Taxa pentru parcarea de reședință este stabilită prin hotărâre de Consiliu General pentru tot Bucureștiul, iar pentru anul 2021 valoarea ei a fost stabilită în aprilie 2020: 84 lei/an în zona A, 66 lei/an în zona B, 55 lei/an în zona C, 37 lei/an în zona D. În centrul orașului este mai scump, iar la periferie mai ieftin. Sunt și primării de Sector care au stabilit reguli diferite. De exemplu, în Sectorul 3 se face licitație dacă există mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine oferă mai mult, acela câștigă. Cel mai scump loc de parcare atribuit în sectorul 3 s-a ridicat la 4.000 lei/an, iar o medie la licitație este de 1.000 lei/an. Majoritatea primarilor de Sector din București cer majorarea taxei, până la un maxim de 600 lei/an, pentru a avea fondurile necesare ca să construiască noi parcări, însă este nevoie de o hotărâre de Consiliu General, iar pentru majorarea taxei pentru 2021 aceasta trebuia dată în 2020. Anul acesta se poate aproba doar majorarea taxei începând cu 2022.
Începând cu data de 01.01.2021, conform prevederilor Hotărârii de Consiliu General Nr. 139 din 30.04.2020, valorile taxei pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință sunt următoarele: Zona A: 0,23 lei/zi/ vehicul, însemnând 84 de lei/an; Zona B: 0,18 lei/zi/ vehicul, însemnând 66 de lei/an; Zona C: 0,15 lei/zi/vehicul, însemnând 55 de lei/an; Zona D: 0,10 lei/zi/ vehicul, însemnând 37 de lei/an.
Excepție face Sectorul 3, care
potrivit unui regulament de atribuire a parcarilor de resedință aprobat de Consiliul Local în ianuarie 2018, pentru locurile libere, dacă există mai multe cereri, se face licitație.
”În Sectorul 3 regulamentul de atribuire prevede atribuirea directa dacă este doar o cerere depusă, dacă sunt minim doua pe loc se face licitație. Cel mai scump loc a ajuns in jur de 4000 de lei pe an, la o licitație din 2018. Multe sunt în jur de 1000 de lei”, au transmis reprezentanții instituției la solicitarea HotNews.ro.
Și în Sectorul 4, în anumite parcări, tarifele în regim de abonament sunt diferite. Potrivit datelor transmise de primărie la solicitarea HotNews.ro, situația este următoarea:
- Abonament persoane fizice – 10 lei/lună respectiv 120 de lei/an
- Abonament cu blocator/persoane fizice – 20 de lei/lună/ respectiv 240 de lei/an
- Abonament persoane juridice – 30 de lei/ lună respectiv 360 de lei/an
- Abonament cu blocator/persoane juridice – 40 de lei/lună respectiv 480 de lei/an
- Pentru utilizarea temporară a locurilor publice de parcare de la Piața Sudului, Nițu Vasile se aplică tariful de 1 leu/2 ore.
- Utilizarea locurilor amenajate în parcările publice din zonele Pridvorului, Olteniței, IMGB este gratuită.
Majoritatea primarilor de Sector din București doresc să crească prețul pentru parcările de reședință, motivând că actualul preț este prea mic și nu permite întreținerea parcărilor sau amenajarea unora noi. Propunerea este ca tariful să varieze între 300 și 600 lei/an.
”Este o înțelegere la care au aderat 5 primari de sector - Sectoarele 1, 2,3,4 și 6, - că vrem să facem parcarea de reședință între 300 și 600 de lei/an. Asta înseamnă 300 lei Zona D, 400 lei Zona C, 500 lei Zona B și 600 lei zona A. Vom face o propunere de hotărâre de Consiliu General. Este discutată și cu primarul general această propunere. Primarul general este în principiu de acord dacă ne ocupăm să o facem și vom face o hotărâre de Consiloiu General. Este nevoie de această majorare fiindcă numărul de mașini din oraș este foarte mare, taxa de parcare este una extraordinar de mică, în momentul de față nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreținerea locului de parcare, asfaltul, marcajele. Și pentru că trebuie să înțelegem că nu mai putem continua în a considera că putem face protecție socială prin deținerea de mașini”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Dacă va fi votată de Consiliu General, hotărârea va intra în vigoare abia de anul viitor.
