Cu cât vor plăti mai mult în această iarnă cetățenii racordați la sistemele centralizate pentru apă caldă și căldură

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 17:32 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer rece
Foto: Hotnews
Cetățenii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire din marile orașe, în această iarnă ar putea plăti aproape dublu pentru apă caldă și căldură, dacă primăriile și Guvernul nu intervin prin ajutoare și subvenții. Concret, din cauza creșterii prețului la gaze, prețul gigacaloriei va crește cu 50-60%, au declarat primarii din marile orașe din România, contactați de HotNews.ro.

Fiecare municipalitate va decide dacă subvenționează această creștere de tarif sau ea este suportată de populație. Trendul este să se împartă majorarea între primărie și cetățean, după cum ne-au declarat primarii din Iași și Oradea, dar și așa, de exemplu la Iași, factura la încălzire ar urma să crească de la 500 de lei, la aproape 700 de lei/lună pentru un apartament de două camere.

Prețul pe care îl vor plăti cetățenii la gigacalorie se va stabili exact după ce ANRE va aviza pentru fiecare oraș prețul de producere, iar acesta va fi aprobat în Consiliile locale. Apoi, fiecare primărie va stabili cât va subvenționa din această creștere. Primarii au cerut și ajutor de la Guvern, anunțând că subvenția pe care ar trebui să o plătească este extrem de mare, iar în anumite orașe, cum este Timișoara, valoarea subvenției nu mai poate fi crescută, fiindcă s-a atins plafonul maxim. Situația se va clarifica undeva în luna noiembrie.


București, creștere de circa 20% la gigacalorieÎn prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie, primarul general Nicușor Dan a declarat că prețul gigacaloriei ar putea crește cu circa 20% în această iarnă, în contextul majorării prețului la gaze, asta înseamnă aproape 600 lei pe gigacalorie.

Municipalitatea are posibilitatea de a subvenționa această creștere, însă depinde de condițiile din contractul semnat de municipalitate cu Comisia Europeană pentru reabilitarea a 210 km de rețea din bani europeni, și care nu ar permite subvenționarea la infinit, a spus primarul general.

”Este o discuție complicată. Până în acest moment s-a încheiat discuția între Romgaz și ELCEN. Există un preț cu care ELCEN achiziționează. După aceea ELCEN va propune către ANRE un tarif. ANRE va trebui să-l aprobe. O să vedem dacă Guvernul va interveni pe preț, fie pe gaz, fie pe o subvenționare generală la nivel de gigacalorie. După ce vom avea toate aceste informații, decizia ve veni la CGMB. Acum subvenționăm 2/3 din prețul gigacaloriei, mai avem și contractul cu CE pentru realizarea a 210 km de rețea care ne limitează posibilitatea de a subvenționa la infinit prețul gigacaloriei, deci este o situație complicată, vom lua o decizie la finalul lunii octombrie. Din datele de acum va fi o creștere a prețului la gigacalorie cu circa 20%, date la ochi. O să vedem în ce măsură Guvernul vrea să facă o subvenționare și în funcție de asta nu este o imposibilitate financiară a municipalității de a ridica subvenția, numai că trebuie să ne uităm dacă ne mai permite contractul cu CE să mai creștem subvenția”, a explicat Nicușor Dan.

Fără subvenție, prețul la populație ar crește cu 80%


La o creștere de 20%, dacă aceasta nu va fi subvenționată, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va crește cu aproape 100 lei, circa 80%, de la 164 lei la circa 264 lei. La un consum de două gigacalorii/apartament de două camere/lună asta înseamnă undeva la peste 500 lei.

Iași - Primăria vrea să subvenționeze jumătate din creștere


Primarul Mihai Chirica a declarat pentru HotNews.ro că în această iarnă, la Iași, gigacaloria va ajunge undeva la 600 de lei, deci va fi o creștere cu aproximativ 215 lei.
”Gigacaloria pentru iarna pe care o parcurgem se va duce spre 600 de lei cu tot cu TVA. Acum este 140 lei subvenție, 245 plătește populația, deci 385 cu TVA și creșterea va fi până în jur de 600 lei, asta înseamnă încă 215 lei. Prognozăm creșterea gigacaloriei având în vedere prețul la gazele naturale, fiindcă la cărbune încă nu avem probleme. Deci o medie de peste 60% a creșterii la gigacalorie din care noi ne vom asuma prin subvenție o parte din această creștere, adăugând la cât subvenționăm deja, iar restul va fi plătit de utilizator”, a explicat Chirica.

