​​DEZBATERE PUBLICĂ Primăriile trebuie să strângă toamna frunzele căzute în parcuri și grădini? Folosirea suflantelor trebuie interzisă?

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 14 octombrie 2021, 10:47 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Tineretului, toamna
Foto: Hotnews
Majoritatea primăriilor strâng toamna frunzele căzute în parcuri, pe alei, pe stradă. Uneori chiar și din grădinile blocurilor. Activitatea implică o muncă titanică, iar în cazul în care se folosesc suflantele, acele mașinării cu jet puternic de aer care suflă frunzele ca să fie adunate în grămezi, deserviciul adus mediului este foarte mare din cauza poluării cu praf și a poluării fonice. Soluția ar fi niște aspiratoare care să colecteze frunzele și să aspire totodată praful, însă cel puțin în București nu sunt folosite deocamdată. Sunteți de acord cu folosirea suflantelor și strângerea frunzelor de pe spațiile verzi? Ce se întâmplă cu frunzele colectate din parcuri și ce beneficii/deservicii ar aduce mediului dacă ar fi lăsate pe spațiul verde sau pe trotuar.

În București, majoritatea primăriilor de Sector strâng frunzele căzute în parcuri și pe spațiile verzi. Motivul: a fost plantat gazon, iar dacă frunzele nu sunt curățate, acesta se strică.

"Strângem frunzele pentru că au un aspect urât și ne strică gazonul. Dacă lăsăm frunzele pe iarbă, sufocă gazonul și îl pierdem. După ce le strângem, le ducem și le compostăm, le tranformăm în compost cu care îmbunătățim spațiile verzi", a declarat pentru HotNews.ro primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Pentru strângerea frunzelor, în Sectorul 3 sunt folosite în bună parte suflantele, deși Consiliul Local Sector 3 a dat anul acesta, la inițiativa consilierilor USR-PLUS, o hotărâre prin care folosirea lor este interzisă pe raza administrativă, din cauza faptului că ridică praful și poluează fonic. Hotărârea însă nu este respectată.

"Consiliul a dat această hotărâre fiindcă erau foarte multe plângeri de la cetățeni. Oamenii erau nemulțumiți deoarece veneau foarte devreme cu suflantele, pe la 7 dimineața, în zone rezindențiale și făceau zgomot. Cetățenii mai erau nemulțumiți și de praful generat de ele. În contextul cu pandemia și văzând ce se întâmplă în alte țări, o suflantă de aia e mai poluantă ca un camion mic, așa arăta un test, nu știu dacă s-a mai modificat ceva. Noi am zis să fie interzisă folosirea lor și de către cetățeni și de autorități în zonele populate și să se înlocuiască cu aspiratoare. Am dat hotărârea de Consiliu în aprilie 2021, dar nu este respectată. La momentul acesta primim zeci de plângeri că nimeni nu o respectă. Poliția Locală care este în măsură să amendeze, nu face nimic, degeaba cetățenii fac plângeri", a explicat Eugen Matei, consilier USR-PLUS Sector 3.

---

„Cum să facem curățenie pe sub mașini altfel decât cu suflantele?”


Primarul Robert Negoiță explică de ce le folosește în continuare.

"Folosim suflantele pentru că avem un sistem foarte prost în București, în sensul că nu avem mecanisme și nici obiceiul de a elibera parcările pentru a face curățenie mecanizat cu perie cu aspirație și tot cer Primăriei generale/Consiliului General să reglementeze chestiunea asta pentru că avem nevoie de program de salubritate. În toată lumea civilizată funcționează treaba asta și este absolut necesar să funcționeze și la noi. Adică, noi avem program de curățenie pe care nu îl respectă nimeni, nu avem sancțiuni. Dacă vă duceți la New York, la Paris, la Londra, la Berlin, o să vedeți pe toate străzile program de curățenie. O să scrie miercuri, de la 10 la 12, oprirea interzisă, ca să vină cu periile alea mari cu aspirație și să curățăm. Din cauză că nu avem programul ăsta, noi trebuie să facem curățenie pe sub mașini. Cum să facem curățenie pe sub mașini altfel decât cu suflantele? În parcuri le folosim doar pe iarbă, pe zonele pavate venim cu perii cu aspirație, dar pe iarbă nu avem altă variantă. La fel și pe tartan, nu putem da cu mătura, că îl distrugem. Aspiratoarele acelea nu funcționează, nu sunt eficiente. Dar am fost în Vest, în zone civilizate și am văzut că se folosesc aceste suflante. Atenție, ele trebuie folosite corect. Este adevărat că noi le folosim abuziv pentru că nu avem un sistem funcțional. Ele nu pot fi eliminate în totalitate, este exclus. Consiliul poate aproba orice, poate da o hotărâre să plouă în fiecare marți după amiază, nu îi deranjăm, dar vreau să vină ei să ne arate cum se face și ce se poate face", spune primarul.Faptul că suflantele reprezintă o problemă, cel puțin la nivelul Sectorului, o arată faptul că unul dintre proiectele care au câștigat la concursul de bugetare participativă inițiat de Primăria Sectorului 3 este cel care vizează achiziționarea de aspiratoare pentru înlocuirea suflantelor.

