Primarul general, Nicușor Dan, vrea ca o parte din cei 400 de arbori de pe strada Valea Largă, pentru care Primăria Sectorului 6 a cerut aviz de defrișare, să fie transplantați. Primarul Ciprian Ciucu l-a acuzat săptămâna trecută, dar și luni, pe primarul Nicușor Dan că blochează proiectul de lărgire a străzii Valea Largă deoarece de câteva luni nu emite avizul de defrișare pentru cei 400 de arbori de pe margine, care trebuie tăiați pentru executarea lucrărilor.

Strada Valea LargaFoto: Google Maps
  • „Am analizat cu atenție solicitarea Primăriei Sector 6 pentru avizarea defrișării celor 400 de copaci de pe strada Valea Largă și am decis că o parte dintre arbori pot fi salvați prin transplantare.
  • Vorbim despre copaci sănătoși și tineri, al căror trunchi nu depășește diametrul de 25 de centimetri și care pot fi plantați în altă parte. Aștept propunerile specialiștilor din Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei pentru refacerea avizului.
  • Înțeleg necesitatea lucrării publice și susțin realizarea ei, însă într-un oraș sufocat de trafic și poluare, fiecare sursă de oxigen contează”, este punctul de vedere transmis de primarul general, Nicușor Dan, la solicitarea HotNews.ro.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, l-a acuzat încă de săptămâna trecută pe primarul general, Nicușor Dan, că blochează lucrările de lărgire a străzii Valea Largă din cauza faptului că nu a emis de câteva luni avizul de defrișare pentru cei 400 de copaci de pe marginea drumului. Ciucu a declarat că în condițiile în care Nicușor Dan nu dă avizul, are două opțiuni: renunță la lucrare sau taie copacii fără aviz și plătește amenda.

  • „O spun din capul locului, acesta NU este un atac la domnul Primar General, Nicușor Dan. Apelul public (...) este doar ultima pârghie pe care o am pentru a putea executa lucrările la drumul Valea Largă.
  • Am muncit mult. Doi ani, am muncit enorm pentru a ajunge aici unde suntem: să executăm această arteră, cu două benzi pe sens, cu piste de biciclete, cu trotuare largi și cu toate utilitățile. Ea va degreva Prelungirea Ghencea, pe care o va conecta cu Bulevardul Timișoara.
  • În acest moment trebuie ca Apa Nova să lucreze la canalizare și este blocată. Ei intenținează chiar să mute echipa de muncitori de acolo pentru că nu mai au front de lucru.
  • Am depus în noiembrie 2022 cererea de avizare defrișărilor de către PMB, inventarierea fiecărui copac în parte (specie, dimensiuni etc);
  • Nu am primit nici până acum de la PMB avizul de defrișare”, a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

Acesta spune că în lipsa avizului de defrișare, are două opțiuni.

  • „În lipsa acestui aviz, care presupune defrișarea a ccc. 400 de copaci, și pentru fiecare copac ÎMI ASUM PLANTAREA A ÎNCĂ 10 COPACI în compensare, am două opțiuni:
  • 1. Nu mai facem lucrările și,
  • 2. Îmi asum o amendă destul de mare, pe care dacă o voi lua în nume personal, nu știu dacă mi-o permit.
  • În acest moment, tind să îmi asum amenda pe care domnul Primar General mi-o va da, dar rămân cu conștiința împăcată că am făcut tot ce ține de mine ca să scot cartierul Brâncuși și Prelungirea Ghencea, parțial, din mizerie”, a mai scris Ciucu.

Primarul Sectorului 6 spune că mai așteaptă avizul o săptămână.

„Mai rămâne și varianta ca totuși, să primim săptămâna aceasta avizul de defrișare care a fost temeinic întocmit, care a trecut de toate departamentele din PMB și care se află de mai mult timp pe biroul domnului Primar General. Am făcut tot ce a ținut de mine și pe căi formale și pe căi informale, politice. Avizul nu vine”, a mai scris Ciucu.