700 lei pe lună pentru un apartament de două camere


Primarul spune că Primăria va subvenționa jumătate din această creștere.
”Propunerea noastră va fi să subvenționăm jumătate din creștere, așa este corect față de consumatorii noștri loiali, să suportăm împreună creșterea tarifului la energia termică. Practic ei ar ajunge în jur de 345 lei, iar noi 239,8 lei, ceea ce ar fi rezonabil și pentru ei și pentru noi. Pentru un apartament de două camere asta ar însemna o creștere cam cu 200 de lei pe lună. În medie, un apartament cu două camere are un consum mediu lunar pe perioadă de iarnă în jur de 2, 2,5 gcal pe lună, depinde cum își gestionează fiecare, unora le place să stea la 24 de grade, noi nu recomandăm mai mult de 21 de grade. Asta înseamnă că va crește de la 500 de lei, la aproape 700 de lei/lună”, a explicat Chirica.

Acesta spune că persoanele cu venituri reduse primesc și vor primi ajutor.
”Prețul la gigacalorie se va plăti pe măsura veniturilor, intră și compensare pe energie și subvenția de la stat pe energie. La un venit mai mic de 280 lei net/persoană, deja subvenția este de 100%, după care la fiecare creștere de 180 lei intervine o reducere de câte 10% a subvenției, deci plătesc 90%, 80%, 70% din preț și așa mai departe până la 1583 lei pe persoană, respectiv 2053 lei/lună pe persoanele singure”, a mais pus primarul.

Clujul nu dă o estimare deocamdată


La Cluj-Napoca prețul la gigacalorie este de 450 lei, dintre care 213 lei subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca. Viceprimarul Dan Tarcea spune că va crește prețul, dar nu a dat cifre.

”Gigacaloria la Cluj-Napoca nu a crescut din anul 2018, atunci a fost ultima creștere. În acest moment este la 450 lei, dintre care 213 lei este subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca, undeva la 40%. Prețul gazului a crescut foarte mult. Așteptăm să vedem care sunt datele finale propuse de către Guvern și pentru consumatorul vulnerabil și pe celelalte componente și de plafonarea prețului la gaze și la energie electrică. După ce avem toate aceste date și se stabilește prețul la gigacalorie vom lua decizia dacă creștem subvenția sau nu, cu cât. Trebuie să găsim un echilibru. Toți cetățenii din Cluj-Napoca sunt egali în drepturi, și cei care au centrale de apartament și cei care sunt conectați la rețeaua de termoficare, de aceea așteptăm toate variantele Guvernului, facem analiza și vom ști exact valoarea subvenției pe care o vom aplica în continuare”, a explicat acesta.

”Un apartament cu două camere folosește 6,3 gigacalorii/an asta însemnând apă caldă și căldură. Prețul la gaz, la gigacalorie a crescut foarte mult la nivel european. Dacă în 2019 prețul era de 20 de euro/MWh, acum prețul a ajuns la Bursa din Viena peste 100 de euro/MWh, a crescut de 5 ori, o creștere fantastică, și nu discutăm de creștere doar în România ci la nivelul întregii Uniuni Europene. Vedem care sunt soluțiile și de la Uniunea Europeană, fiindcă una este să crești prețul la un salariu de 1500 de euro și să crească cu 200-300 de euro și alta să crească prețurile așa când tu ai 500 de euro pe lună”, a mai explicat Tarcea.


Oradea - prețul pe gigacalorie ar putea crește cu 50%Prețul pe gigacalorie la Oradea este de 335 lei, iar subvenția acordată de Primărie este de circa 51 lei, iar populația plătește 284 lei. Primarul orașului, Florin Birta, a declarat pentru HotNews.ro că estimează o creștere cu 50%.

”În acest moment, ca să facem o comparație, noi anul trecut achiziționam gazul cu 80-100 de lei MW. În această perioadă gazul se achiziționează cu 450-500 lei MW, deci este o creștere de patru, cinci ori a prețului gazului. Fără să vrem, dar este imperios necesar, va crește prețul gigacaloriei. Nu știm în acest moment cu cât. Așteptăm o decizie a ANRE pentru a stabili prețul general al gigacaloriei, urmând apoi să se facă o analiză pe fiecare municipiu în parte. Dar eu estimez în prima fază o creștere de circa 50% a prețului gigacaloriei se va impune”, a explicat Birta.

Primarul spune că orașul ar putea crește subvenția, astfel încât să împartă cu cetățenii majorarea de tarif.