"În urma unei succinte cercetări de piață, am constatat că cel mai ieftin aspirator stradal are o valoare aproximativă de 6.000 lei (TVA inclus), asta înseamnă că potrivit bugetului alocat unui proiect, pot fi achiziționate cel puțin 50 de aspiratoare stradale. Posibil ca prețul să fie obținut la o valoare mai mică, având în vedere achiziția unui număr mare de astfel de obiecte. În secolul 21 când poluarea este la cote maxime, în sectorul 3 se folosesc pentru curățenie suflante de frunze. Aceste suflante nu sunt folosite strict pe spațiul verde ci sunt folosite pe tot spațiul public al sectorului, pe trotuare, pe stradă, pe sub mașini, astfel tot praful nu este spălat, nu este strâns ci este ridicat în atmosferă. Copiii noștri, în special, care au statură mică, la nivelul solului inspiră tot acest praf dar și adulții iar apoi ajungem să suferim de boli respiratorii, de alergii și multe astfel de afecțiuni care au legătură cu poluarea. 75% din europeni trăiesc în mediul urban, primăriile marilor orașe europene se preocupă în permanență de sănătatea cetăților lor, de ce să nu o facă și Primăria sectorului 3 prin încetarea folosirii suflantelor care doar împrăștie praful, cu aspiratoare care chiar colectează praful, adună gunoiul și îl depozitează în condiții ecologice și sănătoase pentru cetățeni", se arată în prezentarea proiectului.

---

Strângerea frunzelor, benefică sau nu?


Și în Sectorul 6 se adună frunzele, uneori inclusiv din grădinile blocurilor, însă nu se folosesc suflantele, ci se greblează.

Primarul Ciprian Ciucu spune că a întrebat peisagiștii de la ADP de ce le strâng, iar aceștia spun că în anumite situații, dacă sunt lăsate, sunt dăunătoare.

"În urmă cu o lună am avut o discuție cu peisagiștii de la ADP, de ce trebuie strânse frunzele din grădini. Din punctul meu de vedere nu sunt inestetice, din contră, și sunt hrănitoare pentru sol. Strângerea, încărcarea în mijloace de transport, transportul și depozitarea frunzelor moarte sunt operațiuni costisitoare. Aceștia mi-au răspuns că în cele mai multe cazuri frunzele pot îmbunătății calitatea solului. Dar în alte cazuri poate dăuna, de exemplu frunzele de nuc .... exces de iod. Pe suprafețele cu gazon neîndepartarea frunzelor duce la dispariția gazonului prin mucegăire. Prin urmare trebuie făcută o selecție a suprafețelor unde se poate interveni prin acțiunea de îndepărtare și unde nu. Din păcate, mulți oameni consideră că stratul de frunze reprezintă gunoi. Noi nu folosim suflante că nu avem", a explicat Ciucu.
---

Cluj-Napoca a renunțat la suflante


În parcurile administrate de Primăria Capitalei, frunzele se strâng mai rar sau deloc deoarece acestea au iarbă, iar frunzele căzute sunt benefice.

Și la Cluj-Napoca se strâng frunzele, însă se folosesc niște mașinuțe care aspiră, de aproximativ 3 ani instituția renunțând la suflante din cauza poluării.