Ciprina Ciucu, primarul Sectorului 6, a declarat pentru HotNews.ro că majorarea taxei de parcare de reședință va asigura banii necesari pentru amenajarea de noi locuri de parcare.
"Există consens între primarii de sectoare pentru a cere Consiliului General al Municipiului București să aducă la un nivel sustenabil nivelul de taxare pentru parcările de reședință. Acest lucru trebuie facut anul acesta, cu aplicabilitate de anul viitor, altfel nu are rost. Asta ca sa putem construi parcări in timp util. In ceea ce mă privește, cred că acești bani ar trebui să meargă in conturi cu dedicație specială, putând fi exclusiv folosiți pentru amenjarea și construirea de parcări", a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.
Primăria Sectorului 1 a avut în dezbatere publică, în perioada 3 decembrie - 19 ianuarie un proiect de hotărâre de Consiliu Local - Regulamentul privind digitalizarea, organizarea și funcționarea parcărilor publice de reședință administrate de Consiliul Local al Sectorului 1. Documentul prevedea de la 1 ianuarie 2021, pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință, următoarele taxe:
- pentru locul de parcare de reședință în regim de folosință standard, între orele 18.00-8.00 în zilele lucrătoare și în exclusivitate sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale - 25 lei/lună sau 270 lei/an;
- pentru locul de parcare de reședință în regim de folosință non-stop - 600 lei/an;
Închirierea locurilor de parcare ar urma să se facă online, pe o hartă fiind trecute cele libere.
Citește aici proiectul de regulament.
Rămâne de văzut ce vor decide aleșii locali.
eu m-am dus la sediul companiei de parcari a primariei GENERALE din Bucuresti sa imi iau loc de parcare intr-o parcare publica de langa blocul meu
stiti cat mi-au cerut aia pe luna? 250 RON
asta intr-o poarcare care apartine primariei si care e 90% din timp goala.
in acelasi timp colegi de munca platesc 70 RON / an pt o parcare in fata blocului.
daca faceau abonament cu 100 RON / luna il plateam dar la 250 RON deja ma astept la parcare PAZITA si acoperita
Ii inteleg frustrarea lui Gryphus, insa preturile sunt stabilite de hotarari ale Consiliului municipal al Buc; pentru riverani pretul abonamentului atata este: 200-250 RON. Pana nu se modifica hotararile, nu au ce sa faca.
La inceput ma agitam, puneam biletele, sunam, dar de fiecare se gasea data alta masina... pana mam saturat... pana la urma m-am resemnat, la 70 lei pe luna, cam asta e.
Cei care au luat blcatoarele de la Primarie, cu 10 lei / luna, alti bani, alta distractie, acum le au in mare parte stricate... niste prostii. Nu ai unde sa suni, pe cine sa chemi sa vina sa il ridice pe individul care ti-a ocupat locul, nici macar o amenda, s-ar face bani frumosi zic eu, dar e populism mult, nu trebuie suparati nesimtitii de catre autoritati, nici cu preturi mari dar nici cu amenzi,,,
Asta e explicatia ptr faptul ca apar batai si injuraturi pe locurile de parcare publice, nealocate de primarie: taranul roman crede ca locul este al lui pe veci, nu intelege ca si vecinii sau vizitatoii au fix aceleasi drepturi ca ale lui.
Nu oameni buni, un loc public nu inseamna ca faci ce vrei tu pe el, nici pe cel inchiriat de la primarie nu poti face ce vrei tu. Proprietar este primaria, nu bizonul care se face singur stapan.
de asta romania nu are cum sa evolueze, tot timpul apar oameni care apara aberatiile
Dac parchezi unde nu trebuie, ti se ridica masina si ti-o duce intr-o parcare cu plata. Desigur tu platesti parcarea si tractarea si te costa vreo 200 de euroi. Esti fericit daca ti se lasa pe parbriz o amenda de 30-50 de euro. Dar atentie: toate amenzile sunt inregistrate si daca nu le platesti sau contesti in justitie in termenul legal, cand vine termenul de reinoire a licentei / rovinetei trebuie s-o platesti......... evident si ceva penalitati.
