Mai multe porțiuni din gazonul plantat de Primăria Sectorului 2 în grădinile blocurilor s-a uscat în această vară. Dacă în primăvară totul era verde și frumos, acum sunt porțiuni arse complet. Majoritatea zonelor au rămas însă verzi, cu ajutorul sistemelor de irigații, și sunt apreciate de locuitori. Întrebarea este însă dacă este rentabil să faci astfel de amenajări în grădinile blocurilor, luând în calcul investiția pentru amenajare, circa 5 milioane lei pe cvartal, apoi cheltuielile pentru apă și întreținere (tuns, înlocuit bucățile degradate).

Gazon curtile blocurilor 6Foto: Hotnews

Primăria Sectorului 2 a început în 2021 să dea jos gardurile de la grădinile blocurilor și să le amenajeze cu plante perene și gazon. Inițiativa a fost apreciată de majoritatea cetățenilor, însă montarea rulourilor de gazon a stârnit controverse, majoritatea celor cu care am vorbit în primăvară fiind de părere că soluția este costisitoare, iar gazonul nu va rezista sub copaci, mai ales vara.

Am fost pe Șoseaua Colentina, unde gazonul a fost montat în primăvară și în zona de vizavi de Gara Obor, unde lucrările de amenajare s-au făcut toamna trecută.În aceste zone am fost și în primăvară, când totul era verde și frumos.

Cum arată însă zona după perioada de vară?

În mare parte iarba a rezistat, este verde și frumoasă, sunt însă și porțiuni unde s-a uscat complet, iar întrebarea este cum va rezista în timp, dacă asta s-a întâmplat după câteva luni.

Cum arată gazonul pus în curțile blocurilor din zona Gării Obor

Cum arată gazonul pus în curțile blocurilor de pe Șoseaua Colentina

Ce spune primarul Sectorului 2

Contactat de Hotnews.ro, primarul Sectorului 2 spune că gazonul stricat este în garanție și va fi schimbat pe cheltuiala firmei care a făcut amenajarea.

  • ”Într-adevăr, cea mai mare parte din gazonul plantat a supraviețuit, o mică parte nu a supraviețuit, dar el se află în garanție.
  • Atunci când a fost contractată firma care a pus acel gazon, aveam prevăzută și această situație, deci el va fi înlocuit în garanție, nu se plătește niciun ban suplimentar. Pe contractul deja existent va fi înlocuit”, a explicat primarul.

În anumite părți, gazonul s-a uscat fiindcă sistemele de irigații s-au stricat, în alte părți de la umbra copacilor, iar în altele a fost distrus.

Primarul Radu Mihaiu susține că va continua proiectul:

  • ”Vrem să mergem mai departe cu amenajările. Acum facem lucrări pe Șoseaua Colentina, pe partea stângă cum mergi spre Doamna Ghica, în zona Ștefan cel Mare și în zona Delfinului.
  • Punem și sisteme de irigații pentru că altfel gazonul nu rezistă în anotimpurile secetoase”.

La cât se ridică investiția

Aceste lucrări de amenajare a curților blocurilor cu gazon și plante perene, plus sisteme de irigații costă circa 5 milioane de lei pe cvartal, în Sectorul 2 fiind 48 de cvartale. Dacă se vor face astfel de lucrări în toate, asta înseamnă o investiție de peste 200 milioane lei.

Dincolo de investiția în amenajarea în sine, mai sunt și cheltuielile cu apa necesară udării gazonului.

Potrivit datelor transmise de Primăria Sectorului 2 la solicitarea HotNews.ro, în 2021 instituția a plătit pentru sistemele de irigații automate, facturi la apă de circa 940.000 lei. În 2022, în primele 6 luni, 363.000 lei. În Sectorul 2 sunt 174 de locații cu sisteme automate de irigații, parcuri și în principal grădinile blocurilor reamenajate.

Întrebat dacă în contextul în care apa devine din ce în ce mai scumpă, iar din cauza secetei au fost și zone unde a fost raționalizată, soluția cu sistemele de irigații și gazon în curtea blocurilor este una sustenabilă, primarul spune că da.

”În perioada de caniculă este și recomandat să stropești, să ai fântâni arteziene. Din ce am vorbit până acum cu specialiștii, nu este o problemă semnificativă cu apa în această zonă. Dacă va fi o problemă semnificativă cu apa, vom lua o decizie la acel moment”, a explicat Radu Mihaiu.

Primăria Sectorului 2 a început toamna trecută să dea jos gardurile de la grădinile blocurilor și să reamenajeze spațiile verzi. Dacă asociațiile de proprietari cer garduri, sunt puse garduri vii. În curtea blocului se pune sistem de irigații și plante perene. Au fost amenajate grădinile blocurilor din zona Gara Obor - Obor (între bulevardul Gării Obor, Ferdinand, Baicului), zona Marcu Armașu (între Șoseaua Pantelimon și Șoseaua Vergului), în Floreasca pe strada Bach 1A, zona Județului, Aleea Circului și zona adiacentă.

În 2022, Primăria Sectorului 2 amenajează curțile blocurilor din următoarele zone:

  • pe Șoseaua Colentina între străzile Olimp și Teiul Doamnei
  • pe Șoseaua Colentina între străzile Calimachi și Silvia
  • pe Șoseaua Stefan cel Mare
  • Alexandru cel Bun
  • Teiul Doamnei până în Doamna Ghica
  • strada Costache Conachi

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că în felul acesta spațiile verzi sunt redate oamenilor, este mai curat, deoarece mizeria poate fi scoasă mai ușor de cei de la salubritate, iar până acum, unde au fost făcute astfel de amenajări, aproape peste tot s-a păstrat foarte bine. Acolo unde asociațiile de proprietari insistă, gardul metalic este înlocuit cu gard viu sau dacă deja este gard viu, acesta este păstrat și completat.