"Noi adunăm frunzele pentru că nu le putem lăsa pe străzi și peste tot. Totuși, parcul nu este pădure, ca să rămână un strat de frunze de 10-15 cm acolo fiindcă putrezesc și strică tot gazonul pe care noi ne-am chinuit să-l ținem de ani de zile verde, am făcut instalații de irigat și am băgat o grămadă de bani acolo. De asta le adunăm. În plus, le suflă vântul peste tot, pe trotuare, pe străzi, înfundă gurile de canalizare, deci clar trebuie să le adunăm. Unde avem pădurea-parc, acolo nu le adună nimeni. Rămân așa, dar în parcuri trebuie să le adunăm fiindcă putrezesc și nu mai pot merge copilașii să se joace. Le adunăm și mecanizat și manual. La noi, la Cluj, de vreo trei ani nu se mai folosesc suflantele. Se folosesc numai mașini cu perii și cu aspiratoare și mașini pe care se montează un tub de aspirat și așa se adună frunzele. Frunzele strânse sunt transformate în compost. Ele nu pot fi depuse la groapa de gunoi. Din grădinile blocurile nu le adunăm noi. Ei le colectează, le stivuiesc într-un loc, iar noi mergem și le ridicăm de acolo", a explicat Dan Tarcea, viceprimarul orașului.


---

Suflantele de frunze - poluante, zgomotoase și ridică praful


Activiștii de mediu spun că primăriile ar trebui să renunțe la suflante fiindcă sunt foarte poluante și fac zgomot.

Octavian Berceanu, activist de mediu, fost comisar șef al Gărzii de Mediu: "Singura provocare este dată de gazon. Dacă vrei să ai un gazon perfect, trebuie să strângi frunzele. În mod normal poți să le strângi și la rădăcinile arborilor și să le lași acolo. Nu trebuie să le pui în saci de plastic și să le duci în alte locuri. Frunzele au rolul lor, se descompun și hrănesc solul. De obicei în zonele cu gazon nu prea sunt arbori, că umbra arborilor nu prea se împacă cu gazonul. Cele mai multe suprafețe cu frunze sunt pe aleile de sub arbori și acolo poți pur și simplu să mături aleea și să duci frunzele pe spațiul verde. În momentul în care dai cu suflantele arunci pe spațiul verde și mucurile de țigară și praful, bucăți de plastic, ambalaje, nu sunt fan al suflantelor. Nu am văzut un articol de lege până acum care să interzică folosirea suflantelor, depinde și de suflantă, fiindcă unele emit niște decibeli pentru limita admisă, pe de altă parte nu e o activitate plăcută pentru cei care se plimbă în parc, miroase a combustibil ars, ridică praful. Aș merge pe alte soluții. Să strângi frunzele din parc și să le duci la groapa de gunoi este o idee proastă.

Dan Trifu, reprezentantul fundației EcoCivica: "Normal, frunzele trebuie să fie un îngrășământ natural, dar vedem că autoritățile recurg toate la aceeași metodă de a strânge frunzele. Poate pe amenajamentul peisagistic floral, de acolo trebuie strânse, dar unde sunt arbori plantați și nu există gazon, ar trebui ca frunzele să fie lăsate acolo și să se transforme în îngrășământ pentru pământul respectiv. Suflantele sunt o problemă, nu suntem de acord cu această metodă de împrăștiere a frunzelor. Problema este că în București avem foarte mult praf și în momentul în care împrăștii frunzele, ridici mult praf, după ce natura și-a făcut treaba și acest praf atmosferic s-a depus și la prima ploaie pătrunde în sol. Le-am explicat autorităților locale de ce trebuie să renunțe la ele. Foarte multe țări europene au renunțat deja la ele".

---

CITEȘTE TU:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21035 vizualizari

 • -12 (32 voturi)    
  cretinism (Joi, 14 octombrie 2021, 10:53)

  IpseAnton [utilizator]

  Aspiratorul nu face la fel de mult zgomot? Am fost prin multe locuri in EU dar bazaconia cu aspiratorul nu exista, toata lumea sufla frunzele si le stringe apoi. Bazaconie bagata sub de cei cafre vind aspirartoare de frunze. Ce faci daca frunzele sunt ude, aspiri si apa din ele? Eu am acasa un dispozitiv care are functie dubla: fie aspira, fie suflu. Face zgomot la fel.
  • 0 (2 voturi)    
   hei (Duminică, 17 octombrie 2021, 15:35)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Stai sa vezi cretinism si mai mare: in California comunista aia au interzis suflantele pe benzina, sunt permise doar cele electrice. Iti dai seama ca o firma de peisagisti nu poate functiona asa, i-ar trebui 30 de baterii pentru o zi de lucru.
 • -8 (26 voturi)    
  A se lua (Joi, 14 octombrie 2021, 10:58)

  autan [utilizator]

  frunzele si a se pune in gropile de pe strazi. O plombare ecologica.
  Cat despre "se ridica praful" sa fim seriosi respiram praf.
  In Romania trebuie sa ai cateo pereche de pantofi pentru fiecare zi.
  • -1 (1 vot)    
   hei (Duminică, 17 octombrie 2021, 15:37)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui autan

   Eu zic ca mai bine ii bagam pe cretinii de ecologisti in gropi.
 • +5 (23 voturi)    
  cunoastere (Joi, 14 octombrie 2021, 11:06)

  Dedalus [utilizator]

  Au pus gazon degeaba. Gazonul nu este pentru parcuri, sunt alte solutii.