Poate e mai bine sa-ti inchiriezi acum un loc acum ca nu se stie ce le da prin cap "autoritatilor" nou alese pe "seceta" de bani pe vremurile acestea.
Stau intr-un complex rezidential nou semicentral unde un loc de parcare se vinde acum intre 13.000 (cele de afara, in intemperii) si 17.000 euro. Daca faci rate, ia fa tu calculul cat dau pe luna doar rata cei care le cumpara si vezi ca sare cu mult de cei 250 lei care tie ti se par exorbitant de mult. Si nu, nu sta cineva nonstop cu ochii pe masina, au doar din loc in loc camere de luat vederi si cand se intampla ceva speri sa nu fie in unghiul mort pusa masina. Nu umbla paza cu lanterne nonstop intre masini, cum ai tu impresia si pretentia. Ca se plateste PARCAREA, nu si PAZA.
Asta ar fi alti bani.
Deci, cand veniti cu asemenea pretentii, sa va ganditi ca totusi spatiul ala ocupat de masina e bun PUBLIC, imi apartine si MIE, care nu am masina si poate as vrea sa fie utilizat pt vreun parc, spatiu verde, pista biciclete, etc, orice care nici nu polueaza, ci din contra, relaxeaza, nu sa plantezi tu ca tot bizonul mioritic vreun cazan ieftin superpoluant si sa ai pretentia sa fie aproape gratis sau gratis...
Celelalte sunt parcari de resedinta, in spatele blocului, de aceea sunt mai ieftine. Ele nu au parcagiu.
Pana la urma cam acesta e pretul in Bucuresti pentru parcarile cu plata ale primariei, daca riveranii depun cerere: 200-250 RON pe luna. Daca vrei parcare cu 70 ron/an trebuie sa te duci sa depui cerere la primarie pentru locurile din spatele blocului.
Parcarea ar trebui să fie dinamică, așa cum e și deținerea unui autoturism mai ales în București.
Normal ar fi intre 120 - 300 lei/ an, ca capitala nu sat.
Ce prosti...
Iar banii din abonamentele respective ar putea fi reinvestiti si amenaja/contrui noi parcari.
Bucuresteanul nostru se crede buricul pamantului, cel mai bogat din Romania, dar cand il pui sa plateasca locul de parcare sau sa isi repare masina, constati cu stupoare ca nu are un ban in buzunar.
soluția? parcare cu abonament pe zone și tarifare orară, parchezi unde găsești loc liber. nu să ai loc rezervat al tău 24/7 așa cum e acum
Coroporatistii sunt niste angajati ca oricare altii, doar ca sunt mai bine platiti. Dar nu decid ei in privinta strategiei companiei.
Niciodata nu se vor face parcari in Bucuresti daca primaria da mocangeala unora locuri de parcare, iar altora NICI O SANSA DE A PARCA CIVILIZAT.
NICIODATA NU VOR FI SPATII VERZI INTRE BLOCURI, NICIODATA NU SE VOR CONSTRUI PARCARI ETAJATE, DACA SE CONTINUA CU TARIFELE ASTEA DE POMANA.
O mizerie.
Daca nu se aplica tariful corect de piata, atunci sa se traga la sorti
Incepe școala în scurt timp, foarte probabil în 2 săptămâni. Ce fac autoritățile ca să protejeze copiii?
cand era copilul mic nu aveam loc sa trec cu caruciorul pe trecerea de pieroni. M-am certat cu un cetatean care parcase pe trecere, a doua zi m-a asteptat pe acelasi loc si mi-a aratat autorizatia de la primarie prin care primise loc de parcare chiar acolo. (pe colt, langa trecere, pe trotuar).
LOC PLATIT - NU MAI PUNETI MASINA CA SOLICIT POLITIA
Cei la care faci tu referire cine stie ce tarani sunt.
IAR CU RESTUL,
daca ai ghinionul sa parchezi o ora sa vizitezi un batran, sar de 3 metri - LOC PLATIT,
CE LOC PLATIT, PRIMIT DE POMANA SI FACUT IN GRADINILE BLOCURILOR.
