​Consilierii PNL nu vor suspendarea PUZ-urilor la sectoare pentru doi ani așa cum cerea primarul Nicușor Dan, anunțând joi seară, oficial, că vor vota pentru o decizie în acest sens doar pentru trei luni. Potrivit șefei PNL București, Violeta Alexandru, Nicușor Dan a fost de acord cu acest lucru. Primarul General nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liberalii susțin că suspendarea pentru doi ani a PUZ-urilor „ar înseamna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în București, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare”.

„Consilierii PNL vor vota proiectele Hotărârilor de Consiliu General inițiate de Primarul Dan pentru suspendarea PUZ-urilor. O suspendare de 3 luni, timp în care să se remedieze problemele. Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la Sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat fiindu-i retrase avizele) și lăsarea Bucureștiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, PENTRU O PERIOADĂ DE 2 ANI, așa cum propune Primarul General al Capitalei, domnul Nicușor Dan, pentru ședința Consiliului General de mâine, înseamnă mult. Primarul General a înțeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar însemna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în București, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în județele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Și a fost de acord”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Potrivit acesteia, liberalii vor aștepta propunerile de corectare ale PUZ-urilor pe care Primarul General Dan le consideră de natură a încălca prevederile legale.

„PUZ-urile sectoarelor au fost făcute și aprobate de către administrația PSD (sub conducerea primarilor PSD la sectoare și a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei), iar abuzurile asupra spațiilor verzi nu vor fi tolerate. Pot face toate presiunile din lume cei care au intrat acum în panică pentru că practicile lor, practici ale unor autentici “rechini imobiliari”, vor ieși la iveală”, a mai scris Violeta Alexandru.

Nicușor Dan a cerut Consiliului General suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, potrivit unor proiecte care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de pe 26 februarie. Pentru Sectorul 1 un astfel de document nu a fost aprobat. Documentațiile, aprobate de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General sub administrația Firea, permit betonarea a zeci de ha de spațiu verde și construirea unor blocuri între case. PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat recent de instanță de cetățeni, dar decizia poate fi atacată cu recurs. PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat anul trecut în prima instanță, tot la cererea cetățenilor, dar primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și APM au făcut recurs. Pentru restul există plângeri prealabile pentru anulare.

După suspendarea PUZ-urilor pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, proiectele imobiliare vor fi autorizate după prevederile Planului Urbanistic General aflat în vigoare, în condițiile în care acesta, chiar dacă este vechi, este mai puțin nociv decât PUZ-urile de Sector, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută miercuri la Primăria Capitalei.

Acesta a spus că pentru proiectele de interes public, precum extindere de școli, grădinițe, pasaje, primăriile de Sector pot cere aprobarea punctuală a acestora, într-o lună urmând să fie emis un PUZ special pentru acestea. La fel și în cazul proiectelor private rezonabile, astfel că nu se blochează dezvoltarea orașului. Primarul a declarat că se opune doar proiectelor ilegale, care betonează spațiile verzi.