  Iodul nu este in exces, ci bietul nuc asa traieste. Lasati-i frunzele in pace!

  Frunzele au rolul lor in formarea litierei, nu doar pentru sol. Este un rol foarte important pentru sanatatea copacilor. Lasati frunzele in pace!

  ===

  In multe locuri s-au plantat specii exotice, tot felul de platani, chiar palmieri in Bucuresti.

  Reveniti va rog dragi primari la castanii si teii copilariei!
  • +4 (22 voturi)    
   Și in plus frunzele ascund căcatul cîinilor. (Joi, 14 octombrie 2021, 11:28)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Că bipezii nu-l adună cu punga.
   • +3 (7 voturi)    
    cap in piatra sau piatra in cap? (Joi, 14 octombrie 2021, 12:35)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Nu mi se pare un motiv serios. Faptul ca il calci direct sau cu o frunza deasupra nu influenteaza mirosul.
  • +8 (26 voturi)    
   Cunoastere (Joi, 14 octombrie 2021, 11:40)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   frunzelede pe strazi infunda in primul rand canalizarile, apoi ne plangem de balti

   Pentru sol sunt ingrasamant in padure unde microclimatul este altul si au timp sa putrezeasca.....

   Iar teii sunt puternic alergeni, foarte multi oameni au probleme
   • +10 (14 voturi)    
    injust (Joi, 14 octombrie 2021, 12:03)

    Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Baltile se formeaza in primul rand de la infrastructura prost facuta inca de acum 12-13 ani si continuata pana in zilele noastre. Gurile de canal , situate la nivel mai inalt decat carosabilul sau guri de canal betonate pe o portiune imensa de bulevard sau strada, borduri a la Negoita si Baluta, amplasate mai sus decat trotuarele si nu in ultimul rand betonificarea oricarui petec de pamant sau copac(tot a la Negoita si Baluta) sunt principalii factori de "baltire". Frunzele sunt hrana ecologica pentru pamant, asa cum legumele cultivate in sol ingrasat cu compost de frunze sunt hrana eco pentru dvs si copiii dvs.
    • +5 (5 voturi)    
     Intradevar, infrastructura e facuta prost (Joi, 14 octombrie 2021, 19:21)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Just2019

     La gurile de scurgere a apei pluviale lipsesc bazinele de decantare.
     Intr-un reportaj de pe o autostrada din Europa de vest arata tocmai acest fapt, muncitori care curatau periodic acele bazine de decantare.
   • +8 (14 voturi)    
    precizari (Joi, 14 octombrie 2021, 12:34)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Frunzele infunda canalizarile pentru ca:

    a) sunt prost proiectate, ar fi trebuit marita capacitatea inca de acum 20 de ani, nu s-a facut nimic desi au existat literalmente sute de milioane de euro pentru asa ceva.
    b) sunt prost intretinute, in ciuda banilor alocati

    ===

    Frunzele nu sunt doar ingrasamant pentru sol, ele formeaz un strat specific - litiera - fara de care arborii nu pot fi sanatosi. Acest lucru e valabil oriunde, nu doar in padure.

    ===

    Daca teii sunt alergeni, platanii se umplu de ganganii puternic piscatoare.
    Alergii sunt la foarte multe, nu inseamna sa eliminam toate sursele de alergeni,
    • +3 (3 voturi)    
     Frunzele si canalizarea (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:30)

     LGP [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Reteaua de canalizare, si asa demult depasita, este adeseori sufocata de muncitorii firmelor de salubrizare care NU ocolesc grilajele de scurgere cand curata rigolele cat si din lipsa cosurilor de decantare, curatate DOAR la nevoie !
   • +1 (3 voturi)    
    cunoastere? (Joi, 14 octombrie 2021, 16:26)

    IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    E alergie la polen, nu la frunze, cunoscatoru' lu' peste prajit!
  • +5 (7 voturi)    
   Corect. (Joi, 14 octombrie 2021, 12:13)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Mare dreptate aveti. O parere avizata. Dar betonificarea si plantarea de specii exotice, exodul de tuia si bonsai la ligheane(care se usuca usor si necesita plantarea altora), reprezinta sursa afacerilor banoase intre primarii si clientela politica. ADP-urile, ALPAD si ce entitati or mai fi castiga bani frumosi din buzunarul nostru, de pe urma acestor afaceri, in detrimentul orasului si al sanatatii noastre.
 • +10 (10 voturi)    
  cand eram elev... (Joi, 14 octombrie 2021, 11:44)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Mergeam cu scoala sa strangem frunzele din parcul IOR...si le strangeam.
  Daca nu va place cum se strang frunzele sa iasa activistii de mediu sa le stranga cu grebla, sa anunte si vin si eu...ce e asa de greu sa muncesti 2-3 ore in aer liber?
  • 0 (2 voturi)    
   hei (Duminică, 17 octombrie 2021, 15:41)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Pai ii plateste cineva pentru asta? NU! Sunt platiti sa dea din gura si sa faca propaganda. Si sa mai ia cateodata o trozneala cum s-a intamplat deunazi cand i-au hartzuit pe aia care taiau paduri LEGAL.
 • +9 (11 voturi)    
  Poluare excesiva (Joi, 14 octombrie 2021, 11:45)

  Just2019 [utilizator]

  Il informez pe d-l Negoita ca frunzele sunt un ingrasamant natural, pentru pamantul sufocat de dumnealui prin betonificare si borduruire. Iar suflantele, lasand la o parte faptul ca polueaza fonic, sunt un factor in plus pentru poluarea aerului si implicit al plamanilor cetatenilor. Ceea ce s-a intamplat inca de pe vremea lui Oprescu, cu defrisarea masiva a spatiilor verzi, cu taierea excesiva a copacilor, cu betonificarea si desertificarea Bucurestiului, este genocid. Interesul pentru deservirea clientelei politice, prin afaceri oneroase, intr-un Bucuresti aflat in infringement pe poluarea aerului ar trebui sa fie subiect de dosare DNA. Iar nepasarea cetatenilor si neimplicarea civica duc la distrugerea iremediabila a orasului(oraselor).
 • +9 (13 voturi)    
  Suflantele sunt o idee proastă. (Joi, 14 octombrie 2021, 12:06)

  asavreau [utilizator]

  Au fost timpuri când frunzele și praful erau aspirate și nu erau condițiile tehnologice de azi. Primarii pot obliga societățile de salubrizare să aspire frunzele și praful, mașinile având dotarea necesară și dacă nu o mai au, să o refacă. Frunzele trebuie aspirate, compactate și depozitate controlat. Eventual transformate în biogaz.
  • -1 (1 vot)    
   ha (Duminică, 17 octombrie 2021, 15:43)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Ah, biogazul. Parca a mai fost un dobitoc care balmajea pe tema asta in anii '80. Sa-ti spun un secret: a sfarsit in fata unui pluton de executie.
 • -8 (14 voturi)    
  Nu e cretinism, (Joi, 14 octombrie 2021, 12:30)

  pleosc [utilizator]

  E mai grav. In capitala in care nu ai locuri la ATI, usr-ul isi pierde timpul cu frunzele din parc.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu ai auzit de vaccinare. (Joi, 14 octombrie 2021, 13:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pleosc

   Unde trăiești bre?!
 • +2 (4 voturi)    
  Chiar de vreo 3 ani, domnule Tarcea? (Joi, 14 octombrie 2021, 17:40)

  Simbad [utilizator]

  ”La noi, la Cluj, de vreo trei ani nu se mai folosesc suflantele” - Dan Tarcea, viceprimarul orașului Cluj-Napoca.
  Păi atunci poate ne spune domnul viceprimar de ce în dimineața zilei de 8 octombrie 2021, la ora 08.00, pe aleile din Parcul Central se împrăștiau frunzele cu suflanta. Eram pe cale să-i zic vreo câteva mânuitorului respectivei unelte, cu care făcea un praf de nedescris, dar a avut bunul simț s-o oprească, atunci când eu și alte persoane am trecut pe lângă el.
 • +4 (4 voturi)    
  Fara gluma (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 5:28)

  gigilu [utilizator]

  sa stiti ca s-au inventat si masini de tocat frunze, nu numai de suflat. Tot cu motorina lucreaza si alea. Motorina verde.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by