”Va trebui să luăm o decizie dacă va crește subvenția, dacă această creștere o vor suporta cetățenii sau vom împărți între primărie și cetățean această majorare. Mai există o variantă. Chiar la începutul acestei săptămâni am avut o întâlnire cu primarii de orașe, de municipii care au sistem centralizat de încălzire cu Guvernul și cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi o soluție să vină în sprijinul acestor municipalități prin alocarea unor sume din fondul de rezervă a Guvernului care să acopere aceste diferențe de prețuri. Deocamdată totul este relativ. Cu siguranță o creștere a prețului la gigacalorie va exista, dar nu se știe de unde va fi suportată aceasta, din bugetul local, din bugetul național sau transferată către consumatorul final. Aici este o chestiune relativă. Cu cât subvenționezi mai mult, cu atât îți reduci bugetul de investiții. Noi avem o singură deviză, investiții egal dezvoltare. Dacă vom subvenționa în totalitate, pentru că s-ar putea să avem capacitatea financiară să o facem, atunci ne reducem și mai drastic bugetul de investiții, urmând să reducem toate investițiile pe care trebuie să le începem anul viitor. Vom face un calcul și vom vedea. Dacă nu va veni acest ajutor de la Guvernul României pentru a acoperi această diferență de creștere de preț, probabil vom impărți această creștere între primărie și cetățean”, a explicat Birta.


Timișoara - dacă nu se intervine, prețul la populație ar putea fi de 3 ori mai mare


Consiliul de Administraţie al Colterm, furnizorul de apă caldă și căldură din Timișoara, cere ANRE și Consiliului Local majorarea prețului la gigacalorie la 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenţia acordată de Primăria Municipiului Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, preţul local al energiei termice facturată populaţiei ar trebui să crească de aproape trei ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.

"Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de trei ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara", afirmă Dominic Fritz, în comunicatul remis, vineri, presei.

Buzău, propunere de creștere moderată a prețului la populație


Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, Buzăul este singurul oraș pentru care ANRE a avizat deocamdată majorarea prețului la gigacalorie. Producătorul și furnizorul local, RAM TERMO VERDE S.R.L, a cerut în luna septembrie Consiliului local majorarea prețului local pentru energia termică furnizată din rețeaua de transport pentru populație la 828,19 lei/Gcal, exclusiv TVA, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică.

”Se aprobă prețul local pentru energia termică furnizată din rețeaua de distribuție a SACET Buzău pentru populație de 739,36 lei/Gcal, exclusiv TVA”, se mai arată în proiect.

Potrivit sursei citate, Primăria ar urma să subvenționeze însă o bună parte din tarif.

”Se aprobă preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei de 377,27 lei/Gcal, exclusiv TVA, furnizată populaţiei din municipiul Buzău prin sisteme centralizate, în scopul încălzirii locuinţelor şi al preparării apei calde menajere”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe site-ul instituției.


Iarna trecută, prețul local pentru energia termică furnizată din rețeaua de distribuție a SACET Buzău era de 487,30 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei de 250 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Tulcea propunere de creștere a prețului la gigacalorie de la 560 la 850 lei


Preţul de producţie al căldurii furnizată în sistem centralizat în municipiul Tulcea va creşte de la 560 de lei pe gigacalorie, cât este în prezent, la 850 de lei pe gigacalorie, a declarat pe 29 septembrie, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie. Propunerea de majorare a preţului a fost transmisă Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Preţul gigacaloriei creşte ca urmare a faptului că preţul energiei electrice a crescut cu 15%, iar cel al gazului cu circa 30%. Asta duce ca preţul gigacaloriei, grosso-modo, să ajungă la circa 800 de lei anul acesta. Noi am trimis preţul la ANRE, iar propunerea a fost de circa 850 de lei pe gigacalorie", a declarat primarul Ştefan Ilie, potrivit Agerpres.
Autoritatea locală doreşte să subvenţioneze gigacaloria, astfel încât populaţia să plătească 50% din preţul căldurii.

"Noi am solicitat (autorităţilor naţionale, n.red.) 20 de milioane de lei doar pentru subvenţia Energoterm SA (societatea care furnizează agentul termic, n.red.). Nu ştim dacă vom primi aceşti bani. Din bugetul local, noi avem patru milioane de lei pentru subvenţie", a mai spus primarul Ştefan Ilie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14539 vizualizari

 • 0 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 18:04)

  [anonim]

  • +12 (12 voturi)    
   la fel de corect (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 21:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa dea drumul la debransari si sa se spele pe cap cu radetul. De ce tine lumea captiva intr-un sistem falimentar si capusat?
  • -2 (2 voturi)    
   Ce relevata are? (Duminică, 24 octombrie 2021, 12:35)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui

   Poate ca ia dreptate, dar nu conteaza, daca Nicushor ar zice asta, in picosecunda urmatoare ar deveni FOSTUL PRIMAR, oamenii ar iesi in strada sa-l dea jos si sa o repuna in functie pe Fierea, care ne da Gigacaloria gratuita!
 • +2 (26 voturi)    
  Demolarea controlata continua (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 18:07)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Pandemia naste criza care la randul ei naste razboi. Europa progresista nu prea are multe sanse.
  • +2 (4 voturi)    
   Fostul si actualul prim ministru mitu (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 20:47)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   ne-a spus sa suportam cu stocism. Ce nu ne-a spus este ca ei au luat spagile prin ANRE de la furnizori iar prostii platitori de taxe si impozite trebuie sa indure din nou hotiile politicienilor.
   Traiasca usele n+1!
 • -3 (31 voturi)    
  La cat de mult lauda astia vaccinu (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 18:27)

  winston_smith [utilizator]

