Primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat miercuri că îşi menţine decizia privind tarifarea pe oră pentru locurile de parcare de pe marile bulevarde din sector. El s-a declarat convins că vor fi rezolvate "cu înţelepciune" toate "asperităţile de comunicare" pe acest subiect cu Primăria Capitalei. Reamintim că Nicușor Dan a atras atenția că Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să stabilească taxarea parcărilor de pe marile bulevarde, acest drept fiind al Consiliului General, chiar dacă arterele respective sunt în administrarea Primăriei de sector și ei au amenajat parcările.

Parcari Sectorul 4Foto: Primaria Sector 4

Comentând criticile Primăriei Capitalei legate de taxa pe parcarea de pe bulevarde, primarul PSD a susținut, miercuri, într-o conferință de presă, că este vorba despre viziuni diferite, iar conflictul va fi soluționat:

  • "Eu, ca primar, nu sunt ales de cetăţeni pentru a genera situaţii conflictuale nici cu persoane fizice şi nici cu instituţii. Ca atare, aceste lucruri le vom soluţiona.
  • Dânşii au o anumită viziune, noi avem această viziune. Noi avem convingerea că deciziile pe care le-am luat sunt corecte şi sunt legale".

Băluță a spus că fiscalizarea locurilor de parcare de pe bulevarde este "un lucru imperios necesar, pentru că în această manieră va fi extrem de uşor să nu mai avem banda unu ocupată": "Vă dau exemplul intrării într-o bancă sau într-un supermarket, unde avem de exemplu 20 de locuri libere. Dacă ele sunt libere şi sunt cu taxă, în mod evident vor fi folosite pe un interval de timp scurt. Dacă acele locuri sunt în permanenţă ocupate, alternativele pentru cei care vor să intre în instituţia respectivă sau în centrul comercial respectiv sunt limitate".

El a spus că tarifele vor intra în vigoare de luni, 23 august, iar "acest lucru foarte simplu poate îmbunătăţi viaţa oamenilor".

Conform lui Băluță, administrația locală din sectorul 4 a investit în infrastructura marilor bulevarde peste 200 de milioane de lei.

  • "Toate asperităţile de comunicare cu Primăria Municipiului Bucureşti sunt convins că le vom soluţiona cu înţelepciune", a fost concluzia primarului Sectorului 4, conform Agerpres.

Care vor fi tarifele de parcare pe bulevardele din Sectorul 4

Potrivit anunțului făcut de Primăria Sectorului 4, tariful de parcare care se va aplica din 23 august va fi de 1 sau 2 lei/oră, în funcție de zonă, pentru 2.500 de locuri de parcare amenajate pe marile bulevarde din sector.

Taxarea acestor locuri de parcare a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Sector 4 din 102/15.07.2021 care vizează ”modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 347/27.12.2018 pentru aprobarea Regulamentului, procedurii și modelului de contract privind parcările/parcajele publice aflate în administrarea Sectorului 4 al Municipiului București, prin Direcția Mobilitate Urbană Sector 4, cu modificările și completările ulterioare”.

Conform documentului, spațiile de parcare de pe bulevarde vor fi împărțite în două zone tarifare, marcate cu galben și cu verde, în funcție de gradul de aglomerare, precum și de existența mai multor puncte de interes pentru cetățeni:

  • zona galbenă, tarifată cu 2 lei/oră, a fost creată în locuri în care există bănci, farmacii, spitale, sedii ale unor instituții publice.
  • zona verde, tarifată cu 1 leu/două ore, este valabilă în locuri în care fluxul de mașini este unul redus.

Toate parcările existente pe bulevardele Constantin Brâncoveanu, Șoseaua Giurgiului, Alexandru Obregia, Șoseaua Berceni, Tineretului, Iriceanu, Străduinței și Luică vor fi marcate corespunzător, iar sumele încasate din aceste tarife vor constitui bugete pentru amenajarea unor viitoare parcări, precum cele din strada Pridvorului, din zona Piața Sudului sau cea din zona străzii Tulnici, a transmis Primăria Sectorului 4.

