Trotuarele de pe bulevarul Decebal, reabilitate de Primăria Sector 3 anul trecut, s-au umplut de terase. Acestea ocupă circa 80% din lățimea spațiului pietonal, astfel că pietonii mai au un mic tunel, între cele două părți ale terasei, pe unde să treacă. Doi oameni abia au loc să treacă în același timp, fiind imposibil să respecte normele de distanțare socială. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, mai mult de jumătate dintre terase sunt amplasate ilegal, fără documentele necesare. Contactat de HotNews.ro, Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a susținut că a autorizat terasele ca să creeze locuri de muncă. Despre cele fără acte, spune că nu are cunoștință.

Bulevardul Decebal 3Foto: Hotnews

  • ”Pe raza municipiului Bucureşti eliberarea autorizaţiilor / avizelor de funcţionare a teraselor este atributul exclusiv al primăriilor de sector.
  • Pe Bulevardul Decebal, ocuparea domeniului public se face în baza avizelor de urbanism emise de către Direcţia Generală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sector 3.
  • Verificările inspectorilor Direcției Generale de Poliție Locală efectuate în zona Bulevardului Decebal au vizat un număr de 23 agenţi comerciali care desfăşoară activităţi de prestări servicii în domeniul alimentaţie publice.
  • În urma controalelor, s-a constatat faptul că zece agenţi economici deţin atât autorizaţii de funcţionare pentru activităţi comerciale, cât şi avize pentru terase sezoniere eliberate de către Primăria Sector 3.
  • În cazul altor 13 societăţi comerciale, inspectorii au constatat că acestea deţineau autorizaţii de funcţionare pentru activităţi comerciale dar nu aveau aviz de funcţionare pentru terasele sezoniere”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pentru lipsa avizelor de funcţionare cei 13 agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 13.000 de lei.

De asemenea, în cazul tuturor celor 13 operatori economici, inspectorii au dispus suspendarea activităţii desfăşurate pe domeniul public până la intrarea în legalitate. Procesele-verbale încheiate sunt în termenul legal de contestare, precizează Primăria Capitalei.

Contactat de HotNews.ro și întrebat de ce terasele ocupă aproape tot trotuarul, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că probabil este un "incident" și că a autorizat terasele pentru a crea locuri de muncă.

  • ”Este o zonă în care cetățenii sunt obișnuiți să meargă la terasă. Noi oricum avem mari probleme cu zona economică, cu locurile de muncă din Sectorul 3.
  • Știți bine că oamenii se cam duc și muncesc în Sectorul 1, în Sectorul 2. Noi încercăm să atragem mediul de afaceri și în Sectorul 3. Știu că mai și deranjează puțin.
  • Nu există nicio zonă de trecere cu 1,5 metri. Dacă cineva și-a permis să facă treaba asta, mergem și reglementăm, dar nu au aviz din partea noastră să facă așa ceva. Probabil este un incident pe care o să-l rezolvăm”, a susținut Negoiță.

Primăria Sectorului 3 a început în 2019 lucrările de amenajare a parcării subterane, în paralel cu amenajarea trotuarelor de pe bulevard. Acestea s-au finalizat anul trecut și au costat, cu totul, peste 100 milioane lei. Și lucrările la parcarea subterană de 750 locuri au fost finalizate, dar aceasta încă nu este deschisă pentru că nu are autorizație de securitate la incendiu, fiind în curs de obținere a documentului, a explicat Negoiță.

  • ”O să deschidem parcarea când luăm aviz de la ISU. Au schimbat (n.r. majoritatea PNL-USR din Consiliul Local Sector 3) președintele Consiliului de Administrație care este și director general, actualul președinte care își ia o grămadă de bani nu trece pe la muncă și evident că problemele nu se rezolvă singure și avem mari belele din cauza asta. Au schimbat un director care își făcea treaba și stătea la muncă zi lumină și mi-au pus un director care nu trece pe la muncă”, a declarat Negoiță acum 3 săptămâni pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește funcționarea ilegală a teraselor, el spune că nu știe exact despre ce este vorba, dar probabil că încă nu au eliberat avizul.

  • ”Nu știu să vă răspund, chiar nu știu. În principiu, noi le-am autorizat, le-am verificat ca să fie în regulă, și e posibil ca unele să fi depus și nu am eliberat noi până acum avizul”, a mai spus Negoiță.