Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi seară, că a predat DNA documente legate de resurse umane, semnând procesul verbal de predare în calitate de conducător al instituţiei. „Nu e ceva ieşit din comun”, afirmă Nicuşor Dan, relatând că prima dată i-a fost mai greu la percheziţii, când a fost sunat de Poliţie la 6 dimineaţa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicuşor Dan a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, despre percheziţiile DNA de la sediul instituţiei şi a afirmat:

„Nu e ceva ieşit din comun, au mai fost descinderi ale Parchetelor. În urmă cu câteva luni a fost ceva legat de urbanism, au ridicat acte. Azi au fost legat de resurse umane. E normal, am prezentat toate actele. Eu am fost... aşa se întâmplă... prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”.

Nicuşor Dan a precizat că singura sa implicare a fost că a trebuit să semneze în calitate de şef al instituţiei.

„Eu, ca şef al instituţiei, a trebuit să semnez că dăm toate actele astea - pe care le-am şi dat - tocmai am semnat procesul verbal. Sunt nişte acte care ţin de resurse umane”, a mai declarat primarul general.

Procurorii DNA au descins, joi dimineață, la Primăria Capitalei pentru a ridica documente într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2020-2021.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că percheziții au avut loc atât la Primăria Capitalei, cât și la Direcția generală de arhitectură, peisagistică și monumente de for public și la Administrația municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc sesmic.

Anunțul oficial al DNA:

  • „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2020 - 2021.
  • În cursul zilei de 20 ianuarie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la 3 instituții publice situate în municipiul București.
  • În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Reacția lui Nicușor Dan

În conferința de presă în care a reacționat față de greva STB, Nicușor Dan a spus, răspunzând unei întrebări, că anchetatorii au mers și în biroul său, în calitate de coordonator al instituției, anunțându-l că au mandat pentru a ridica documente.

El a mai afirmat că dosarul ar fi legat de resurse umane, dar că nu știe foarte clar și că urmează să discute cu procurorii:

”Au venit la mine la birou, au spus că trebuie să facă o percheziţie. Le-am spus că trebuie să plec la o conferinţă de presă.

Mi-au spus ceva de resurse umane, dar pentru că pregăteam lucrurile pe care urma să vi le spun, o să discut cu ei când mă întorc.

Au venit la mine, eu fiind şeful instituţiei, ca să îmi spună că au mandat de a ridica documente şi le-am spus, <>”.