​Taxa pentru parcarea de reședință este stabilită prin hotărâre de Consiliu General pentru tot Bucureștiul, iar pentru anul 2021 valoarea ei a fost stabilită în aprilie 2020: 84 lei/an în zona A, 66 lei/an în zona B, 55 lei/an în zona C, 37 lei/an în zona D. În centrul orașului este mai scump, iar la periferie mai ieftin. Sunt și primării de Sector care au stabilit reguli diferite. De exemplu, în Sectorul 3 se face licitație dacă există mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine oferă mai mult, acela câștigă. Cel mai scump loc de parcare atribuit în sectorul 3 s-a ridicat la 4.000 lei/an, iar o medie la licitație este de 1.000 lei/an. Majoritatea primarilor de Sector din București cer majorarea taxei, până la un maxim de 600 lei/an, pentru a avea fondurile necesare ca să construiască noi parcări, însă este nevoie de o hotărâre de Consiliu General, iar pentru majorarea taxei pentru 2021 aceasta trebuia dată în 2020. Anul acesta se poate aproba doar majorarea taxei începând cu 2022.

Parcare resedinta Foto: Primaria sector 1

Începând cu data de 01.01.2021, conform prevederilor Hotărârii de Consiliu General Nr. 139 din 30.04.2020, valorile taxei pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință sunt următoarele: Zona A: 0,23 lei/zi/ vehicul, însemnând 84 de lei/an; Zona B: 0,18 lei/zi/ vehicul, însemnând 66 de lei/an; Zona C: 0,15 lei/zi/vehicul, însemnând 55 de lei/an; Zona D: 0,10 lei/zi/ vehicul, însemnând 37 de lei/an.

Excepție face Sectorul 3, care potrivit unui regulament de atribuire a parcarilor de resedință aprobat de Consiliul Local în ianuarie 2018, pentru locurile libere, dacă există mai multe cereri, se face licitație.

”În Sectorul 3 regulamentul de atribuire prevede atribuirea directa dacă este doar o cerere depusă, dacă sunt minim doua pe loc se face licitație. Cel mai scump loc a ajuns in jur de 4000 de lei pe an, la o licitație din 2018. Multe sunt în jur de 1000 de lei”, au transmis reprezentanții instituției la solicitarea HotNews.ro.

Și în Sectorul 4, în anumite parcări, tarifele în regim de abonament sunt diferite. Potrivit datelor transmise de primărie la solicitarea HotNews.ro, situația este următoarea:

  • Abonament persoane fizice – 10 lei/lună respectiv 120 de lei/an
  • Abonament cu blocator/persoane fizice – 20 de lei/lună/ respectiv 240 de lei/an
  • Abonament persoane juridice – 30 de lei/ lună respectiv 360 de lei/an
  • Abonament cu blocator/persoane juridice – 40 de lei/lună respectiv 480 de lei/an
  • Pentru utilizarea temporară a locurilor publice de parcare de la Piața Sudului, Nițu Vasile se aplică tariful de 1 leu/2 ore.
  • Utilizarea locurilor amenajate în parcările publice din zonele Pridvorului, Olteniței, IMGB este gratuită.

Majoritatea primarilor de Sector din București doresc să crească prețul pentru parcările de reședință, motivând că actualul preț este prea mic și nu permite întreținerea parcărilor sau amenajarea unora noi. Propunerea este ca tariful să varieze între 300 și 600 lei/an.

”Este o înțelegere la care au aderat 5 primari de sector - Sectoarele 1, 2,3,4 și 6, - că vrem să facem parcarea de reședință între 300 și 600 de lei/an. Asta înseamnă 300 lei Zona D, 400 lei Zona C, 500 lei Zona B și 600 lei zona A. Vom face o propunere de hotărâre de Consiliu General. Este discutată și cu primarul general această propunere. Primarul general este în principiu de acord dacă ne ocupăm să o facem și vom face o hotărâre de Consiloiu General. Este nevoie de această majorare fiindcă numărul de mașini din oraș este foarte mare, taxa de parcare este una extraordinar de mică, în momentul de față nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreținerea locului de parcare, asfaltul, marcajele. Și pentru că trebuie să înțelegem că nu mai putem continua în a considera că putem face protecție socială prin deținerea de mașini”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Dacă va fi votată de Consiliu General, hotărârea va intra în vigoare abia de anul viitor.

Ciprina Ciucu, primarul Sectorului 6, a declarat pentru HotNews.ro că majorarea taxei de parcare de reședință va asigura banii necesari pentru amenajarea de noi locuri de parcare.

"Există consens între primarii de sectoare pentru a cere Consiliului General al Municipiului București să aducă la un nivel sustenabil nivelul de taxare pentru parcările de reședință. Acest lucru trebuie facut anul acesta, cu aplicabilitate de anul viitor, altfel nu are rost. Asta ca sa putem construi parcări in timp util. In ceea ce mă privește, cred că acești bani ar trebui să meargă in conturi cu dedicație specială, putând fi exclusiv folosiți pentru amenjarea și construirea de parcări", a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Primăria Sectorului 1 a avut în dezbatere publică, în perioada 3 decembrie - 19 ianuarie un proiect de hotărâre de Consiliu Local - Regulamentul privind digitalizarea, organizarea și funcționarea parcărilor publice de reședință administrate de Consiliul Local al Sectorului 1. Documentul prevedea de la 1 ianuarie 2021, pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință, următoarele taxe:

- pentru locul de parcare de reședință în regim de folosință standard, între orele 18.00-8.00 în zilele lucrătoare și în exclusivitate sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale - 25 lei/lună sau 270 lei/an;

- pentru locul de parcare de reședință în regim de folosință non-stop - 600 lei/an;

Închirierea locurilor de parcare ar urma să se facă online, pe o hartă fiind trecute cele libere. Citește aici proiectul de regulament.

Proiectul încă nu a fost aprobat de Consiliul Local, deci nu este în vigoare, dar se află pe ordinea de zi a ședinței de pe 28 ianuarie. Acesta a fost însă modificat, iar valoarea taxei rămâne cea aprobată de Consiliul General, maxim 84 lei/an.

Rămâne de văzut ce vor decide aleșii locali.