Cererea lui Nicușor Dan de a transplanta o parte din copacii care ar fi defrișați dacă ar emite avizul pentru lucrările la strada Valea Largă, lucrări executate de primăria Sectorului6 condusă de Ciprian Ciucu, „este o șicană”. spune edilul de sector. „Este ca un vis urât, ca în nuvelele lui Franz Kafka”, spune Ciucu, enumerând câteva din motivele pentru care el crede că „transplantarea nu este o soluție eficientă”.

Ciprian CiucuFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

„Domnul Primar General a răspuns: să transplantăm copacii. Mai jos demonstrez că este o șicană. (...) OK, si transplantare, dar să dea o data, pentru Dumnezeu, avizul!!! Dar ca să îi reinventarieze PMB toți acești arbori va mai dura minim 6 luni! A declarat că va reîntoarce avizul la Direcția de Mediu. Este ca un vis urât, ca în nuvelele lui Franz Kafka”, a reacționat Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6.

„Trasplantarea nu este o soluție eficientă:

1. Rata de prindere este foarte mică, sub 30%;

2. Costurile sunt foarte mari, și nu există companii specializate pe piață. Am gasit una prin Timisoara, dar nu garanteaza niciun procent de prindere. Să o contractăm, va dura alte luni.;

3. Valoarea dendrologica a copacilor este scăzută, sunt oțetari, corcoduși, câțiva plopi bătrâni și diferite tufișuri. În esență este vegetație spontană;

4. Transplantarea necesită udare, eventual irigații sau cisterne care să care zilnic apa in urmatorii doi ani; Deci, costuri f. mari! Eficiență scăzută!

5. NU se face transplantare când copacii sunt în vegetație. Asta înseamnă să așteptăm iarna. Pierdem proiectul, pierdem banii din PNDL;

6. Transplantarea, pentru unii arbori, necesită minim un an de pregătire”.

Potrivit lui Ciucu, „soluția este plantarea în compensare”.

„Pentru acești arbori, de o valoare dendrologică superioară vom avea și garanție! Mi-am asumat plantarea a 4.000 de arbori în loc de 400. Deci nu se poate spune despre faptul că va fi o problema de mediu. Pare a fi o șicană. Sau necunoaștere. Sau lipsa contactului cu realitatea. Și, cu siguranță, dublă măsură. Și bătaie de joc”, a reacționat dur Ciucu.

„După 7 luni de la depunerea documentației el intoarce avizul, ca intr-un orizont de timp nedefinit să se dea ca solutie transplantarea? În timp ce proiectul este matur și lucrarile pot incepe? Ireal. (...) Dacă era de transplantat ceva, așa venea avizul de la Direcția de Mediu! De ce îl reîntoarce? Se substituie specialiștilor”, a mai spus Ciucu.

Contre Ciucu - Dan pe marginea avizului de defrișare privin lucrările la strada Valea Largă

Reamintim, primarul general, Nicușor Dan, vrea ca o parte din cei 400 de arbori de pe strada Valea Largă, pentru care Primăria Sectorului 6 a cerut aviz de defrișare, să fie transplantați.

  • „Am analizat cu atenție solicitarea Primăriei Sector 6 pentru avizarea defrișării celor 400 de copaci de pe strada Valea Largă și am decis că o parte dintre arbori pot fi salvați prin transplantare.
  • Vorbim despre copaci sănătoși și tineri, al căror trunchi nu depășește diametrul de 25 de centimetri și care pot fi plantați în altă parte. Aștept propunerile specialiștilor din Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei pentru refacerea avizului.
  • Înțeleg necesitatea lucrării publice și susțin realizarea ei, însă într-un oraș sufocat de trafic și poluare, fiecare sursă de oxigen contează”, este punctul de vedere transmis de primarul general, Nicușor Dan, la solicitarea HotNews.ro.

Primarul de la Sectorul 6 Ciprian Ciucu l-a acuzat săptămâna trecută, dar și luni, pe primarul Nicușor Dan că blochează proiectul de lărgire a străzii Valea Largă deoarece de câteva luni nu emite avizul de defrișare pentru cei 400 de arbori de pe margine, care trebuie tăiați pentru executarea lucrărilor.

Ciucu a declarat că în condițiile în care Nicușor Dan nu dă avizul, are două opțiuni: renunță la lucrare sau taie copacii fără aviz și plătește amenda.

Proiectul străzii Valea Largă prevede lărgirea străzii la 4 benzi de circulație cu trotuare și piste pentru biciclete. Costurile investiției sunt estimate la 55 milioane lei din care 33 milioane lei - exproprierile. Termenul de execuție estimat este de 12 luni. Acest drum va prelua o parte din traficul de pe Bd. Prelungirea Ghencea și îl va descărca în Bd. Timişoara (și invers) și va degreva foarte mult str. Valea Oltului care este foarte aglomerată.