii Naţionale, doi muncitori au murit și alți patru au fost răniți după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei.

Inspectoratul de Stat în Construcții a comunicat la vremea respectivă că lucrările se desfășurau fără autorizație de construire, pe terenul Ministerului Culturii, deci unde Primăria nu ar fi avut drept să intervină. Reprezentanții Ministerului Culturii au comunicat la vremea respectivă că nu ei au contractat lucrările.

Primarul Robert Negoiță este urmărit penal pentru ucidere din culpă, în dosarul accidentului de la Biblioteca Națională.