Șoferii vor fi informați în legătură cu acest regim de tarifare prin pancartele care vor fi montate în zonele respective, unele cu galben, celelalte cu verde, iar intervalul de taxare va fi de luni până duminică între orele 8-18, în rest fiind gratuit. Plata parcării se poate face prin SMS la numărul 7424 sau folosind aplicația Primăria Sectorului 4, a mai anunțat Primăria Sectorului 4.

În cazul nerespectării regulamentului de parcare, angajații Direcției Mobilitate Urbană vor bloca roțile autovehiculului, pe cheltuiala șoferului, a avertizat administrația de sector.

Nicușor Dan: Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să stabilească taxarea parcărilor de pe marile bulevarde

Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să stabilească taxarea parcărilor de pe marile bulevarde, acest drept fiind al Consiliului General, chiar dacă arterele respective sunt în administrarea Primăriei de sector și ei au amenajat parcările, a declarat pentru HotNews.ro primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

  • ”Sunt în esență două probleme. Una, că există o autoritate care fixează tarifele de parcare pe raza municipului București, prin regulament, și această autoritate este Consiliul General. Ultimul regulament este votat în aprilie, când am mărit tarifele pentru parcările de reședință.
  • A doua problemă este că, chiar dacă consiliile locale percep taxe de parcare, ele le percep numai pe parcările rezidențiale, iar parcările rezidențiale sunt delimitate de Comisia de Circulație tot din Primăria Generală.
  • Pe scurt, primăriile de sector se ocupă numai de parcările rezidențiale. Cele de pe marile bulevarde nu sunt definite ca rezidențiale, și, chiar dacă ar fi, tariful pe ele l-ar fixa Consiliul General, printr-o hotărâre, nu sectoarele. Legal, Consiliul local nu poate să stabilească acest tarif chiar dacă are bulevardele în administrare și ei au amenajat parcările”, a explicat Nicușor Dan.

Și viceprimarul PNL al Capitalei Stelian Bujduveanu a atras atenția că hotărârile Consiliului Local Sector 4 sunt ilegale, spunând să administrația de sector nu poate administra în regim de plată cu ora parcările de pe marile bulevarde, întrucât decizia intră în contradicție cu prevederile Strategiei de parcare pe teritoriul Bucureștiului.

Argumentele viceprimarului Capitalei:

  • "Sectoarele administrează numai parcaje de reședință, exploatarea lor făcându-se prin închiriere către persoanele fizice îndreptățite, pe bază de contract cu durata de valabilitate de 1 an și cu posibilitatea reînnoirii. Chiar și pentru parcajele de reședință administrate de sectoare, tarifele diferențiate sunt stabilite doar de către Consiliul General al Municipiului București.
  • Faptul că Primăria Sector 4 a stabilit tarife de închiriere cu ora este o încălcare a normelor în vigoare. Tarifele de închiriere cu ora sunt specifice parcajelor publice de utilitate generală (cf. art. 17 (2) din Anexa nr. 3 din Strategia de parcare pe teritoriul Municipiului București), categorie de parcaje care se află în administrarea Consiliului General al Municipiului București.
  • În plus, Comisia Tehnică de Circulație a Municipiului București (autoritatea care încadrează parcajele pe categorii) nu a avizat niciodată parcaje de reședință pe arterele principale din Sectorul 4”.

O situație similară a fost la finalul anului trecut la Sectorul 1.

Primăria Sectorului 1 a propus prin regulamentul de parcare din sector majorarea tarifelor pentru parcarile de reședință până la 600 de lei pe an, prevederea a fost însă scoasă înainte de aprobarea în Consiliul Local tocmai din acest motiv, că tarifele trebuie aprobate de Consiliul General.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul General a aprobat tarifele pentru parcările de reședință, valoarea maximă fiind de 600 lei/an în zona centrală.

În rest, parcările publice din zona centrală și de pe marile bulevarde sunt gestionate de Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor, Consiliul General stabilind tarifele de închiriere.