În același timp, cei care rezerva anual locul de parcare pentru mașina de serviciu îl folosesc mult mai puțin timp. Trebuie renunțat la atribuirea 24/24 și dedicata a parcărilor. Parchează cine sta intr-un areal definit, pe locul găsit liber. Sunt zone foarte aglomerate cu oameni care nu mai au dreptul la parcare, nici măcar o zi pe lună. Toate parcările pe o raza de 2km sunt indisponibile. Nici ziua nu ai voie sa parchezi, de ce?
Trebuie să ne puneți sa licităm?
Licităm când locurile sunt jumătate de timp libere?
Cam multe cerinte ptr un primar de sector din Buc, nu crezi?!! mai buni sunt banii de la bget, din care poti fura cat vrei tu.
Si nu o baga pe aia cu parcarile supraetajate, pt ca nu construiesti cladiri din alea cu taxe de 37 de lei PE AN!!! In plus, poti construi cladiri de genul cate vrei, ele, dar si trotuarurile, tot vor fi umplute rapid de mai multi si mai multi cocalari cu 2 lei in buzunar dar cu dorinta de a asculta maneaua la culoarea rosie a semaforului! Boieri, cum spun ei! Nu s-ar urca intr-un autobuz!
Eu n-am mașină, nici nu vreau, dar mai am nevoie să mă deplasez, și trebuie sa recurg la niste scheme, chemat uber cu noaptea în cap, dus la parcare birou, luat mașină de serviciu. E absurd! Mai ales când văd locuri neocupate de cei care au parcare "rezidențială". Rezidenta in cartiere de garsoniere.
Până acum 3 ani găseam loc când aveam nevoie, mai greu, dar găseam. Acum nu mai am posibilitatea de a parca o noapte în cartier.
Treabă cu autobuzul e o forma de dispreț. O pot înțelege că o frustrare din partea care se împiedica de toți rezidentiabilii cu parcare desenata pe trotuar. Că așa e in s3. Folosești transportul în comun doar in București, sau sa ajungi la o parcare la ieșire, de exemplu. Nu că să te deplasezi in afara orașului. Că nu o face nimeni de plăcere, că o distracție.
*in conditiile in care mergi in vacanta in locuri izolate pe munte, rar! O data sau de doua ori pe an. In rest, tren, autocar, avion, bla bla car...
Sunt zone dezvoltate doar pe verticală, pline de garsoniere unde nu are sens parcarea rezidențială.
Parcare rezidențială pentru 10%. Pe ceilalți îi blocăm deși sunt foarte activi și mobili și ei.
Desigur, acestea trebuie sa vina la pachet cu o strategie bine pusa la punct de transport in comun (preferabil cu un fundament ecologic).
Adică de primărie. Veniți în sectorul 3 să vedeți ce tragedie pentru pietoni după sluțirea făcută de primărie.
Mărirea taxelor, mai ales când ai primari cu 8 clase, nu poate face decât rău. Înainte trebuie oferite alternative pentru cei ce au nevoie sa fie mobili.
Mi s-a parut scump, nu am vrut sa dau, mai ales ca la Universitate parking un abonament costa 450 ron pe luna (deci 5400 ron pe an).
Dar macar rezolva o bataie de joc: 84 lie/an pentru 12mp de Bucuresti.
/h pana pe la 25Euro/h în fct de oraș și zona. În niciun caz nu putem plati sub un Euro/zi parcare. E absurd, nesustebabil. Pretul tr sa fie în fct de cerere și oferta pt fiecare Sector.
Licitație. Asa un loc ajunge la valoarea lui corecta care este minim 2000 lei / an.
Te întreb pe tine cârcotaș UE, dacă ar fi terenul tău,6-10 mp, cu cat l-ai închiria pe an în București?
In dictaturi nu coneaza asa mult banul, ptr ca nu il poti folosi la adevarata lui valoare. Pe timpul lui Ceausescu erau unii care aveau bani, dar nu aveau ce sa cumpere cu ei.
Cred totusi ca suma de 80 de lei/an e derizorie, tinand cont ca salariile in Bucuresti sunt mai mari ca in provincie. Oricum daca ai 3000 lei/luna, iti permiti sa platesti 250/luna parcea.
In alte tari, daca nu ai loc de parcare, mai bine nu-ti cumperi masina, sau te muti unde ai asigurata parcarea.