Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei în Piața Constituției a avut peste 900.000 de vizitatori, în timp ce Târgul de Crăciun organizat de Primăria Sectorului 6, în parteneriat cu Untold Universe, a avut peste 1 milion de vizitatori, conform celor două instituții. Pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției municipalitatea a plătit circa 5 milioane lei, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. Din această sumă, circa 1 milion de lei este acoperit din taxele și tarifele plătite de agenții economici care au închiriat căsuțele.

Targ de Craciun Sectorul 6 -7Foto: Hotnews

Primăria Sectorului 6 nu a plătit nimic pentru organizarea târgului din Parcul Drumul Taberei, doar a pus la dispoziție cuva lacului pentru organizarea evenimentului de către Untold Universe. Modul în care a fost aleasă firma care a organizat târgul a stârnit însă controverse. De asemenea, mai multe persoane s-au întrebat dacă este potrivit ca un eveniment de asemenea anvergură să fie organizat în parc. Și anul trecut târgul a fost organizat tot în cuva lacului din Parcul Drumul Taberei.

Despre Târgul de Crăciun din Piața Constituției

La Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei în Piața Constituției au venit peste 900.000 de persoane, a anunțat instituția.

  • ”Bucureşti a sărbătorit cea mai frumoasă perioadă a anului cu maraton de colinde şi datini de Crăciun, cu mii de ture în roata panoramică şi carusel, sute de dansuri pe gheaţă la patinoar şi tot atâtea turte dulci, cadouri şi suveniruri cumpărate de la artizani veniţi din toate colţurile ţării la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Cu peste 900.000 de vizitatori în cele cinci săptămâni, Târgul din Piaţa Constituţiei a fost printre cele mai căutate destinaţii ale sărbătorilor de iarnă din Capitală.
  • Pe parcursul celor cinci săptămâni de târg, sute de mii de bucureşteni şi turişti au vizitat tărâmul magic din Piaţa Constituţiei pentru parcul de distracţii, concerte, cumpărături de Crăciun, street food şi, nu în ultimul rând, întâlniri cu Moş Crăciun. Pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, iubitorii fotbalului au urmărit în direct cele 64 de meciuri ale ediţiei, transmise de TVR, şi au scandat şi aplaudat în număr mare finala dintre echipele Argentinei şi Franţei din 18 decembrie”, a comunicat Primăria Capitalei la închiderea târgului.

Târgul de Crăciun din Piața Constituției a fost organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS și CREART, 3 instituții din subordine, și costurile sunt distribuite astfel:

  • Bugetul asigurat de ARCUB pentru organizarea Târgului de Crăciun este în valoare de 1.818.905 lei din care 1.368.905 lei asigurat de la bugetul local și 450.000 lei din venituri proprii.
  • Bugetul asigurat de PROEDUS pentru organizarea Târgului de Crăciun: 1.835.142 lei din care 1.635.142 lei asigurat de la bugetul local și 200.000 lei din venituri proprii.
  • Bugetul asigurat CREART este în valoare de 1.345.000 lei, din care, venituri proprii obținute de instituție din încasarea tarifelor și taxelor de participare aferente zonei de târg operate în valoare totală de 1.009.913 lei.

Târgul de Crăciun din Piața Constituției a fost deschis în perioada 20 noiembrie - 26 decembrie. Printre atracțiile târgului s-au numărat: căsuțe din lemn cu produse realizate de meșteșugari, artiști plastici și artizani, mâncare tradițională, parc de distracții cu patinoar, carusel, roată panoramică, concerte, spectacole de weekend, street food, zone destinate activităților pentru copii.

Despre Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei

La Târgul de Crăciun organizat de Primăria Sectorului 6 în parteneriat cu organizatorii Untold au venit peste 1 milioan de persoane, potrivit datelor transmise de Primăria Sectorului 6 după închiderea târgului.

  • ”Timp de 33 de zile, ,,West Side Christmas Market’’, organizat de UNTOLD Universe, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, a fost Târgul de Crăciun preferat al tuturor românilor. Nu mai puțin de 1 milion de persoane l-au vizitat și s-au plimbat prin Parcul Drumul Taberei.
  • Târgul de Crăciun din Sectorul 6 a fost principala atracție din Capitală. Sosiți din tot orașul, dar și din alte zone ale țării, vizitatorii s-au bucurat de concerte, de atracțiile puse la dispoziție, de luminițe, dar și de bucatele delicioase. Într-un sondaj realizat pe site-ul observatornews.ro, ,,West Side Christmas Market’’ a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, din 2022.
  • Top-ul a fost realizat având la bază peste 10.000 de voturi ale românilor din întreaga țară.Competiția a inclus cele mai căutate târguri de Crăciun din acest an, organizate în București, Sibiu, Craiova, Iași, Timișoara, Brașov și Cluj”, a transmis Primăria Sectorului 6.

Târgul s-a desfășurat în perioada 25 noiembrie - 27 decembrie, iar principalele atracții au fost: concertele, focurile de artificii, roata panoramică cu peste un milion de luminițe, caruselul, patinoarul și cea mai mare perdea decorativă de lumini din România, potrivit organizatorilor.

Perdeaua de lumini a avut o lungime de peste 100 m și a fost suspendată la o înălțime de până la 50 m. Pentru realizarea ei, organizatorii au lucrat cu o companie internațională care operează astfel de instalații în locații emblematice din lume, printre care și Rockefeller Center din New York.

Târgul de Crăciun a fost organizat de grupul de firme care organizează festivalurile Untold și Neversea. Cum au ajuns aceste firme să organizeze evenimentul? Primarul Ciprian Ciucu a declarat pentru HotNews.ro, după deschiderea târgului, că aceștia au depus vara trecută o cerere de ocupare a cuvei lacului, cerere care a fost aprobată. Primăria Sectorului 6 primește 50.000 de euro pentru ocuparea cuvei lacului, practic taxa de ocupare a domeniului public, tariful pe mp fiind stabilit de Consiliul General, pentru terenurile din domeniul public.

Întrebat de ce nu a făcut o procedură de achiziție pentru organizarea târgului, ca să se înscrie mai multe firme, poate să vină cineva cu o ofertă mai bună, primarul spune că avea deja această ofertă. Citește aici mai mult.

Organizatorii târgului își recuperează banii din sponsorizări și închirierea căsuțelor.

Luminițele din parc nu au făcut obiectul parteneriatului, ele fiind închiriate de Primăria Sectorului 6 de la firma Flash Lighting Services S, valoarea contractului fiind de 830.000 lei.