Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că măsura blocării drumului locuitorilor din cartierul Greenfield este "greşită" şi solicită deblocarea acestuia.

Zona Pădurii BăneasaFoto: AGERPRES

"Înţeleg că astăzi Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul", scrie Armand sâmbătă, pe Facebook.

Romsilva dă vina pe Primărie

În replică, Romsilva precizează că măsura închiderii drumului este strict legală, drumul respectiv fiind format din trei porţiuni, din care două de drum forestier unde accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis.

Romsilva susține că a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.

„Aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se dau la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, menţionează Romsilva.

Scandal si acum cinci ani

Acest drum s-a mai aflat în centrul unul scandal în urmă cu cinci ani.

În august 2017, într-o scrisoare adresată pe Facebook locuitorilor din cartierul Greenfield, Clotilde Armand, la acea vreme consilier local, preciza că avizele necesare redeschiderii drumului prin Pădurea Băneasa ridică numeroase probleme juridice, la acel moment Romsilva atrăgând atenţia că există o porţiune de drum pe care Codul Silvic interzice accesul public, iar închiderea drumului forestier este de altfel consecinţa unei decizii judecătoreşti.

Ea îl acuza pe edilul de atunci al Sectorului 1, căruia îi fusese transferată problema, că a venit după 2 luni cu un proiect de hotărâre fără a transmite consilierilor întreaga documentaţie şi nu admite nici o amânare a votului. ”USR devine prin toate aceste manevre ţapul ispăşitor al întregii situaţii”, afirma Armand.

”Înţeleg dificultăţile cu care se confruntă locuitorii cartierului Greenfiled. Aceştia nu sunt o maşinărie de vot şi vreau să fac un apel la civismul fiecăruia. Avem nevoie să dezvoltăm o strategie urbană pentru acest cartier care să răspundă necesitaţilor proprii fără să dăuneze unei viziuni de dezvoltare durabilă a oraşului în care trăim cu toţii. Presiunea noastră trebuie să fie comună asupra autorităţilor pentru a urgenta stabilirea şi punerea în aplicare a unei soluţii. Greenfield trebuie să devină un exemplu prin care să demonstrăm că investitori, cetăţeni şi oameni politici pot găsi o soluţie spre binele comun”, scria ea în urmă cu mai mult de cinci ani.