Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat miercuri că a identificat 23 de motive de nelegalitate în cele cinci Planuri Urbanistice (PUZ-uri) de sector şi că va cere prefectului să le atace în instanţă.

Blocuri de 14 etaje Lacul TeiFoto: Google Maps

Nicușor Dan a spus, într-o conferință de presă, că o echipă de urbaniști a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector și că nu există probleme punctuale care ar putea fi corectate, ci aceste PUZ-uri sunt fundamental greşite, pe suprafeţe consistente de teren.

Potrivit primarului general, au fost identificate 23 de motive de nelegalitate în cinci PUZ-uri de sector şi că nu se pune problema ca acestea să fie amendate parţial.

”O să cer prefectului municipiului Bucureşti să atace în instaţă cele 5 PUZ-uri de sector. În momentul în care el o face, ele vor fi suspendate şi prin acţiunea prefectului”, a declarat Nicuşor Dan.

În 26 februarie, după ore întregi de negocieri, majoritatea PNL-USR din Consiliul General a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. Inițial, primarul general Nicușor Dan ceruse suspendarea cu 2 ani, apoi, în urma negocierilor, a venit în sedința de Consiliu General cu un amendament pentru suspendarea pe 1 an. Consilierii USR au anunțat că vor susține suspendarea pe doi ani, dar cei PNL au avansat termenul de 3 luni. După discuții au revenit și au spus că vor vota cât este nevoie. Proiectele imobiliare pentru care s-a emis deja certificat de urbanism pe PUZ-urile suspendate vor merge mai departe.

După suspendarea PUZ-urilor pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, proiectele imobiliare vor fi autorizate după prevederile Planului Urbanistic General aflat în vigoare, în condițiile în care acesta, chiar dacă este vechi, este mai puțin nociv decât PUZ-urile de Sector, declara în februarie primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El spunea că pentru proiectele de interes public, precum extindere de școli, grădinițe, pasaje, primăriile de Sector pot cere aprobarea punctuală a acestora. La fel și în cazul proiectelor private rezonabile, astfel că nu se blochează dezvoltarea orașului.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2