  Ar trebuie sa tina si de cald…
 • -11 (25 voturi)    
  Eu nu vreau ca nevaccinatii sa aiba caldura! (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 19:24)

  MTTRN [utilizator]

  Oricum nu merita caldura cineva care a votat impotriva marelui mucusor dan!
 • +10 (12 voturi)    
  Ce surprinzator! (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 19:41)

  Remarque [utilizator]

  "Situația se va clarifica undeva în luna noiembrie" - mi se pare normal ca discutiile abia sa fie initiate, apoi aprobate de vreo 10 alte institutii. Este timp berechet pana la primavara, nu va grabiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu aia-i treaba (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 6:01)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Rușii pe moment încă pompează mult mai puțin, poate pe sfert, cât gaz pompau în alți ani pe vremea asta - aparent au avut undeva ceva avarie mai complicat de remediat - n-au spus ce problemă au. Au spus însă că pe 8 noiembrie o să înceapă să pompeze iar normal. Aia nu va rezolva de azi pe mâine toate problemele, că mii de kilometri de conductă nu se umplu cât ai bate din palme, da' cândva în noiembrie situația va începe să se îmbunătățească.
 • -2 (18 voturi)    
  Trebuie URGENT (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 20:15)

  nick24 [utilizator]

  terminate locuințele de reabilitat termic!
  Astfel necesarul de gigacalorii scade cu 50% pe apartament.
  De la 6 giga la 4 giga pe ap de 2 camere, deci nu va crește factura prea mult.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca izolarea termică e făcută corect, ... (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:36)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   ... consumul de energie termică scade chiar mai mult, poate la o treime sau mai puțin. Aia ar trebui să fie prioritate în toată țara, pentru anul ce vine.
 • -3 (11 voturi)    
  Toti pe care ii stiu (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 20:43)

  Zummm [utilizator]

  De au votat Plicusor Dan au centrala Frumos nu ?Lasa ca are guvernul grija si de ei
  • +1 (7 voturi)    
   Ce aveti frate (Duminică, 24 octombrie 2021, 10:16)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Cu Nicusor? Si eu l am votat, si eu sunt dezamagit, dar sincer acum, cand era Firea aveam caldura? Eu iarna platesc vreo 3-400 de lei caldura.. fara sa primesc mare lucru.
   Sa vii sa spui ca n avem apa calda si caldura din cauza lui Nicusor mi se pare carcoteala sau rea intentie.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e nici cârcoteală nici rea intenție (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:37)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    E doar prostie, în majoritatea cazurilor.
  • 0 (4 voturi)    
   e normal ca l-au votat, nu depind de pomeni! (Duminică, 24 octombrie 2021, 10:52)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   .
 • +1 (7 voturi)    
  Hai mai repede cu încălzirea globală... (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 22:00)

  Nyk1 [utilizator]

  ...că altfel falimentăm!
 • +7 (7 voturi)    
  Bah da' scumpa a mai ajuns Energia (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 22:24)

  Fu Leng [utilizator]

  in Romania, just saying, la cat castiga romanii este foarte scump!!!
  • 0 (0 voturi)    
   N-are nici o legătură ... (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 5:56)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   ... cât câștigă românii cu cât costă gazul. Nu la cât câștigă românii se uită rușii când fac prețul la gaz.
 • -2 (10 voturi)    
  foarte bine (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 23:25)

  cucuveauamov [utilizator]

  romanii merita din plin
  • +3 (11 voturi)    
   Sa inteleg ca tu esti rus? (Duminică, 24 octombrie 2021, 2:24)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Atunci de ce nu iti scrii nick-ul coBa Purpurea?
 • -3 (7 voturi)    
  cu cat vor plati mai mult pomanagiii?! (Duminică, 24 octombrie 2021, 9:42)

  Antenistontel [utilizator]

  toti caloriferistii centralizati sunt de facto asistati social.
  • +2 (8 voturi)    
   Sunt asistat (Duminică, 24 octombrie 2021, 10:17)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Social ca dau 3-400 de lei pe luna fara sa am apa calda si caldura? :)))
   • 0 (4 voturi)    
    da, pentru ca acoperi doar 25% din costuri! (Duminică, 24 octombrie 2021, 10:50)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    o tara intreaga iti acopera diferenta dintre costurile reale si ce se factureaza!
    toti bucurestenii care locuiesc in apartamentul propriu de mai mult de 10 ani si depind de radet, isi merita soarta! din pacate, pe banii altor oameni!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by