Luni, primarul Ciprian Ciucu a susținut o conferință de presă pe strada Valea Largă în care a acuzat din nou că primarul general blochează proiectul.

  • „Deși proiectul ne-a costat pana acum (inclusiv exproprieri) zeci de milioane de lei, deși firma care lucrează la utilități ESTE DEJA ÎN TEREN și a lucrat parțial, deși am parcurs TOȚI PAȘII LEGALI corect, deși oamenii din zonă sunt cu noroiul la genunchi, deși acesta arteră ar degreva parțial traficul infernal din Prelungirea Ghencea, deși am făcut nenumărtate demersuri administrative dar și politice... Fără niciun răspuns clar, fără nicio justificare, Primarul General nu emite avizul, blocând astfel proiectul.
  • Răspunsul Primăriei Generale, dat unei televiziuni, este insultător: “Solicitarea se află în analiza Primarului General”. Acum?? În ceasul al 13-lea, dupa ce se lucreaza deja la sistemul de apa-canal??? Precizez că avizul a trecut toate etapele interne din PMB după ce de peste 6 luni ne-au tocat cu tot felul de clarificări aberante. Deci, avizul a trecut de Direcția de Mediu din PMB și se află la Cabinetul Primarului General.
  • Aceste poziții publice, aceste explicații sunt ultima pârghie pe care o am și au un singur scop: deblocarea proiectului. Nu mă interesează alte chestiuni și interpretări politice”, a spus primarul Ciprian Ciucu.

Acesta spune că va planta în compensare 1.200 de arbori pentru cei 400 tăiați.

„Proiectul drumului Valea Largă, cu două benzi pe sens, utilități, piste de biciclete, gândit să civilizeze zona și să mai degreveze bd. Prelungirea Ghencea, PREVEDE PLANTAREA a 1.200 de arbori!! S-ar defrișa mai puțin de 400 și s-ar planta de 3 ori mai mulți, de o calitate dendrologică mult superioară. Mi-am asumat public să plantăm mai mult decât prevede proiectul: 10 arbori pentru fiecare copac defrișat. Deci, de 10 ori mai mult, nu doar de 3 ori mai mult. Și cu asta închid orice discuție legată de copaci”, a mai spus Ciucu.

Lucrările de lărgire a Străzii Valea Largă erau programate să înceapă anul trecut, însă au intervenit mai multe blocaje.

  • „Am făcut cam tot ce era omenește posibil ca să începem lucrările. Suntem în stadii foarte avansate. Pentru Valea Largă am făcut studiul de prefezabilitate, de fezabilitate, care spune pe unde să facem exproprierile. După care a trebuit să facem exproprierile. Am stat foarte mult după PMB pentru aceste exproprieri.
  • Da, în fine, am ajuns acolo. Am stat pe capul Apa Nova ca să facă proiectarea și aici a dura foarte mult, ei au partea de apă canal. Avem deja contractele și tot ce ne trebuie, așteptăm ca Apa Nova să facă lucrările, apoi începem și noi.
  • Dar Apa Nova nu poate avansa deoarece trebuie să defrișăm circa 400 de copaci și domnul primar general nu ne-a dat încă avizul de defrișare, dar a zis că ni-l dă”, a declarat primarul Ciprian Ciucu, la finalul anului trecut, pentru HotNews.ro.

Proiectul prevede lărgirea străzii la 4 benzi de circulație cu trotuare și piste pentru biciclete. Costurile investiției sunt estimate la 55 milioane lei din care 33 milioane lei - exproprierile. Termenul de execuție estimat este de 12 luni. Acest drum va prelua o parte din traficul de pe Bd. Prelungirea Ghencea și îl va descărca în Bd. Timişoara (și invers) și va degreva foarte mult str. Valea Oltului care este foarte aglomerată.